Saturday , April 20 2024

Suceveanca Anastasia Gavrilovici – premiul secțiunii Opus Primum (debut) a Premiului Național de Poezie “Mihai Eminescu”

Poetul Ovidiu Genaru a primit miercuri Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, ediția 2020, în cadrul galei programate la Botoșani. Premiul Opus Primum a fost acordat în cadrul aceluiași eveniment pentru ”Industria liniștirii adulților”, volumul de debut al Anastasiei Gavrilovici. Născută în 1995 la Suceava, absolventă a colegiului sucevean “Petru Rareș“ și a Facultății de Litere din București, Anastasia Gavrilovici a fost olimpică la română, redactor șef adjunct al publicațiilor „Alecart” și „Zona nouă”, iar din 2016 face parte din redacția revistei „Poesis internațional”. Anastasia Gavrilovici s-a remarcat și prin activitatea de traducător, în special al unor cărți de Kurt Vonnegut și Ernesto Cardenal

Anastasia Gavrilovici

Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, ajuns la ediția a XXIX-a a fost înmânat ieri poetului Ovidiu Genaru. A fost al șaptelea an în care poetul este nominalizat.

Ovidiu Genaru s-a născut la Bacău, în 1934. „Scrisul lui Ovidiu Genaru e senzual, plastic, curgător; îi lipsește însă – proza face și mai evident acest lucru – dimensiunea interogativă, reflexivă, altfel spus gravitatea. Iluzia cea mare place fără a tulbura. Dintr-o prea mare dezinvoltură, autorul riscă să pară – ba, pe alocuri, chiar și să fie – superficial. Cantitativ numeroase, «ingredientele» ocupă un spațiu exagerat în raport cu fondul”, scria la un moment dat criticul Constantin Călin.

Pe numele real Ovidiu Bibire, poetul a fost deputat în Parlamentul României, în perioada 1992-1996, ales în județul Bacău pe listele PDSR. Poetul a publicat în 2018, antologia ”Poezii 1967-2017”, la editura Cartea Românească, și volumul de texte inedite ”La opt, faura cheii și alte patimi”, la editura Junimea. Pentru cel din urmă a primit în luna iunie 2019 Premiul Uniunii Scriitorilor, pentru a doua oară în carieră, după mai bine de patru decenii de la trofeul câștigat în 1975.

Juriul care a decis premiantul secțiunii Opera Omnia a fost alcătuit din Nicolae Manolescu (președinte), Mircea Mihăieș, Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu, Ioan Holban, Vasile Spiridon și Gabriela Gheorghișor.

Debutul de poezie al anului 2019: ”Industria liniștirii adulților”, de Anastasia Gavrilovici

Premiul secțiunii Opus Primum a Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” a fost decernat miercuri pentru volumul “Industria liniștirii adulților”, de Anastasia Gavrilovici, publicat de Casa de Editură Max Blecher.

”Unii poeți de la ediția asta mizează pe noutate și șoc, pe voci smart, dar reci. Anastasia Gavrilovici mizează pe intensitate și empatie. «Industria liniștirii adulților» este un volum clasic care n-ar fi arătat bizar nici în anii 2000. pentru unele volume, acesta a fost un criteriu de excludere – prea ca în anii 2000, prea ca la începutul anilor 2010. dar «Industria liniștirii adulților» realmente își neutralizează eficient (deși fără efort, parcă en passant) mărcile de istoricitate. în poezia Anastasiei Gavrilovici, flash-uri biografice/vag narative, notate cu atenție la detalii, sunt alternate cu gânduri într-o dezordine casual care compunând o succesiune de tip flux/reflux în fața realității. metaforele, deși îmbracă și uniforme suprarealiste, au rolul mai curând de a stabiliza cadrul decât de a-l pulveriza. o stare generală de tristețe este tăiată din când în când prin imagini care îți încălzesc brusc inima”, a notat criticul Mihai Iovănel, membru al juriului.

Anastasia Gavrilovici s-a născut în 1995 la Suceava și a absolvit Colegiul Național “Petru Rareș“ din Suceava și Facultatea de Litere la București, urmând un masterat la CESI. În timpul liceului a fost olimpică la română.

A fost premiantă a concursului național pentru liceeni Licart, în 2014, pentru cea mai bună serie de poezie. A fost redactor șef adjunct al „Alecart” și „Zona nouă”, iar din 2016 face parte din redacția revistei „Poesis internațional”. A tradus cărți de Kurt Vonnegut și Ernesto Cardenal, iar „Industria liniștirii adulților” este volumul ei de debut.

Din juriul care a acordat distincția secțiunii Opus Primum a Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” au făcut parte Alexandru Cistelecan (Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș), Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava), Mihai Iovănel (Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București), Alex Goldiș (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca) și Andrei Terian-Dan (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).

Premiul Opus Primus este acordat de Memorialul Ipotești – Centrul de Studii „Mihai Eminescu”.

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …