Friday , April 19 2024

“Suceava, capitală spirituală a Bucovinei” – un proiect care a contribuit la reuşita acţiunilor dedicate “Zilei Bucovinei”

Poza comunicat


Proiectul “Suceava, capitală spirituală a Bucovinei”, realizat de Asociaţia Culturală “Friedrich Schwartz” în parteneriat cu Asociaţia IPAMIA, Fundaţia Clopot, Colegiul de Artă” Ciprian Porumbescu”, Centrul Cultural Bucovina, Inspectoratul Scolar Judeţean şi-a propus şi a reusit să completeze paleta de acţiuni dedicate Zilei Bucovinei, conturând dorinţa şi posibilitatea de exprimare artistică a valorilor sucevene, atât din zona tradiţionala cât şi din cea a artelor plastice şi a muzicii tinere. Expoziţia cu tema “Bucovina”, realizată de elevi ai Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” în Clubul Artelor Vizuale din Shopping City, a întărit prin diversitatea concepţiilor tinerilor artişti imaginea unei regiuni în care frumuseţea naturii se împleteşte cu cea a spiritualităţii pure, iar tradiţia îşi pune amprenta decisiv asupra unui nume care constituie permanent un prilej de mândrie.
Alături de tinerii sosiţi în număr mare pentru a admira lucrările expuse au fost cadre didactice, reprezentanţi ai mai multor ONG-uri precum şi ai administraţiei locale. Spectacolul folcloric prezentat în ziua de 28 noiembrie pe esplanada Casei Culturii a reunit nume care s-au făcut remarcate prin calitatea interpretării ţi prin credibilitatea atitudinii scenice: Ansamblul “Rapsodia Bucovinei” în formula completă (orchestra şi dansuri – Dirijor Ovidiu Svarţ), Tatiana Harabagiu, Mădălina Senciuc, Alina Saviuc, Diana Sacaliuc, Alexandra Moroşan, Andreea Chisăliţă, Laura Haidău, Alexandru Recolciuc, Lucian Motoveleţ, Nicoleta Cojocaru şi Radu Sarafim, Doina şi Ciprian Petroaie. Dupa maratonul artistic în aer liber a urmat o Seară Bucovineana, în care tânăra interpretă Andreea Chisăliţă şi-a prezentat CD-ul “Bucovina mea cu Dor”, remarcându-se încă o dată realele calităţi de ambasador bucovinean ale acesteia. Naiul şi vioara au însotit preparatele tradiţionale, iar hora spectatorilor a încununat propunerea de petrecere a timpului liber în spirit tradiţional.
Au fost prezenti numeroşi reprezentanţi ai ONG-urilor sucevene, ai mass-mediei, administraţiei locale, instituţii, cu toţii regăsindu-se în mândria de a fi bucovinean.
Pe 29 noiembrie a avut loc un concert al trupei rock “Bucovina” care a convins, cu prilejul lansării albumului “Bucovina- Sub Stele”, în Pub “Deliri”, că tinerii suceveni se regăsesc şi în formula de exprimare plină de energie a muzicii rock în care majoritatea pieselor formaţiei se inspiră din filonul popular. Piesele ”Straja”, ”Mestecăniş”, ”Duh” pun în valoare vigoarea şi fermitatea bucovinenilor, iar trupa “Bucovina” îşi depune candidature serioasă de ambasador neconvenţional al meleagurilor natale. Ovidiu Svarţ, preşedintele Asociaţiei Culturale “Friedrich Schwartz”, a afirmat în faţa unui public entuziast: “E timpul ca Bucovina să dea ora exactă în România, valorile sucevene ridicându-se cel puţin la nivelul celor din Europa, ţara noastră are doar de câştigat ca imagine prin brandul Bucovina ”. De un real succes s-a bucurat publicaţia “Bucovina”, realizată sub coordonarea conf.dr. în istorie Florin Pintescu. Aceasta a fost distribuită în primul rând reprezentanţilor tinerei generaţii, având scop declarat de autor de a oferi “informaţii esenţiale despre trecutul, prezentul şi viitorul Bucovinei”.
Proiectul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Suceava şi al Consiliului Local al Municipiului Suceava.

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …