Thursday , March 28 2024

Situaţie fără precedent în Suceava – trei firme ridică gunoiul, fără bani, cel puţin azi

Anunţul a fost făcut de primarul Ion Lungu, dezamăgit că şedinţa de îndată a Consiliului Local Suceava de sâmbătă nu s-a putut ţine, fiindcă nu au venit consilierii la convocare. Până una alta, DIASIL şi Florconstruct, care fac parte dintr-o asociere desemnată săptămâna trecută câştigătoare a unei selecţii de oferte pentru salubrizarea menajeră şi-au pus buncăre lângă cele ale ROSAL, mai vechiul operator şi alături de cele ruginite ale Primăriei. Azi a fost convocată o nouă şedinţă de îndată a CL Suceava, pentru clarificarea situaţiei şi asumarea răspunderii  

TREI GUNOAIE [800x600]
Lângă vechile tomberoane ale Primăriei şi ale Rosal, de la sfârşitul săptămânii trecute au apărut şi cele ale firmelor Florconstruct şi Diasil

Sedinţa de îndată de Consiliu Local, convocată sâmbătă la ora 11.00 în sediul Primăriei municipiului Suceava pentru clarificarea situaţiei salubrizării menajere din municipiul reşedinţă de judeţ s-a terminat înainte de a începe. Asta pentru că din cei 23 de consilieri locali, nu s-au prezentat la şedinţa convocată de primarul Ion Lungu decât 11 persoane din deliberativul local, inclusiv cei doi viceprimari aleşi – Lucian Harşovschi provenit din PDL şi Ovidiu Doroftei, venit din vechiul PNL, precum şi consilierul liberal mai vechi, Elena Oanea, majoritatea veche PSD – PLR având o mai bună participare. Numărul de 11 consilieri prezenţi nu a fost însă suficient nici măcar pentru realizarea unui cvorum necesar pentru ţinerea şedinţei (trebuind prezenţa a 12 consilieri din 23) cu atât mai puţin pentru luarea unei decizii cu carater patrimonial, unde este nevoie de votul a 16 din 23 aleşi locali, cum este cazul municipiului Suceava. Pe acest fond, nu s-au putut purta decât discuţii informale, primarul Ion Lungu, convocatorul şedinţei, arătând care sunt riscurile pentru oraş, să rămână fără salubrizare menajeră, au fost făcute şi reproşuri între consilieri, privind responsabilitatea luării acestei decizii. Unii dintre consilierii prezenţi, care au avut ca purtător de lance pe experimentatul consilier, fost director de unităţi de servicii publice, Eugen Girigan au transmis că nu aleşii locali trebuie să ia decizii privind astfel de subiecte, de vreme ce executivul a fost îndrituit de către deliberativul sucevean să se ocupe de rezolvarea unor astfel de chestiuni prin hotărâre de consiliu local. Punctele de vedere au fost împărţite, şedinţa informală nu a durat prea mult, primarul Ion Lungu anunţând că astăzi, la ora 14.00 este convocată o a doua şedinţă “de urgenţă” a Consiliului local municipal Suceava, în care să se discute modalitatea de rezolvare a acestei situaţii fără precedent în oraşul reşedinţă de judeţ.

masini diasil [800x600]
Flota de “gunoiere” aparţinând firmei DIASIL
Tot răul a fost înspre bine pentru cetăţenii din Suceava fiindcă, deşi în noaptea de sâmbătă spre duminică – la ora 24 a zilei de 18 aprilie 2015, nu a mai fost prelungit un contract cu vechea firmă de salubrizare menajeră – SC ROSAL SRL Bucureşti şi ar fi trebuit să intre în activitate noua asociere, formată din DIASIL şi Florconstruct Suceava, câştigătoare a unei selecţii de oferte organizate de Primărie – nu s-a ajuns la o înţelegere, cel puţin o zi vor ridica gunoaiele din Suceava ambele entităţi. Pentru a demonstra că ambele au cele mai bune intenţii, pe platformele de ridicare a deşeurilor menajere sucevene şi-au instalat buncăre şi asocierea DIASIL – Florconstruct dar au rămas şi cele ale Rosal, precum şi cele mai vechi, ale Primăriei. Cine şi cum va acţiona mai întâi pentru ridicarea buncărelor, în condiţiile în care spaţiile aferente unor astfel de entităţi urâte de toţi, mai ales de copiii trimişi de părinţi să ducă gunoiul din apartamente, sunt destul de restrânse, ar putea fi un subiect interesant. Ce s-ar întâmpla peste noapte dacă maşinile asocierii de firme sucevene s-ar întâlni cu cele de la Rosal, în timpul nopţii, iar angajaţii ambelor structuri de salubrizare s-ar lua la bătaie, să se afle chiar de pe câmpul de luptă cine are mai multă dorinţă de a curăţa Suceava de gunoaie menajere, este o întrebare de poveste.
“O lipsă de curaj a asumării responsabilităţilor din partea celor care nu au fost la şedinţă”, primarul Ion Lungu despre cei care nu au fost la şedinţa de sâmbătă
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a explicat ieri telefonic, referindu-se prima dată la consilierii locali că “sunt alte agende, oamenii au frică de responsabilitate. Privesc ceea ce s-a întâmplat ca pe o lipsă de curaj a asumării responsabilităţilor din partea celor care nu au fost la şedinţă şi care, de altfel, au fost anunţaţi din timp”. El a arătat, cum se vede de altfel şi din fotografiile alăturate, că au pus buncăre şi cei de la DIASIL – Florconstruct, alături celor de la Rosal, pentru că ei consideră că cei dintâi au câştigat selecţia de oferte. Primarul Lungu a dat asigurări că “buncărele care se vor umple, acelea se vor căra la rampă, nu este aceasta problema”. Edilul Sucevei a explicat că există o dublură pentru această activitate de salubrizare menajeră, care va trebui repede clarificată. “Oraşul este curăţat, ca salubrizare menajeră, cel puţin mâine (astăzi, luni, n.r.) gratuit în oraş pentru că niciuna dintre firme nu are la modul scris mandat să ridice buncărele. Mâine (azi, n.r.) vom contacta reprezentanţii CNSC pentru a ni se comunica dacă există o decizie asumată de cineva în mod oficial pe documentul postat în site-ul instituţiei, favorabil Rosal. La ora 14.00 am convocat o a doua şedinţă de Consiliu Local de îndată în care, funcţie de documentele ce le vom obţine de la CNSC vom lua o decizie, într-un fel sau altul”, a explicat primarul Ion Lungu, care şi-a exprimat speranţa că la şedinţa de astăzi, va exista cvorumul necesar pentru luarea unei decizii.
In data 15.04.2015, municipiul Suceava, printr-o comisie de evaluare desemnată, a decis ca asocierea formată din firmele SC DIASIL SRL şi SC FLORCONSTRUCT SRL să se ocupe de desfăşurarea activităţii de salubrizare menajeră în municipiul Suceava până la finalizarea licitaţiei publice, pentru delegarea prin concesiune a serviciului public de salubrizare menajeră în municipiului Suceava, ROSAL SRL nu a participat la această competiţie, din care au fost excluse de altfel SC Servicii Comunale SRL Rădăuţi şi Goscom Fălticeni SA.
Procedura de atribuire pentru asocierea dintre DIASIL şi FLORCONSTRUCT s-a făcut în baza unei negocieri fără publicarea prealabilă a anunţ de participare, în data de 15 aprilie a acestui an. SC ROSAL SRL, firma care a asigurat serviciile de salubrizare menajeră a municipiului Suceava, în ultimii 11 ani, a contestat procesul verbal de negociere semnat între Primărie şi asocierea dintre cele două firme sucevene. Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a stabilit printr-o adresă primită vineri de Primăria Suceava că data desfăşurării unei licitaţii pentru serviciul public de salubrizare menajeră în municipiul Suceava a fost amânat până în ziua de 2 iunie 2015, la solicitarea SC ROSAL SRL.
Cei de la ROSAL, care nu mai au nimic de pierdut, au anunţat deja că vor utiliza toate armele legale pe care le au la dispoziţie pentru a-i încurca pe operatorii locali din domeniul salubrizării, fapt confirmat de către directorul pentru Suceava de la SC ROSAL SRL, Adrian Niculescu. Acesta a spus vineri că “vor fi acţiuni în instanţă în urma cărora se va decide cine are dreptate”. Ieri, după şedinţa de sâmbătă care nu s-a mai ţinut a Consiliului local municipal Suceava, acelaşi Adrian Niculescu a spus că “ROSAL îşi va continua activitatea pe baza deciziei CNSC, care o îndreptăţeşte în acest sens. Că vor şi alţii să salubrizeze, să fie sănătoşi!”.
Consiliul Local Suceava va trebui să stabilească astăzi ce se va întâmpla cu destinul de moment al salubrizării menajere – ridicarea şi transportarea zilnică spre golire a buncărelor de gunoi din municipiul reşedinţă de judeţ, atâta vreme cât contractul ROSAL cu rampa de gunoi a DIASIL – concurentul deja cunoscut, a expirat, ROSAL mai are o rezervă de o săptămână pentru depozitarea de deşeuri menajere undeva prin zona TERMICA, la firma Gaulus, dar acolo este doar un loc unde se face selectarea acestor gunoaie. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …