Thursday , May 2 2024

Spitalul Municipal Fălticeni – o nesfârșită mare bâlbă pesedistă

Finalizarea noului Spital din Fălticeni, început în 1991, a fost principala promisiune a politicienilor PSD din zonă. Acum câteva luni, Sorina Pitnea, de acum fost ministru al Sănătății, promitea alături de premierul Viorica Dăncilă și senatorul Ioan Stan, că în septembrie (adică luna trecută) Spitalul va fi gata și că ea va veni să taie panglica inaugurală. Bineînțeles că Spitalul nu e gata nici acum și nici nu e clar când ar putea fi dat în folosință. După ce la începutul anului s-a descoperit brusc că e nevoie de niște scări exterioare, de evacuare în caz de incendiu, acum, dintr-o dată, cineva și-a dat seama că Spitalul are nevoie și de o stație de tratare a apelor uzate. Valoarea totală a investiției de la Spitalul Municipal din Fălticeni se ridică până acum la suma de 71.204.000 lei 

Organizația județeană PSD Suceava e de fapt o anexă a PSD Fălticeni. De când Ioan Stan a devenit “șef la județ”, cam tot ce s-a întâmplat în tabăra social-democraților suceveni s-a raportat doar la ceea ce a considerat bătrânul senator că ar da bine pentru imaginea sa la electoratul din zona pe care o reprezintă de atâția ani. L-a făcut parlamentar și pe un apropiat al său, Alexandru Rădulescu, un profesor cuminte, care a înțeles cel mai bine din politică doar cuvintele “Da, șefu’, să trăiți!”, l-a pus primar în târg pe Cătălin Coman, un fel de profesor de sport ale cărui incontestabile merite politice sunt că face pe dracu-n patru să nu-i supere pe cei doi, și tustrei au o singură grijă: ce să mai promită ca să mai fie votați încă o dată. N-avem răbdare să vă înșiruim câte minuni unse cu miere bună au zis ei că va arunca Guvernul PSD peste ținutul Fălticeniului. Acum, că tătucii lor de la București au pierdut iar guvernarea, neagra opoziție va fi, bineînțeles, scuza pentru că mai niciuna din minunile anunțate nu se va înfăptui în târgul care i-a votat.

 

Cu siguranță, oamenii din Fălticeni s-au prins de multă vreme cum stă treaba cu promisiunile celor trei și multe din ele le-au tratat din start drept niște bazaconii electorale. Ceea ce însă fălticenenii nu mai pot trece cu vederea este situația absurdă în care s-a ajuns cu finalizarea noului Spital Municipal. Darea sa în folosință a fost calul de bătaie al ultimelor alegeri în zonă. Stan, Rădulescu, Coman și mai toți fruntașii pesediști din zonă nu și-au început în ultimii ani niciun discurs fără să amintească despre cum se zbat ei ca să aducă fonduri pentru Spitalul fălticenean. Miniștri și tot felul de secretari de stat au fost puși să defileze prin șantierul veșnic de acolo, toți dând ca sigură inaugurarea în câteva luni a spitalului început în 1991.

 

Ultima a fost Sorina Pintea, de acum fosta ministră a Sănătății, care, în mai, în preziua alegerilor europarlamentare, la Frasin, alături de premierul Viorica Dăncilă, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și, bineînțeles, senatorul Ioan Stan anunța că în septembrie, adică luna trecută, Spitalul de la Fălticeni va fi dat în folosință și că domnia sa ne va vizita din nou, ca să taie pănglicuța de inaugurare. Cum Pintea a fost demisă deodată cu Guvernul Dăncilă, puține șanse să o mai vedem vreodată pe la Fălticeni, mai ales că Spitalul de acolo nu știe nimeni nici acum, la jumătatea lui octombrie, când va putea fi dat în folosință.

 

Spitalul e finalizat în proporție de aproape 99%, dar acum s-a descoperit că mai e nevoie de aproximativ 500.000 de lei pentru construcția unei stații de tratare a apelor uzate, fără aceasta unitatea spitalicească neputând fi dată în folosință.

 

Se pare că mereu apare câte ceva, iar fălticenenii sunt nevoiți să solicite asistență medicală în același spital vechi de peste 100 de ani. După cum au explicat cei din conducerea spitalului, se impune existența unei astfel de stații de tratare a apelor uzate care să dețină tehnologie eficientă și care să permită îndepărtarea bacteriilor în proporție de 90%. La începutul anului, planurile de inaugurare au fost date peste cap, după ce a fost nevoie de o nouă investiție în valoare de aproximativ 4,5 milioane de lei, bani din care trebuia să se construiască niște scări exterioare de acces, care să fie folosite în caz de incendiu. Banii s-au dat, dar scările alea nu sunt gata nici în ziua de azi. De asemenea, nu e clar pentru nimeni de ce în planurile care s-au tot actualizat din 1991 încoace nu au fost prevăzute aceste investiții și necesitatea lor e descoperită peste noapte.

 

Cum le vor putea explica fălticenenilor senatorul Stan și pesediștii din jurul său faptul că nu au reușit, la guvernare fiind, să termine o investiție începută acum trei decenii care a fost principala lor promisiune electorală, e greu de spus.

 

Actualul spital funcționează cu șase clădiri dispersate pe o zonă de cinci kilometri

 

Lucrările la această unitate spita­licească au fost începute în urmă cu 27 de ani, mai exact în anul 1991. Proiectul este realizat în proporție de aproape 99%, iar bolnavii sunt tratați în continuare într-un spital vechi de peste 150 de ani.

 

Primul termen pentru finalizarea spitalului a fost anul 1995, după care au urmat alte și alte termene, toate nerespectate. Proiectul inițial a fost modificat de mai multe ori, din cauza schimbărilor apărute în legislația din domeniul medical, a noilor cerințe din domeniul sanitar și al situațiilor de urgență. Noua unitate medicală ar trebui să aibă 250 de paturi, săli moderne de operație, camere cu sistem de ventilație și grupuri sanitare individuale, circuite pentru fluide medicale și aparatură de ultimă generație și ar trebui să deservească o populație de 150.000 de locuitori din municipiul Fălticeni și 20 de comune limitrofe. În anul 2000, lucrările au fost blocate, la acea dată spunându-se că vor fi sistate definitiv și invocându-se faptul că nici nu ar mai fi nevoie de un nou spital sau chiar de vechiul spital de la Fălticeni, ci cel mult de niște secții externalizate ale Spitalului Județean de Urgență Suceava. Motivul invocat era cel legat de distanța mică între municipiul Fălticeni și municipiul Suceava. Lucrările la noul spital din Fălticeni au fost reluate în anul 2011.

 

Actualul spital funcționează cu șase clădiri dispersate pe o zonă de cinci kilometri. Dintre aceste imobile doar două au fost construite cu destinația de spital și au o vechime de peste 100 de ani. Celelalte patru clădiri sunt amenajate în case particulare, școli și grădinițe. Spitalul, care asigură în prezent asistența medicală pentru po­-pulația din oraș și din teritoriul arondat, are un număr de 385 de paturi. Indicele de acoperire a populației cu paturi este 2,82 la mia de locuitori, cu mult sub media pe județ. Acest fapt determină o aglomerație permanentă a spitalului, aglomerație care în condițiile precare de spitalizare constituie un impediment serios în administrarea serviciilor medicale de calitate.

 

Valoarea totală a investiției de la Spitalul Municipal din Fălticeni se ridică la suma de 71.204.000 lei. (O.S.)

 

Vezi si

USV a scos la concurs șapte locuri de muncă auxiliare

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a scos la concurs, în această perioadă, șapte locuri …