Saturday , April 20 2024

Statuia voievodului Petru Muşat va reveni în centrul Sucevei

După cinci ani de exil în coada cimitirului Pacea, pentru a păzi un beci al muzeului şi câteva buncăre de gunoi,  statuia voievodului Petru Muşat în timpul căruia a fost consemnată prima atestare documentară a municipiului Suceava va reveni, cu votul consilierilor municipiului de judeţ, în zona centrală a oraşului 

statuie petru musat [800x600]
De la dezvelirea sa, în 1976, şi până în 2010 statuia domnitorului Petru Muşat a fost amplasată în piaţa centrală a oraşului, lângă Casa de Cultură. După “periplul” pe la marginea cimitirului, statuia va sta o perioadă lângă Palatul Administrativ, urmând ca să fie amplasată, sperăm definitiv, la Curtea Domnească, după ce acest obiectiv va fi restaurat.

Consilierii locali ai municipiului Suceava au aprobat ieri studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici vizând reamplasarea cu caracter provizoriu a statuii Petru Muşat. Cheltuielile, însumând cam 76 de mii lei, inclusiv TVA vor fi în sarcina bugetului local, adică, pe seama contribuabililor înscrişi la trezoreria municipală suceveană. Am arătat acum câteva zile că la capitolul “capacităţi” sunt prevăzute pentru statuia depozitată de mai bine de patru ani  în curtea Laboratorului  Muzeului Bucovinei, lângă nişte buncăre de gunoi,  o arie construită platformă de 69,3 metri pătraţi, suprafete placare cu granit de 107 metri pătraţi însemnând platformă, alei, parapeţi ornamentali şi soclu statuie. Este bine că  în şedinţa de ieri a Consiliului Local sucevean a fost aprobată această propunere, mai ales că  durata de realizare a investiţiei a fost indicată ca fiind de două luni, mult mai puţin decât cei câţiva ani de aşteptare a statuii voievodului Petru Muşat lângă buncărele de gunoi din coasta cimitirului Pacea.
Se arăta în expunerea de motive semnată de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, că statuia lui Petru Muşat, monument din bronz turnat închinat voievodului moldovean, realizat de sculptorul Paul Vasilescu şi dezvelit în anul 1976 în municipiul Suceava este un simbol al municipiului, iar conform listelor monumentelor istorice este considerat monument istoric de categorie B şi face parte din Patrimoniul cultural naţional al României. Se ştie că această statuie a fost dizlocată în anul 2010 de pe amplasamentul iniţial – Piaţa 22 Decembrie, esplanada Casei de Cultură, pentru a permite realizarea lucrărilor de modernizare a zonei centrale a municipiului Suceava. Amplasamentul final al statuii este propus a fi în zona complexului Curţii Domneşti. “Având în vedere faptul că situl arheologic al Curţii Domneşti va fi supus unor studii şi proiecte de restaurare şi reconfigurare majore, de lungă durată, se consideră necesară şi oportună o repunerea în valoare provizorie a monumentului până la reamplasarea finală” se arată în expunerea de motive semnată de primarul Ion Lungu, în calitate de iniţiator, care propune ca această reamplasare temporară a statuii lui Petru Muşat să fie pe strada Stefan cel Mare, în parcul din faţa intrării laterale a Palatului Administrativ. (Neculai ROSCA)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …