Thursday , April 18 2024

Studenţii suceveni, de la grevă japoneză la protest pe stradă

studenti universitate


La o săptămână distanţă de greva japoneză, studenţii vor protesta din nou, de această dată nu prin purtarea de banderole albe la mână ci, vor ieşi în stradă pentru a işi exprima nemulţumirile legate de proasta finanţare a invăţământului românesc.
Asociaţia Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS), membră a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) cheamă studenţii la protest miercuri, 13 noiembrie, pentru a cere Guvernului României alocarea a 6% din PIB pentru educaţie începând cu anul 2014. Nemulţumirile studenţilor pleacă de la faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei din România, au fost nevoite să crească o serie de taxe, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească în unele cazuri investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional. Protestul va începe la ora 14:00 şi se va desfăşura în faţa Prefecturii Suceava, iniţiatorii acestuia fiind Asociaţia Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS) şi Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava.
Preşedintele ASUS, Bogdan Viţelariu declarat că protestatarii vor avea la dispoziţie trei ore pentru această acţiune, în intervalul 14:00-17:00, la protest aşteptând un număr de 500 de studenţi suceveni.
Tot acesta a mai spus că în cursul zilei de ieri a avut o întâlnire cu preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învatamânt Suceava (ASIS), Giani Leonte şi că în urma unor discuţii a primit promisiunea că la protestul de miercuri studenţii vor fi sprijiniţi de minim 50 de profesori.
Giani Leonte a declarat că profesorii se vor alătura protestului organizat de studenţi pentru că “şi pe noi ne doare nealocarea a 6% din PIB”. Alături de studenţii suceveni, vor protesta şi studenţii din alte zece centre universitare importante din ţară: Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Oradea şi Alba Iulia, având cu toţii aceeaşi revendicare – alocarea a 6% din PIB pentru educaţie
Studenţii au început demersurile pentru creşterea finanţării încă din luna ianuarie a acestui an când, 10.000 de studenţi au semnat petiţia de peste 100 de metri care a fost depusă la Guvern şi Parlamentul României. Au urmat adrese, scrisori, lansarea studiului “Responsabilitate pentru Educaţie” care prezenta problema subfinanţării educaţiei din perspectiva studenţilor, un marş al liderilor studenţilor desfăşurat la Timişoara, reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti au plimbat pe stradă o vacă pentru a sugera că educaţia a ajuns la “coada vacii”, toate acestea fiind de asemenea ignorate de către guvernanţi.
Au existat întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi ai Guvernului, acestea s-au desfăşurat fără asumări clare din partea guvernanţilor cu privire la creşterea finanţării educaţiei şi alocarea a 6% din PIB, aşa cum au solicitat studenţii. Săptămâna trecută, pe data de 6 noiembrie, studenţii au organizat greve japoneze în cele mai importante centre universitare din ţară, solidarizându-se astfel cu protestul profesorilor din Bucureşti. (Marius LUNGU)

Vezi si

18 percheziții la Hânțești și Vârfu Câmpului, într-un dosar de braconaj piscicol

Poliţiştii din Botoşani efectuează, miercuri dimineaţă, 18 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, …

One comment

  1. someri …licentiati !!!! cine pusca mea are nevoie de voi ?!> papati banii familiei…….vai de capul parintilor!