Stocul de vaccin antigripal fost  epuizat la Suceava, în timp ce la nivel național s-a deschis oficial sezonul de gripă

18/01/20 ora:7:29am

În depozitul Direcției de Sănătate Publică Suceava nu mai sunt doze de vaccin antigripal, până acum   județului nostru fiindu-i distribuite aproape 30.000 de doze, iar la nivel național, medicii sunt în alertă, mai ales că s-a declarat oficial deschis sezonul de gripă.

Dacă facem referire la faprul că necesarul pentru sezonul rece este de peste 73.000 de doze, constatăm că ceea ce s-a primit până acum, este mai mult decât insuficient. Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătății vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Vaccinul gripal distribuit în acest an de Ministerul Sănătății este tetravalent, conține antigenele necesare pentru prevenirea infecției cu virusul AH1N1 pdm09, AH3N2, B/Colorado, B/Phuket și este indicat la adulți și copii începând cu vârsta de 3 ani. Vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire: persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare, metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide. “Reamintim că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă”, a declarat medicul Liliana Grădinariu, director general în cadrul DSP Suceava, doar că Ministerul Sănătății nu a mai distribuit și restul de doze necesare județului nostru.

Până acum, cinci suceveni au fost diagnosticați cu gripă și au fost internați în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, pentru tratament de specialitate. (Cristina RUSTI)