Thursday , April 25 2024

Soseaua de centură va fi terminată în septembrie 2017

 “Din gura ministrului, de data asta, s-a auzit clar: termen de finalizare luna septembrie 2017”, a spus președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, după întâlnirea cu ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, ce a avut loc, ieri, chiar pe ruta ocolitoare a municipiului Suceava. „CNADNR va face totul în regie proprie, scurtând cu un an, cel puțin, tot proiectul. În martie se apucă de lucru CNADNR, iar în septembrie 2017 va fi gata”, a spus, ieri, ministrul Transporturilor, pe șoseaua de centură a Sucevei
eve centura


Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ieri, după vizita ministrului Transporturilor, Sorin Bușe, la ruta ocolitoare a municipiului reședință de județ, că s-au deblocat în mod concret lucrările la șoseaua de centură a Sucevei. “La invitația mea, ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, și președintele CNADNR, Cătălin Homor, au vizitat ruta ocolitoare a municipiului Suceava, partea aflată încă în fază de construcție. Din gura ministrului, de data asta, s-a auzit clar: termen de finalizare luna septembrie 2017”, a spus președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. El a arătat că, din păcate, s-au pierdut patru ani în care nu s-a făcut nimic.“A venit momentul în care să finalizăm acest obiectiv”, a conchis Flutur, care a mai arătat că în urma insistențelor repetate la Ministerul Transporturilor și a vizitelor pe teren ale ministrului Sorin Bușe, s-a scurtat cu un an termenul inițial pentru finalizarea investiției, programat pentru toamna anului 2018.
Menționăm că în contextul descris, ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, a declarat, după ce a inspectat lucrările la șoseaua de centură a municipiului Suceava, care trebuia finalizată în 2012, dar unde este funcțional doar un tronson, că aceasta va fi finalizată în 2017 în regie proprie, dar directorul CNADNR, Cătălin Homor, a recunoscut că vor fi și lucrări contractate. „CNADNR va face totul în regie proprie, scurtând cu un an, cel puțin, tot proiectul. În martie se apucă de lucru CNADNR, iar în septembrie (2017, n.r.) va fi gata”, a spus ministrul Transporturilor.
Directorul CNADNR, Cătălin Homor, a precizat că în cazul șoselei de centură a Sucevei s-a evaluat foarte atent restul lucrărilor de executat, cât și lucrările care s-au degradat, iar unele chiar trebuie consolidate. „O parte dintre ele vor fi executate în regie proprie, chiar lucrări de structuri, de betoane, iar lucrări cu caracter deosebit, specific de consolidare terenuri, hidroizolații, le vom atribui printr-o procedură legală de achiziție”, a spus Homor. În ceea ce privește expertiza făcută privind situația lucrărilor abandonate, el a arătat că o parte dintre lucrări trebuie îmbunătățite, în sensul de consolidare și chiar remediere și sunt menționate și propuneri de soluții. El a menționat că lucrările degradate sunt pe umpluturi, iar în ceea ce privește fisurile apărute în șosea a spus că acestea apar de obicei în urma unor tasări.eve centura2
Întrebat cum au apărut tasările, deși nu s-a circulat în zonă, el a spus că acestea au fost determinate de faptul că lucrarea nu a fost finalizată. „Nu a circulat nimeni, dar ținând cont că nu este finalizată lucrarea nu discutăm de o etanșare, iar apa circulă și angrenează materialul fin, se produc goluri și apar tasări”, a spus Homor. El a mai declarat că nu există încă o estimare a costurilor pentru finalizarea proiectului șoselei de centură a Sucevei. „Nu este o estimare a costurilor. După ce va fi finalizat proiectul tehnic vom avea și o estimare a costurilor. Nu știm cât costă, dar sursa de finanțare există”, a spus Homor. Precum se știe, primul tronson al șoselei de centură a municipiului Suceava, de 5,2 kilometri, care face legătura între DN 2 și DN 17, a fost deschis în primăvara anului 2015. Pentru celelalte două tronsoane ale acestui drum, realizate în proporție de 80 la sută, ar trebui alocată o sumă de 80 de milioane de lei. Se șie că lucrările la șoseaua de centură a Sucevei, începute în 2008, în baza unui proiect realizat în anii anteriori (traseul noii rute ocolitoare fiind făcut public pentru prima dată în anul 2007), trebuiau terminate în 2012, dar termenele de finalizare au fost extinse mai întâi pentru noiembrie 2013, apoi pentru iulie 2014, constructorul angajându-se ulterior să termine primul tronson la 15 septembrie 2014, dar lucrările nu au avansat, astfel încât CNADNR a reziliat contractul. Cum am arătat deja, un tronson de 5,2 kilometri, reprezentând cam 40% din lungimea totală a rutei ocolitoare, care face legătura între DN 2 și DN 17, a fost deschis în primăvara anului 2015 fără o recepție oficială, dar este de un an și jumătate funcțional și apreciat de transportatorii rutieri. Legătura între DN 17 și DN 2 necesită investiții pe care CNADNR și le-a asumat deja, cu obligația ca lucrările să fie terminate în luna septembrie a anului viitor, așa cum promit ferm ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, directorul CNADNR, Cătălin Homor, și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. (N.R.)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …

One comment

  1. Vrajeli de doi bani!Acest ministru si acesti incompetenti directori (Homor si Laicu ) nu vor apuca luna Ianuarie 2017 in functie si debiteaza niste prostii mai mari ca ei.Cum poti sa faci niste lucrari in regie proprie cand tu CNADNR-DRDP esti beneficiar ? Flutur e un alt MAAARE mincinos care prosteste oamenii cu emanatiile sale de “destept si atot stiutor”.