Thursday , March 28 2024

Subvenții în valoare de peste 59 milioane de lei pentru firmele care au angajat mai bine 2.000 de suceveni din categorii greu încadrabile pe piața muncii

Este vorba despre șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET, persoane cu handicap, absolvenți ai unor instituții de învățământ și tineri cu risc de marginalizare socială. SC Real Protection Guard SRL apare cu un total de 68 de angajați pentru care a primit subvenții în cuantum de 1.836.000 de lei, pentru întreg anul 2019. Ana Rom Security are 28 de angajați, încasând pentru fiecare dintre ei câte 27.000 lei, SC Best Guard Sistems SRL are 21 astfel de angajați, Moda Miss alți 15, Assist Software SRL 13, iar Ady Star Shoes SRL 11 angajați din categorii defavorizate 

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava a înregistrat pe parcursul anului trecut 1.611 solicitări din partea firmelor care își desfășoară activitatea pe raza județului pentru acordarea subvențiilor de la stat, conform prevederilor legii 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Pentru cele 2.043 de persoane încadrate în categorii considerate dezavantajate, care au fost angajate de agenții economici suceveni, s-au plătit subvenții în valoare totală de 59.130.000 de lei, pentru perioada 1 ianuarie-31decembrie 2019.

Este vorba despre șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET, persoane cu handicap, absolvenți ai unor instituții de învățământ și tineri cu risc de marginalizare socială.

Potrivit informațiilor postate de AJOFM Suceava, cele mai multe persoane din aceste categorii defavorizate au fost angajate la firme de pază, în industria textilă și de fabricare a încălțămintei și în domeniul construcțiilor.

Dintre cele 2.043 de persoane pentru care statul a plătit subvenții angajatorilor, 668 de angajați sunt din categoria de vârstă 16-24 de ani, alte 1.332 persoane se încadrează între 25-44 de ani, iar 43 de angajați au vârste peste 45 de ani. Pe de altă parte, 1.600 din totalul celor 2.043 de persoane au fost angajate din rândul șomerilor neindemnizați, dintre care 521 au vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, 1.050 între 25 și 44 de ani și alți 29 au vârste peste 45 de ani.

Majoritatea firmelor din această categorie are câte unul sau 2 astfel de angajați, însă sunt unele firme care contabilizează un număr foarte mare de persoane încadrate în categorii pentru care statul oferă beneficii financiare agenților economici care le oferă un loc de muncă stabil. Spre exemplu, SC Real Protection Guard SRL apare cu un total de 68 de angajați pentru care a primit subvenții în cuantum de 1.836.000 de lei, pentru întreg anul 2019. Ana Rom Security are 28 de angajați, încasând pentru fiecare dintre ei câte 27.000 lei, SC Best Guard Sistems SRL are 21 astfel de angajați, Moda Miss alți 15, Assist Software SRL 13, iar Ady Star Shoes SRL încă 11 angajați din categorii defavorizate.

Potrivit legii, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată, absolvenți ai unor instituții de învățământ, tineri NEET sau persoane cu handicap primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni. De asemenea, angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială și care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate, denumiți angajatori de inser­ție, beneficiază lunar, conform prevede­rilor legale, pentru fiecare persoană din această categorie, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea indicatorului social de referință, în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate. De precizat că din această categorie au fost încadrate în muncă doar 22 de persoane. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …