Friday , April 19 2024

Strategia de Dezvoltare Culturală şi Creativă a municipiului Suceava 2015 – 2025 a fost aprobată

Municipiul Suceava îşi va depune candidatura sâmbătă, 10 octombrie, pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. In şedinţa de Consiliu Local de ieri au fost aprobate toate cele trei proiecte referitoare la candidatura oraşului nostru pentru acest titlu . In primă fază a fost aprobată strategia culturală, iar, ulterior, cele două asocieri ale municipiului Suceava cu Asociaţia “Suceava Capitală Europeană”, respectiv cu Consiliul Judeţean Suceava 

consiliul local 21 august 2014 - 1 [800x600]

 Cele trei proiecte de hotărâre privitoare la candidatura municipiului Suceava pentru titlul de “Capitală culturală europeană” au fost aprobate, ieri, de către consilierii locali suceveni. Primiul proiect vizează Strategia de Dezvoltare Culturală şi Creativă a municipiului Suceava, 2015 – 2025 şi contribuţia municipiului la implementarea proiectului “Suceava Capitală Europeană a Culturii 2021”, cel de-al doilea proiect se referă la asocierea municipiului Suceava cu Asociaţia “Suceava Capitală Europeană” în scopul gestionării şi implementării Programului Suceava – Capitală Europeană a Culturii 2021, iar cel de-al treilea proiect vizează asocierea municipiului Suceava cu Consiliul Judeţean Suceava în vederea susţinerii financiare şi politice, extinse şi solide, precum şi asumarea angajamentului durabil privind implementarea Programului Suceava – Capitală Europeană a Culturii 2021.
Potrivit primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, în lunile noiembrie – decembrie vor fi anunţate oraşele care vor fi preselectate, iar până la sfârşitul anului 2016 se va face selecţia finală. “Pentru a depune acest dosar de candidatură sunt necesare trei piese obligatorii la dosar, în primul rând Strategia de Dezvoltare Culturală şi Creativă a municipiului Suceava, precum şi cele două anexe, prima vizând bugetul pentru acest proiect”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
De asemenea, dacă municipiul nostru va trece de faza de preselecţie, vor trebui realizate în jur de 500 de proiecte culturale. “Aceste proiecte vor trebui aprobate atât de Consiliul Local, cât şi de Consiliul Judeţean, întrucât suntem parteneri. Strategia pe care am făcut-o acum este o strategie cadru, urmând să facem proiectele individuale”, a spus primarul Ion Lungu.
De menţionat este faptul că pentru depunerea proiectului s-au preluat două exemple, primul fiind de la Sibiu şi unul de la Cluj. “Important este proiectul pe care îl depui, cine vei fi în 2021 şi ce proiecte vei face”, a precizat primarul Lungu.
Totoadă, primarul Ion Lungu a susţinut faptul că indiferent dacă municipiul Suceava va fi selectat pentru a primi titlul de capitală culturală europeană, sau nu, strategia culturală va fi pusă în practică.
In ceea ce priveşte sloganul “Inspiră, imaginează, simte”, Radu Bores, cel ce a coordonat acţiunea de elaborare a strategiei culturale, a explicat că acesta a fost ales conform cerinţelor caietului de sarcini. “Modul în care am gândit acest slogan implică trei aspecte, trei piloni, cel de valorificare al patrimoniului cultural existent în Bucovina, al doilea pilon al sloganului este cel al inspiraţiei, iar ultima componentă a sloganului este cea care invită publicul să se implice”, a spus consultantul Radu Bores.
In ceea ce priveşte asocierea dintre municipiul Suceava şi Asociaţia “Suceava Capitală Europeană”, din care fac parte 25 de persoane, a fost aprobat fără nicio problemă pentru că această asociaţie se va ocupa de implementarea şi gestionarea Programului Suceava – Capitală Europeană a Culturii 2021.
Asocierea municipiului Suceava cu Consiliul Judeţean Suceava a fost şi ea aprobată de consilierii locali, însă un astfel de proiect trebuie să treacă şi de votul consilierilor judeţeni. Astfel încât, astăzi are loc o şedinţă de Consiliu Judeţean în vederea aprobării asocierii celor două părţi. “Voi participa la şedinţa de Consiliu Judeţean, în calitate de invitat, împreună cu Radu Bores, pentru a mai face clarificări la faţa locului”, a precizat, ieri, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Menţionăm că depunerea candidaturii municipiului Suceava pentru titlul de Capitală culturală europeană va avea loc sâmbătă, 10 octombrie.
In ce priveşte “strategia” de dezvoltare culturală prezentată ieri consilierilor locali, trebuie spus că aceasta, chiar şi la o lectură foarte-foarte binevoitoare, denotă  provincialism, pare realizată în mare pripă,  fiind, în mare, o însăilare de prezentări de monumente, instituţii şi tradiţii din zonă, condimentată cu cuvinte pompoase, nişte citate şi care propune soluţii de genul: “Suceveni, n-ar fi rău, dacă ar fi bine”.  Planul ăsta care, din păcate, nu ne ajută cu mare lucru ne-a costat pe toţi sucevenii 40.000 de lei şi suntem gata să punem pariu pe toţi scaieţii crescuţi vara asta pe lângă statuia lui Stefan cel Mare că nu a fost citit în totalitate de nimeni, cu atât mai puţin de consilierii locali care l-au votat ieri. (I.G.N.)

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …

One comment

  1. Daca nu mai ies spagile de altadata , barem o masa tot iese la afacerea asta . Poate chiar doua .