Saturday , April 20 2024

“Sporul de ecran”, recâştigat în instanţă de secretarele, contabilii şi profesorii de informatică din şcolile sucevene

spor de ecrtan [800x600]

 Tribunalul Suceava s-a pronunţat favorabil săptămâna trecută în primele astfel de acţiuni, anunţă liderul UJS „Pro-Educaţia”, Traian Pădureţ 

In data de 28 ianuarie a.c. Tribunalul Suceava s-a pronunţat în primul dosar şi a dat câştig de cauză membrilor de sindicat care nu au renunţat la acţiune, pe rolul instanţelor de judecată existând şi alte dosare care îşi aşteaptă termenul, a anunţat Traian Corneliu Pădureţ, preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro-Educaţia” Suceava. Pădureţ a arătat că structura sindicală pe care o reprezintă a sprijinit membrii de sindicat care au dorit acţionarea în instanţa de judecată a instituţiilor ce au hotărât neacordarea sporului pentru condiţii vătămătoare sau periculoase, aşa zisul „spor de ecran”. In cea mai mare parte, beneficiarii acestor sporuri (între 0-15%) erau secretarele, contabilii şi profesorii de informatică, unii dintre aceştia lucrând efectiv în faţa calculatorului 6 – 8 ore pe zi.
In data de 26.06.2013, Inspectoratul Scolar Judeţean Suceava, la presiunea Ministerului Educaţiei Naţionale nu a mai aprobat statele de plată care conţineau sporul respectiv, chiar dacă existau la acea vreme buletine de expertizare a locurilor de muncă, hotărâri ale consiliilor de administraţie din şcoli şi, mai ales, legislaţie favorabilă.
Cu toate acestea, unii din membrii de sindicat care au împuternicit organizaţia sindicală să-i reprezinte în instanţă au început să renunţe la judecată. „Inexplicabil pentru noi este să renunţi la un drept salarial permis de lege dupa ce, de-a lungul timpului, guvernanţii au avut grijă sa-ţi tot taie din venituri” a spus preşedintele UJS „Pro-Educaţia” Suceava, Traian Corneliu Pădureţ.
UJS „Pro- Educaţia” aşteaptă comunicarea sentinţei, care pe lângă obligarea pârâţilor la plata sporului respectiv din data de 01.06.2013 până la pronunţare, prevede şi reintroducerea sporului pe statele de plată şi modificarea deciziilor în sensul reintroducerii sporului pentru condiţii de muncă vătămătoare sau periculoase.
Legislaţia în vigoare prevede că în 2014 se menţin veniturile aferente lunii decembrie 2013, iar sporurile avute se menţin pentru locurile de muncă ce nu şi-au schimbat condiţiile de muncă. Se aşteaptă astfel ca instituţiile abilitate să expertizeze locurile de muncă şi în 2014 pentru a constata dacă s-au schimbat condiţiile de muncă ale persoanelor respective. „Stiind că investiţiile în îmbunătăţirea condiţiilor respective a fost nulă în 2013, sperăm ca instituţiile abilitate să dea dovadă de corectitudine şi să se gândească la sănătatea celor ce lucrează şi nu numai la marea preocupare a angajatorilor şi a guvernanţilor de a face economie în orice mod. Nu vom ezita să acţionam în instanţă şi instituţiile respective dacă vor acţiona cu rea credinţă” a adăugat preşedintele UJS „Pro-Educaţia”.
In ultimii trei ani, secretarele şi contabilii din unităţile şcolare au pierdut aproximativ 60% din venituri, 25% dacă obţineau gradaţia de merit, etapă la care personalul didactic auxiliar nu mai are dreptul să participe, 15% sporul pentru condiţii vătămătoare sau periculoase („sporul de ecran”) şi 20 – 25% indemnizaţia de conducere. Aceasta din urmă este pusă sub semnul întrebării prin decizia de a se înfiinţa servicii sau birouri, unii dintre contabili şi secretare putând beneficia de sporul respectiv iar alţii nu. Această decizie a condus la o învrajbire între serviciile de secretariat şi contabilitate, servicii care ar trebui în mod normal sa colaboreze, cupă cum a declarat sursa menţionată. Mai mult de atât, a venit şi decizia Ministerului de Finanţe prin care la o unitate şcolară care are învăţământ primar, gimnazial şi liceu au „sporit” birocraţia prin completarea a 264 ordine de plată, în loc de 24 câte se făceau până la 1 ianuarie a.c..
Traian Corneliu Pădureţ menţionează şi faptul că s-a luat decizia ca directorii unităţilor şcolare care nu au bugetul asigurat să treacă la catedră, degrevarea acestora fiind de până la patru ore din norma/post, directorii trebuind să treacă la catedră, persoanele care ocupă în acest moment posturile respective/rezervate vor rămâne fără serviciu, directorii vor avea de întocmit în continuare documentaţii etc., vor răspunde mai departe de activitatea din şcoli şi vor trebui să participe şi la şedinţe, deplasări la ISJ etc, elevii nemaiavând poate cu cine să îşi desfăşoare activităţile în acest timp. Mai mult, această decizie va conduce la supraaglomerarea claselor cu elevi, iar o parte a directorilor actuali, probabil, vor renunţa la funcţii şi vor trece la catedră.
In această situaţie se află un număr de 106 unităţi şcolare din judeţ. Aceste unităţi şcolare au solicitat un buget total pe anul 2014 de 192.888.453 lei şi au primit conform costului standard 168.183.410 lei, de la bugetul aprobat lipsind suma de 24.705.043 lei. (Georgiana ONUTA)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …

4 comments

  1. ANONIMUL de Romania !

    Pentru “binevoitori”> 1. Guvernul a INCALCAT VOIT Legea nr. 1, care, la art.8 scrie NEGRU PE ALB> “Pentru invatamant se vor aloca MINIMUM 6% din PIB”. A alocat VOIT doar 2,8%, INCLUZAND in acestia si acele sume pe care TREBUIE SA LE PLATEASCA SILIT (Hotararile judecatoresti). Guvernul ARE bani pentru STS, pentru Banci, dar pentru COPIII acestei tari NU se GASESC NICIODATA ! Copiii reprezinta VIITORUL TARII, ori ai nostri guvernanti NU VOR NICI UN VIITOR PENTRU TARA ! 2. Pornind de la infractiunea de nerespectare a Legii 1, se ajunge astfel la alte si alte ABUZURI GROSOLANE, cum ar fi: TAIEREA ‘SPORULUI de ECRAN”, fara nici o baza legala, desi era obtinut LEGAL de catre profesori, in baza unui aviz ITM, si in limita a 15%. 2. ABUZUL INCOMENSURABIL de a elimina degravarea directorilor, fara a avea DREPTUL LEGAL de a o face, dar si in contextul HAOSULUI pe care il creaza o asemenea decizie aberanta in invatamant: peste 260 de profesori trimisi in somaj – ATENTIE ! Fara preaviz, fara plati compensatorii, pe ascuns, grosolan si ilegal – elevi lasati fara profesori IN MIJLOCUL ANULUI SCOLAR , – Debandada in catedre, lipsa continuitatii in predare, si nu in ultimul rand, imposibilitatea directorilor de a manageria si scoala si norma intreaga ! Iar O PROSTIE ODATA ACCEPTATA devine OBISNUINTA pentru cei ce conduc (prost) destinele noastre ! Astfel ca, de la toamna, NICI UN DIRECTOR nu va mai avea degrevare de cateva ore !! Ce conteaza ca Legea nr.1 spune ALTCEVA ? Ce conteaza LEGILE si RESPECTAREA LOR, pentru Guvernanti? NIMIC !!! Legea este o carpa de spalat pe jos ! Se aude la Bruxelles ? Se aude la Berlin ?

  2. In ceea ce priveste plata sentintelor judecatoresti, este adevarat ca sumele alocate pe intreg anul nu ajung. Se asteapta plata in luna martie a primei transe ( 1/4 din suma anuala) si speram ca apoi se vor face demersurile pentru completare pentru celelalte 3 trimestre.
    Pentru tyty: daca sunt scoli in care se dadea sporul pe pile, este de discutat. Locurile de munca se expertizeaza de cei de la Medicina Muncii. Doar cuantumul sporului il hotaraste Cons. de administratie din scoala( intre 0-15%). Daca acest spor a fost primit de persoane care nu-l meritau…este si vina celor care-l meritau si au tacut!

  3. Lasați sporul ca si asa luau numai pilele conducerilor scolii.

  4. Ce nu a specificat liderul sindicatului Pro Educatia, este faptul ca primaria Suceava nu respecta nici OUG 71/2009 prin care profesorii trebuie sa primeasca anul acesta 25% din sumele castigate in instanta prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Astfel, in majoritatea scolilor, bugetul alocat pentru aceste restante este cam 40% din necesar, corespunzator unui coeficient de 10% din ce ne datoreaza statul. DE CE MAI EXISTA LEGE?