Friday , April 19 2024

Spitalul Județean a contestat unele rezultate din raportul Comisiei de Acreditare

Se pare că reprezentanții Comisiei Naționale de Acreditare, care au verificat la “sânge” unitatea spitalicească suceveană la sfârșitul lunii august, au întocmit o listă cu indicatori neconformi, majoritatea de natură administrativă . “Indicatori pentru siguranța pacientului duși la paroxism”, consideră directorul medical al Spitalului Județean Suceava, medicul Doina Ganea Motan. Rezultatele acestui control sunt foarte importante, de ele depinzând dacă toate secțiile spitalului își vor păstra nivelul de competență II A, obținut în urma evaluării de acum cinci ani 

spital (3)

 Conducerea Spitalului Județean Suceava așteaptă raportul final întocmit de Comisia Națională de Acreditare, care ar trebui să fie făcut public la sfârșitul acestei luni. Emoțiile sunt cu atât mai mari, cu cât este pentru prima dată când se ­eva­luează fiecare secție în parte, urmând să fie sau nu reacreditată, și nu spitalul în ansamblu. Reprezentanții acestei comisii, care au verificat la “sânge” unitatea spitalicească suceveană la sfârșitul lunii august, au întocmit o listă de indicatori neconformi, majoritatea pe aspecte administrative. Se pare că cele mai multe  nereguli constatate au fost în corpurile vechi de clădire ale spitalului. “Am întocmit și noi un raport legat de acești indicatori neconformi în care am explicat cu argumente punctele noastre de vedere. Așteptăm acum raportul final. Este vorba despre indicatori pentru siguranța pacientului, duși la paroxism”, a declarat directorul medical Doina Ganea Motan. Printre așa-zisele nereguli s-a menționat și faptul că toate ușile din spital trebuie să se deschidă în exterior, în caz contrar fiind specificate ca fiind neconforme. Reprezentanții comisiei de evaluare au mai contabilizat și lipsa butonului de panică pentru pacienții din Ambulatoriul spitalului sau a iluminatului de la capul fiecărui pat.

Reamintim că Spitalul Județean Suceava a fost luat la verificări amănunțite în perioada 21-28 august. Rezultatele acestui control sunt foarte importante, de ele depinzând dacă toate secțiile spitalului își vor păstra nivelul de competență II A, obținut în urma evaluării de acum cinci ani. Fiecare secție din cadrul spitalului va primi un punctaj, creându-se astfel o ierarhie. Punctajul nu afectează finanțarea pe care o vor obține de la Casa de Asigurări de Sănătate, atât timp cât vor obține cel puțin punctajul minim în vederea acreditării.

Acreditarea spitalelor este obligatorie, întrucât spitalele care nu solicită demararea procedurii de acreditare nu vor mai primi fonduri de la buget. Nu este o procedură simplă și costă mulți bani, fapt menționat și accentuat de conducerea spitalului sucevean. Având în vedere că nivelul taxei de acreditare și al taxei de reevaluare este de 240 lei/pat, valabil pentru cinci ani, cât durează un ciclu de acreditare conform legii, acreditarea unui spital de talia celui sucevean, care are peste 1.200 de paturi, ar ajunge până la circa 100.000 de euro. Exceptând efortul financiar al celei mai mari unități spitalicești din județ, pentru a se ajunge în această fază a reacreditării s-a muncit foarte mult, cadrele medicale, cât și perso­nalul auxiliar depunând un efort deosebit. Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor este organ colegial de conducere și este formată din șapte membri, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Guvernului, Academiei Române, Colegiului Medicilor din România, Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România. (Cristina RUSTI)

 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …