Thursday , March 28 2024

Strada Petru Rareş, victimă a goanei nebune după fonduri europene şi lucrări inutile

petru rares 1 [800x600]

In loc să arate ca o stradă din centrul unui oraş european, strada Petru Rareş a ajuns o imensă bătaie de joc a firmelor care toacă fonduri şi a celor care fac proiecte doar ca să atragă fonduri, fără a se preocupa de o ordine a derulării lucrărilor. Astfel, strada Petru Rareş a fost în ultimii spartă de-a lungul şi de-a latul de zeci de ori în ultimii 5-6 ani, fără alt scop decât acela de a mai ciupi câţiva lei pentru lucrări care n-au urmat nicio logică. Sirul lucrărilor de spargere şi asfaltare nu-l mai ştie acum nimeni, ţevi, cabluri, vane şi alte maţe subterane fiind puse de-a valma, fără o ordine a lucrărilor. Culmea e că nici acum lucrările nu sunt gata şi nimeni nu ştie ce “Dorel” mai prinde un proiect şi sparge din nou toată strada de la un capăt la altul 

Strada Petru Rareş aşteaptă de ani de zile să se termine calvarul reparaţiilor ce s-au făcut ba la reţele de apă, ba la cele de termoficare, ba la canalizare, ba la nişte avarii sau la cabluri şi să se poată circula corespunzător. Cu excepţia câtorva perioade de o lună sau două, strada Petru Rareş a fost din 2008 încoace teatrul unor operaţiuni de amploare ale purtătorilor de târnacoape.
Toţi meseriaşii din tagma lui „Nea Pandele” şi-au dat cu părerea cam ce ar trebui făcut sau nu pe strada aceasta din zona centrală a oraşului, altminteri foarte circulată şi pe atât de greu încercată. Cu greu se pot găsi lucrări făcute cum trebui, altminteri strada nu ar fi arătat aşa.
Goana după bani europeni sau fonduri guvernamentale, numai bune de cheltuit de firme abonate la lucrări publice, a făcut din strada Petru Rareş o victimă. Nu este cea mai gravă situaţie din oraş, spun atât reprezentanţi din Primărie, cât şi de la unii constructori, dar cu siguranţă este foarte greu de găspetru rares 2 [800x600]it un exemplu mai elocvent a ceea ce înseamnă o stradă deplorabilă.
Primele dificultăţi au început înainte de 2008, când furnizorul de energie electrică a vrut să înlocuiască un cablu de alimentare mai vechi şi a trebuit spartă strada de o parte pe cealaltă – „transversal” în termeni tehnici. Atunci treaba s-a rezolvat relativ repede, un fel de „şliţ” a apărut de-a latul străzii şi s-a remediat situaţia.
Mai grav au fost în anii ce au urmat. Megalomanicul proiect „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” prin care municipiul Suceava a accesat peste 10 milioane de euro pentru reţele de termoficare, dar şi programul guvernamental de susţinere a primăriilor care fac lucrări la reţelele termice au fost ocazia perfectă pentru a săpa în mai multe străzi din oraş ca să înlocuiscaă ţevi de apă caldă şi de căldură. Nu putea să scape de această „oportunitate” nici strada Petru Rareş, îndeosebi partea de la intersecţia cu strada Curtea Domnească şi până la cea cu strada Vasile Alecsandri.
Lucrarea a început în zona unui cămin de vane din care pornesc atât magistrala 1 de termoficare, cât şi magistrala 2. Lucrarea a fost făcută de firmele ieşene Incomp şi Conest. Acestea au fost antreprenoarele, subcontractoarele şi alte firme „prestatoare de servicii” nici nu li se mai ştie numărul. La fel cum nici nu li se mai ştie rândul cât au săpat ca să schimbe conducte de termoficare şi dacă au respectat sau nu termenele impuse. De regulă nu iar sucevenii au fost bătaia de joc a unor muncitori care lucrau şi ei cum puteau.
Când lucrarea s-a sfârşit, oamenii ca locuiesc în zonă au crezut că în sfârşit se termină şi calvarul lor: strada va fi asfaltată, noroiul nu va mai fi din „sliţurile” trase de muncitorii care puneau conducte. Intr-adevăr, vreo câteva luni a fost linişte. Asta până ce s-au apucat alţi purtători de hârleţ şi mânuitori de picamer să lovească în carosabil. De data asta în numele unui proiect european: ISPA. Si într-adevăr, în numele acelui proiect european a fost bortilită strada Petru Rareş de nici nu îi venea cuiva să creadă că este în centrul unui oraş european, în care se derulează un proiect european.
Nici nu era chip. In alte ţări organizarea de şantier nu este doar de ochii lumii, termenele sunt respectate de firmele de construcţie, iar planificarea lucrărilor este bine realizată de autorităţi. Suceava nu stă bine la niciun capitol: muncitorii erau mai organizaţi doar dacă vreun şef se supăra pe ei, dar de regulă îi trecea şefului supărarea repede; termenele nu puteau fi respectate de firmele de construcţie şi avizele de săpătură erau respectate doar pe hârtie; autorităţile şi-au luat ţeapă şi la planificarea lucrărilor.
Pe strada Petru Rareş trebuiau să fie înlocuite şi reţelele de apă şi canalizare, dar acestea au început după finalizarea lucrărilor de termoficare. Canalizarea a fost înlocuită de pe toată strada Petru Rareş, de la intersecţia cu strada Ion Creangă până la cea cu străzile Ana Ipătescu şi Mirăuţi. Reţeaua de apă nu, ci doar pe partea de la intersecţia cu strada Ion Creangă şi până la cea cu Vasile Alecsandri. S-a raportat, într-un final, terminarea lucrărilor din programul ISPA şi pe strada Petru Rareş. S-a asfaltat pe unde s-a putut, ca să capete, teoretic, strada un aspect cât de cât civilizat. petru rares 3 [800x600]
Nu s-au încheiat bine lucrările pe ISPA, că în 2013 încep alte lucrări pe fonduri europene. Muncitorii: aceiaşi românaşi amăriţi şi plini de glod care sapă unde le spune şefu’. De data asta au spart pentru restul de conductă de apă de la interrsecţia cu strada Vasile Alecsandri până la intersecţia cu strada Curtea Domnească. Voiau să termine treaba cât mai repede, dar i-a prins anul 2014 şi încă nu au dus la capăt lucrarea. Nu pentru că nu ar fi avut braţe puternice, târnacoape bune sau vreun picamer mai acătării, dar firma avea unele probleme cu furnizarea conductei de apă. In martie 2014 nu este finalizată lucrarea şi mai devreme de mijlocul lui aprilie sunt şanse mici. Nu trebuie doar înlocuită o conductă longitudinal, ci trebuie făcute şi nişte branşamente de o parte pe alta a străzii. Erau în fază iniţială vreo zece, spun reprezentanţii Primăriei, dar ulterior s-au diminuat ajungând pe la trei.
Alături de strada Petru Rareş unde vor fi restricţii de circulaţie în acest an din cauza proiectelor europene pe apă şi canalizare, vor fi şi alte străzi afectate până la finele lui aprilie, după cum a spus şi primarul Ion Lungu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …