Thursday , April 25 2024

Subiecte uşoare, ieri, la Bacalaureatul la Matematică şi Istorie

S-a desluşit misterul locaţiei în care se vor corecta tezele sucevenilor. Lucrările aspiranţilor la statutul de bacalaureat din Suceava se vor corecta în Iaşi, iar în cele patru centre indicate din Suceava vor fi corectate lucrările candidaţilor din Bacău. La centrele de examen din judeţ au fost 30 de absenţi la cea de-a doua probă a Bacalaureatului. La proba obligatorie a profilului s-au înscris 6.078 de candidaţi, din care 4.160 la Matematică şi 1.918 la Istorie . Elevii s-au descurcat bine, fiind mulţumiţi de subiectele primite u vineri va avea loc ultima probă din cadrul Bacalaureatului, la care s-au înscris 6.094

bac stefan [800x600]

Ieri, 1 iulie a.c., 5.845 de absolvenţi de liceu au susţinut proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de Bacalaureat. Subiectele din acest an, cel puţin la Matematică, au fost considerate ca fiind uşoare de către candidaţii la examenul de maturitate din liceele sucevene. Câteva sinusuri şi cosinusuri au dat ceva bătaie de cap în rezolvarea unei probleme de geometrie dar, per ansamblu, concluzia generală  exprimată de câţiva absolvenţi de la Colegiul Naţional “Stefan cel Mare” care îşi savurau, după examen, ţigara şi cafeaua de la automat pe după blocuri, uitând că nu mai trebuie să se ferească de dascălii care le-au făcut “viaţa amară” patru ani la rând, a fost că proba obligatorie a profilului şi specializării – Matematică sau Istorie, de la examenul de Bacalaureat din acest an a fost facilă. “Sora mea, care a dat bacul acum patru ani, când a văzut ce subiecte ni s-au dat, m-a luat în râs. Atunci erau subiecte mult mai grele. Pentru mine nu este o problemă, fiindcă intenţionez să dau la medicină şi acolo e cu examen, dar şi bacalaureatul are rolul său. Mă bucur pentru colegii mei, oricum şi aşteptăm rezultatele”.
La Colegiul Naţional “Petru Rareş“, câteva tinere absolvente care tocmai ieşeau din examenul de Istorie, au apreciat, la fel ca şi colegii lor de la “Stefan” că examenul a fost uşor, subiectele legate de Evul Mediu românesc fiind abordabile.
O elevă a unităţii de învăţământ sus menţionate a declarat că a susţinut proba la Matematică M1, iar subiectele au fost relativ uşoare. “A fost uşor, am rezolvat totul într-o oră şi jumătate. Pe viitor vreau să urmez cursuri universitare şi să mă specializez în cibernetică”, a declarat eleva de la Colegiul Naţional “Petru Rareş“.
O altă elevă de la “Petru”, care a susţinut proba la Istorie a spus că subiectul legat de Evul Mediu a fost foarte frumos şi accesibil. “Mi-a plăcut subiectul, când am început să scriu aveam o avalanşă de informaţii în minte. Cred că m-am descurcat foarte bine şi că mă apropii de punctajul maxim”, a declarat, fericită, eleva de la Colegiul Naţional “Petru Rareş“.
De cealaltă parte, absolvenţii de la Colegiul Naţional “Stefan cel Mare” s-au declarat foarte mulţumiţi de subiectele primite, susţinând că, la Matematică, au fost mult mai uşoare decât cele de acum câţiva ani. “A fost bine, am rezolvat totul cu uşurinţă. Mă bucur că a trecut şi această probă, acum mai rămâne doar cea de vineri şi apoi vacanţa mult aşteptată”, a declarat un elev al Colegiului Naţional “Stefan cel Mare” Suceava.
După noile modificări, rezultatele vor fi afişate în data de 7 iulie până la orele 12:00, iar între orele 12:00 şi 16:00 elevii nemulţumiţi pot depune contestaţii care vor fi soluţionate între 8 şi 9 iulie. Rezultatele finale vor fi afişate în data de 10 iulie a.c.
Conform Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava, comisia judeţeană a aprobat, în cazul a doi candidaţi, susţinerea lucrărilor scrise în condiţii speciale – prin dictare. Cele două situaţii sunt în cazul unui elev de la Colegiul “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, care are mâna fracturată şi pentru un elev de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Suceava care prezintă deficienţă neuromotorie.
Precizăm că la această probă s-au înscris 6.078 de candidaţi, din care 4.160 la Matematică şi 1.918 la Istorie, însă 230 au fost absenţi.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava, la această probă nu au fost înregistrate evenimente neplăcute, nefiind niciun elev eliminat din examen.
Vineri, 3 iulie se va desfăşura proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. La proba la alegere a profilului şi specializării s-au înscris 6.094 de candidaţi, din care 2.313 la Biologie, 2.010 la Geografie, 1.011 la disciplinele socio-umane, 274 la Informatică şi 240 la Fizică.
S-a stabilit – lucrările candidaţilor din Suceava vor fi corectate la IaşI, iar la Suceava vor fi corectate lucrările absolvenţilor de liceu din Bacău
După câteva zile de secretomanie lipsită de sens, interval în care au fost introduse în spaţiul public variante diferite privind locul în care vor fi corectate lucrările de la examenul de Bacalaureat din acest an, în condiţiile în care s-a stabilit că acestea nu vor fi corectate în judeţul în care funcţionează unităţile şcolare în care şi-au urmat studiile liceenii, tot pe surse am aflat în mod cert unde vor fi corectate lucrările candidaţilor la examenul de maturitate din Suceava şi lucrările de la liceele din care judeţ vor fi corectate la noi. Din fericire pentru Inspectoratul Scolar Judeţean Suceava, sacii cu lucrări nu vor trebui să traverseze munţii până la Sighet, cum se speculase anterior, ci vor traversa doar apa Siretului, până în Iaşi, inspectoratul şcolar din judeţul vecin urmând să distribuie pe centre de corectare, tezele aspiranţilor la examenul de maturitate suceveni. In mod corespunzător, în cele patru centre de corectare antunţate deja, Liceul cu Program Sportiv, Liceul Teoretic “Filadelfia”, Colegiul Tehnic “Petru Muşat” şi Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava, vor fi analizate tezele absolvenţilor de la liceele din judeţul Bacău. (Iulia Greta NIGA)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …