Thursday , April 25 2024

Spitalul Judeţean a procurat serul antibotulinic pentru a salva viaţa bărbatului din Mălini

Spitalul judetean Sueava, 17 nov 2011 (26) [800x600]

Tratamentul complet costă aproximativ 10. 850 de euro şi va fi achitat din fondurile proprii ale spitalului. Pacientul este la secţia de  Boli Infecţioase a spitalului sucevean încă din după-amiaza de luni. Din cauza stării foarte grave, medicii suceveni au solicitat transferul pacientului la Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” din Iaşi. Familia trebuie să-şi dea acordul, pentru că un transfer implică o multitudine de riscuri

După cum v-am relatat în ediţia precedentă a cotidianului “Obiectiv”, un bărbat din comuna Mălini, în vârstă de 71 de ani, se zbate între viaţă şi moarte după ce a fost diagnosticat cu botulism, o boală provocată de o toxină care se poate găsi în conservele insuficient sterilizate. Cazul a fost confirmat de către conducerea Direcţiei de Sănătate Publică. Se pare că bărbatul nu s-a simţit bine, după ce a consumat nişte conserve preparate în casă. Familia a povestit că a cumpărat nişte peşte, macrou, pe care l-a marinat, conservându-l şi păstrându-l la frigider. Bărbatul a început să aibă difficultăţi la înghiţire, probleme de vorbire şi vărsături. S-a prezentat în urmă cu câteva zile la Centrul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Fălticeni, dar a refuzat internarea. La scurt timp, simptomele s-au agravat, apărând semne specifice botulismului. Pleoapele i se închideau necontrolat, iar senzaţia de oboseală a muşchilor se accentua, aşa că bărbatul a decis să se întoacă la spitalul din Fălticeni. De această dată a fost internat cu diagnosticul de suspiciune de botulism, iar medicii fălticeneni au decis transferul către secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava, unde pacientul se află din după amiaza de luni, 27 aprilie.
Se pare că medicii suceveni au solicitat transferul bărbatului la Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” din Iaşi, însă se aşteaptă ca familia să-şi dea acordul pentru acest transfer care presupune o serie de riscuri. In tot acest timp, Spitalul Judeţean a întreprins toate demersurile necesare pentru achiziţionarea serului antibotulinic, care până ieri lipsea cu desăvârşire. Doctorul Tiberius Brădăţan, director medical în cadrul spitalului sucevean a declarat că s-a făcut procedura de achiziţie a serului antibotulinic în regim de urgenţă, prin Unifarm, singurul autorizat din România să facă o asemenea achiziţie. “E făcută comanda. În cel mai scurt timp sperăm să avem un tratament”, a declarat directorul medical, Tiberius Brădăţan, care a precizat că un tratament complet costă aproximativ 10.850 de euro, iar livrarea urma să fie făcută în câteva ore, în noaptea de joi spre vineri sau vineri dimineaţă. Costurile acestui tratament vor fi acoperite din fondurile proprii ale spitalului sucevean. Chiar dacă este în stare gravă şi intubat, pacientul este stabil hemodinamic, după cum reiese din declaraţiile medicilor care îl îngrijesc.
De asemenea, Unifarm a găsit o soluţie pentru a aduce în ţară, până la jumătatea lunii mai, 300 de doze de ser antibotulinic, de la un producător din Polonia.
Botulismul este o boală extrem de gravă, care produce paralizia nervilor cranieni, iar pacienţii diagnosticaţi cu această boală pot suferi de disfagie, dificultate de a înghiţi alimente solide şi lichide, disfonie, dificultate de vorbire, nu-şi pot mişca pleoapele, ajungându-se chiar la paralizia musculaturii respiratorii intercostale, dacă boala nu este tratată la timp. Este primul caz de botulism înregistrat în judeţ în acest an. În 2014, doi suceveni au mai fost diagnosticaţi cu această boală rară, tot două cazuri fiind înregistrate şi în cursul anului 2013. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …