Studenți ai USV au participat la activități de refacere a marcajelor și igienizare în Parcul Național Călimani

7/12/18 ora:8:41am

Cei șapte ani de parteneriat între Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) și Parcul Național Călimani (PNC) au fost marcați, în luna noiembrie, prin două activități în teren, la inițiativa lector univ. dr. Codruț Şerban, cadru didactic al USV și voluntar al PNC. Activitățile de igienizare desfășurate de studenți ai Facultăților de Litere și Ştiințe ale Comunicării, Ştiințe Economice și Administrație Publică, Istorie și Geografie și Silvicultură, în Poiana Frumu­și­ca, zona Vârfului Călimanul Cerbului (2.013), dar și pe traseul turistic din Rezervația  de jnepeniș cu Pinus Cembra, au fost completate de o amplă acțiune de refacere a marcajelor de limită între zona de conservare durabilă și cea de protecție integrală (pătrat albastru încadrat de pătrat alb) din cadrul PNC .

Reamintim faptul că „Rezervația științifică de jnepeniș cu Pinus cembra” din interiorul Parcului Național Călimani este o arie protejată de interes național, unică atât în România, cît și în Europa, a cărei valoare științifică a atras atenția a numeroși cercetători în domeniu. Aceasta se întinde pe o supra­­față de 384,2 hectare și a fost înființată în anul 1971. Zâmbrul (Pinus cembra) este un arbore din grupa coniferelor, relict gla­ciar, iar literatura de specia­litate consemnează prezența în Călimani a peste 2000 de exemplare, printre care și cel mai în vîrstă exemplar existent în Carpații Orientali, un arbore de 22 m înălțime și cu diametrul trunchiului de 116 cm, estimat la 800 de ani.

Reușita activităților comune USV – PNC din ultimii 7 ani, derulate prin implicarea studenților suceveni și a echipei de profesioniști a PNC, nu se măsoară doar prin cantitatea de deșeuri colectate sau numărul de marcaje realizate, ci și prin efectul pe care minunatele peisaje din Parcul Național Călimani îl au asupra voluntarilor care învață să prețuiască viața, să respecte natura și să conștientizeze importanța strategică a zonei pentru generațiile viitoare, se arată într-un comunicat de presă transmis de USV.