Thursday , March 28 2024

Spitalele din Fălticeni, Humor şi Câmpulung ar putea deveni secţii externe ale Spitalului Judeţean

Catalin Nechifor - 12 iunie 2013

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că a discutat cu premierul Victor Ponta pe tema spitalului municipal Fălticeni şi cea mai probabilă variantă în următorii ani va fi de transformare a acestuia într-o secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă.  Cătălin Nechifor nu exclude varianta în care şi spitalele de la Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc vor ajunge să fie secţii ale Spitalului Judeţean, în urma unor reorganizări

Spitalul Municipal Fălticeni, care funcţionează în clădiri vechi de peste 150 de ani şi unde a fost începută construcţia unui nou sediu în urmă cu 22 de ani, ar putea deveni secţie exterioară a Spitalului Judeţean. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că Guvernul ar urma să aloce bani în continuare pentru finalizarea construcţiei, dar a discutat cu premierul Victor Ponta pe această temă şi concluzia care s-a desprins este că în următorii doi ani se va transforma Spitalul Municipal Fălticeni într-o secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava.
Cătălin Nechifor a arătat că dacă spitalul din Fălticeni va deveni o secţie externă a SJU Suceava se vor reduce costurile mult şi va putea fi asigurată şi dotarea cu aparatură modernă, întregul proiect fiind în interesul cetăţenilor, mai ales că SJU este în administrarea CJ. De asemenea, Cătălin Nechifor a apreciat că există posibilitatea ca şi spitalele din Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc să devină secţii externe ale SJU Suceava, într-un proiect judeţean integrat. Asta în condiţiile în care se prefigurează deja o serie de reorganizări la nivelul spitalelor din Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc.
In ce priveşte clădirea nouă a spitalului din Fălticeni, a cărei construcţie a început în 1991, menţionăm că aceasta a fost gândită iniţial mult prea mare, iar finanţarea lucrărilor a fost stopată până când s-a găsit o soluţie de reamenajare. Spitalul, care fusese proiectat în anul 1989 pentru 450 de paturi, a fost reproiectat, iar în urma analizelor s-a stabilit că numărul optim este de 248 de paturi. Intre timp, o parte din corpul clădirii a fost transformat în spaţiu de locuit, fiind amenajate 60 de apartamente pentru tineri, prin ANL, din care în cinci apartamente locuiesc medici ai spitalului.
Finanţarea construcţiei acestui spital a fost reluată la sfârşitul anului 2011, când autorităţile locale au semnat un contract de execuţie a noii clădiri, proiect estimate la 31,5 milioane de lei şi care urma să fie finalizat în decembrie 2013. Nu a fost respectat termenul deoarece niciunul din Guvernele care s-au succedat nu a acordat finanţare suficientă pentru ca să poată fi respectat graficul de lucrări asumat.
Spitalul municipal Fălticeni funcţionează, în preznet, în mai multe clădiri din care una are o vechime de 153 de ani, neamiputând face faţă actualelor cerinţe şi nu se justifică o reabilitare a acesteia, spitalul funcţionând în cinci clădiri. Spitalul din Fălticeni deserveşte aproximativ 150.000 de locuitori din municipiu şi 20 de comune din zonă. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …