Suceava – lider de proiect pentru includerea în patrimoniul UNESCO a civilizației Precucuteni – Cucuteni – Tripolie

17/02/17 ora:9:56am

flutur conf de presa 16 aug 2016Astăzi vor avea loc la Muzeul Bucovinei întâlniri de lucru cu specialiști din România și Ucraina pe tema introducerii în lista  UNESCO a civilizației Precucuteni – Cucuteni – Tripolie, a anunțat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

“Cultura Cucuteni a precedat cu câteva sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic, se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei. Această civilizație este bine reprezentată în județul Suceava, unde avem peste 150 de  situri arheologice, dar și în județele din regiunea de Nord-Est, precum și din Ucraina și Moldova”, a arătat Gheorghe Flutur, el arătând că se dorește întocmirea unei documentații pentru a fi inclusă această civilizație în Lista UNESCO. Pentru ca acest proiect să fie transpus în realitate, sunt câteva etape de parcurs: va trebui întocmită scrisoarea de intenție către Institutul Național al Patrimoniului, care va fi ulterior trimisă către UNESCO, unde solicitarea va intra pe procedurile specifice.

“Dacă propunerea comună de la Suceava și Cernăuți – Ucraina va fi luată în considerare de UNESCO, câștigul va fi vizibil în ceea ce privește protejarea patrimoniului specific acestei civilizații vechi, protejarea siturilor unde au loc cercetări. Este binecunoscut faptul că includerea unui obiectiv în Lista UNESCO reprezintă o mai bună vizibilitate pentru obiectiv și pentru zonă, ceea ce conduce și la creșterea potențialului turistic al zonei, deci și al județului Suceava.Este îmbucurător faptul ca județul Suceava, prin Muzeul Bucovinei, a fost propus lider de proiect”, a transmis președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. (O.S.)