Thursday , April 25 2024

Sobor de 88 de clerici la Sărbătoarea Sfântului Ierarh Iacob Putneanul la Mănăstirea Putna, 14–15 mai 2019 (GALERIE FOTO)

 La sărbătoarea Sfântului Iacob Putneanul, în acest an în care s-au împlinit 300 de ani de la nașterea Sfantului, mai mulți ierarhi au slujit la Mănăstirea Putna: Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, au slujit într-un sobor care a numărat 88 de clerici.

La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în mod special sărbătoarea s-a bucurat de prezența a aproape 1.000 de pelerini din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, care s-au hrănit sufletește de harul primit de la Dumnezeu prin plăcutul Său, Sfântul Ierarh Iacob Putneanul.

În cuvântul rostit după slujba privegherii, Înaltpreasfințitul Pimen a spus că Sfântul Iacob a alcătuit și a publicat Bucvarul (Abecedarul), pentru că avea o grijă deosebită pentru copii. „Copilul, la vârstă fragedă, chiar dacă nu știe prea multe cuvinte, înțelege și ceea ce este rău. Chipul lui Dumnezeu din el îl face să înțeleagă. Bucvarul Sfântului Iacob, pe lângă faptul că îi învăța pe copii să citească, îi învăța și rugăciunile, printre care și Paraclisul Maicii Domnului.”

Dimineața de 15 mai început cu Acatistul Sfântului Iacob Putneanul, timp în care pelerinii din Țara de Jos au venit la pas pe alee, spre mănăstire, fiind întâmpinați pe Părintele Stareț, arhimandritul Melchisedec Velnic: „Acest pelerinaj deosebit arată dragoste și unitate. Vă văd ca pe episcopul Melchisedec Ștefănescu de altădată, care acum 135 de ani a venit și a răscolit toate documentele de la Putna, a citit toate lespezile funerare și a dat pentru prima dată în istorie data corectă a morții Sfântului Mitropolit Teoctist, înscrisă pe mormântul său. Tot el a găsit în Capela Mitropolitană din Cernăuți Tetraevanghelul dăruit în 1473 Mănăstirii Humor, în care se găsește chipul Sfântului Voievod Ștefan.”

„De la Betleemul ștefanian am venit la Ierusalimul reînvierii Neamului Românesc, de unde Sfântul Ștefan veghează asupra neamului, asupra celor ce avem conștiința că poporul român este un popor de sfinți și de eroi!” – a răspuns Înaltpreasfințitul Ioachim.

Sfânta Liturghie, săvârșită în incinta mănăstirii, a răspândit pacea lui Hristos și a sfinților Săi tuturor celor prezenți. Înaltpreasfințitul Teofan a arătat, în predică, ce înseamnă un adevărat păstor de sufletele: „Să luăm aminte la taina Sfântului Ierarh Iacob Putneanul! Înscriindu-se pe drumul trasat de sfinții lui Dumnezeu, el a împlinit cuvântul pe care Sfântul Maxim Mărturisitorul îl mărturisea: «Dumnezeu dorește ca în fiecare om să se împlinească taina Întrupării Sale.» Și putem adăuga: taina Răstignirii, a Crucii și a Învierii Sale. Toată strădania Sfântului Iacob a fost ca prin Ușa care este Hristos Domnul să descopere pășunea cea duhovnicească și apa cea veșnică, pe care să le ofere credincioșilor. Pășunea cea adevărată e Viața adusă de Hristos, Viața veșnică, din belșug. Arhiereul cel adevărat, în care s-a identificat Sfântul Iacob, este cel care cunoaște oile sale, care Îl roagă pe Dumnezeu să-i dea putere să-și pună viața pentru oile sale. Doar așa oile îl recunosc, ascultă și urmează glasul păstorului. În același fel se definește și creștinul adevărat: cel care merge pe urma preotului, care merge pe urma arhiereului, care merge pe urma sfinților, care au mers pe urma lui Hristos, Păstorul cel mare.”

La strană a cântat Corala „Ierotheos” a preoților din Protopopiatul Onești, iar la Chinonic Grupul psaltic „Eustatie Protopsaltul” al mănăstirii.

Odată cu înmânarea unui hrisov-legământ care să stea mărturie acestui pelerinaj, „căci trebuie să și consemnăm istoria, nu doar să o trăim”, Înaltpreasfințitul Ioachim a adăugat: „Am venit la Putna, Altarul Neamului Românesc, care amintește de atâția eroi, voievozi, sfinți și pelerini. Sfântul Iacob s-a înscris și numai în paginile istorie, ci și în cartea Cerului, pregătind un popor care să nască sfinți și eroi.”

La sfârșitul slujbei, Părintele Stareț al Mănăstirii Putna a prezentat DVD-ul video „Destin bucovinean. Masacrul de la Fântâna Albă”. DVD-ul a fost realizat de  Grupul vocal tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni”, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, Vicovu de Sus, în amintirea românilor care pe 1 aprilie 1941 au fost omorâți pentru că voiau să trăiască liberi în Patria-mamă. În el se oglindește, în parte, drama românilor bucovineni despărțiți de Patria-mamă în urma Pactului Ribbentrop-Molotov.

Grupul de elevii au bucurat apoi pelerinii cu un recital de cântec și poezie despre credință, istorie, satul românesc, Sfântul Ștefan cel Mare, Bucovina și Fântâna Albă, despre care Părintele Stareț a spus: „Avem nevoie să cunoaștem aceste evenimente, dureroase dar și înălțătoare din istoria noastră. Pentru că cine nu înțelege ce s-a întâmplat în Bucovina la Fântâna Albă și Lunca, cine nu înțelege ce s-a întâmplat în Basarabia, unde o treime din populație a fost deportată în Siberia, acela nu poate iubi neamul și patria cu iubirea sfânt-strămoșilor noștri!”

Sfinte Iacob, ctitor de mănăstire, de școală, de spital, părinte ocrotitor al familiei, al satului, păstor de suflete demn, credincios și curajos, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru poporul român!

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …