Thursday , April 25 2024

Spitalul Rădăuţi a înfiinţat un Comitet de Etică pentru a restabili ordinea în unitatea spitalicească

spital radauti A [800x600]

Membrii acestui comitet au fost aleşi prin vot în şedinţa de vineri, 27 martie. Preşedintele Comitetului de Etică de la Spitalul Rădăuţi este doctorul chirurg Lucian Corfaru 

Problemele de etică şi deontologie medicală de la Spitalul Municipal “Sf. Cosma şi Damian” Rădăuţi vor fi analizate de către proaspătul înfiinţat Comitet de Etică. “Membrii acestui Comitet au fost aleşi prin vot în şedinţa de vineri, 27 martie. Preşedintele Comitetului de Etică de la Spitalul Rădăuţi este medicul primar chirurg Lucian Corfaru, iar membri sunt trei medici aleşi prin vot, doi asistenţi aleşi, juristul spitalului care a fost desemnat şi secretarul care nu are drept de vot”, am aflat de la Dorin Robu, managerul spitalului rădăuţean.
Conform legislaţiei în vigoare, Comitetul de Etică trebuie să se întrunească cel puţin o dată pe lună, dar se pare că prima şedinţă va avea loc mai curând de 30 de zile, fiind deja două probleme de discutat. “S-au solicitat deja toate documentele legate de două cazuri care necesită atenţia Comitetului de Etică”, a completat managerul Dorin Robu.
Primul caz analizat de către acest comitet de la spitalul rădăuţean va fi cel al asistentei Adriana Huţuleac, asistentă medicală în cadrul Compartimentului de Primiri Urgenţe de la Spitalului Municipal Rădăuţi, care s-a ales cu dosar penal după ce a refuzat să recolteze probe de sânge de la un cetăţean depistat în trafic, de către oamenii legii, în stare avansată de ebrietate. Conform legislaţiei în vigoare, poliţiştii s-au prezentat la cel mai apropiat spital în vederea prelevării de probe bilogice, doar că asistenta Adriana Huţuleac de la Spitalul Rădăuţi a refuzat să facă acest lucru motivând că un dispune de timp pentru completarea formularelor, prelevarea probelor şi examinarea şoferului. Fiind puşi în imposibilitatea de a-şi finaliza dosarul, cei doi poliţişti au depus pe data de 2 martie, o plângere penală pe numele asistentei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, menţionând că nu este pentru prima dată când se confruntă cu astfel de probleme la Spitalul Rădăuţi. Astfel, asistenta Adriana Huţuleac are pe numele ei un dosar penal pentru abuz în serviciu, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul numărul 297, aliniatul 1 din Codul Penal. Deşi nu s-a înregistrat la conducerea spitalului nici o plângere din partea Poliţiei, conducerea unităţii spitaliceşti s-a autosesizat şi a înaintat acest caz Comitetului de Etică pentru a se vedea ce măsuri de impun.
Alături de acest subiect, proaspătul preşedinte, doctorul Lucian Corfaru va trebuie să gestioneze şi situaţia legată de cel de-al doilea caz, pentru care de această dată există înregistrată şi o plângere din partea familiei. Este vorba despre un bărbat de 47 de ani, din localitatea Marginea care a murit în ambulanţă în drum spre Spitalul Judeţean Suceava, caz investigat în prezent şi de către Avocatul Poporului. Aşa cum v-am relatat în numerele anterioare, pacientul din comuna suceveană Marginea, a murit în Ambulanţă, în drum spre Spitalul Judeţean Suceava, după ce a aşteptat mai bine de trei ore să fie preluat de la spitalul rădăuţean. Ionel Nichiforel a ajuns la Spitalul Municipal Rădăuţi pe data de 8 martie 2015, acuzând o răceală. După ce medicii i-au făcut câteva investigaţii, l-au chemat a doua zi pentru un control mai amănunţit, deşi, după cum a povestit soţia sa, bărbatul se simţia ameţit, confuz şi avea febră mare. A doua zi, pacientul a fost internat în unitatea spitalicească iar medicii au început tratamentul cu antibiotic, însă după câteva ore, bărbatul a început să se simtă din ce în ce mai rău. Rudele pacientului au povestit că, după aproximativ opt ore de la internare, lui Ionel N. i-a fost administrată intravenos o fiolă de antibiotic, însă în loc ca starea sa să se îmbunătăţească, aşa cum preconizau cadrele medicale, el a început să se simtă mai rău. Simţind că situaţia îi scapă de sub control, medicul de gardă de la Spitalul din Rădăuţi a decis trasferarea pacientului la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …