Thursday , March 28 2024

Sinucidere la un centru ilegal de bătrâni păstorit de un preot

Un bărbat de 56 de ani, din Iacobeni, care locuia la un centru de bătrâni din Valea Putnei, administrat de preotul Constantin Corneliu Luca, s-a sinucis aruncându-se de la mansarda căminului. Ancheta a scos la iveală că acest centru funcţiona ilegal de şase ani, chiar dacă a fost verificat anul trecut de o armată de oameni de la DSP, ISU, ITM, DSVSA, „trupe” conduse de prefectul Mirela Adomnicăi. Preotul Luca a anunţat că vrea să închidă căminul nu pentru că a murit un locatar, ci pentru că nu îi mai ajung banii, fiind nemulţumit că legea îi interzice să încaseze mai mult de 70% din pensiile beneficiarilor: „După ce s-a întâmplat şi acest eveniment, mulţi aparţinători s-au arătat interesaţi să-şi ia acasă rudele”, explică preotul Luca. Bărbatul care s-a aruncat de la mansarda căminului a mai avut două tentative de suicid. „Imi pare rău că nu am ştiut nimic despre asta, că nu l-aş mai fi primit”, recunoaşte părintele care are în ocrotire aşezământul

centru filantropic valea putnei
Centrul Filantropic „Vasile cel Mare” din Valea Putnei – Pojorâta

O sinucidere incredibilă a ieşit la iveală abia la zece zile după ce a avut loc tragedia. Un bărbat care locuia la un centru clandestin de bătrâni din satul Valea Putnei, comuna Pojorâta, s-a arun­cat în cap de la mansarda imobilului. La data de 1 ianuarie 2018, pe la ora 16.00, Ovidiu Bălan, de 56 de ani, din comuna Iacobeni, a fost găsit decedat în curtea Centrului Filantropic „Vasile cel Mare” din Valea Putnei – Pojorâta. Aces­ta era instituţionalizat în centru de circa cinci luni de zile, la cererea lui. El a fost găsit de un angajat al centrului ca­re a presupus că bărbatul ar fi suferit un atac cerebral şi a sunat la 112. Medicii deplasaţi la faţa locului au constatat că Ovidiu Bălan a decedat în urma leziunilor suferite ca urmare a unei căzături. Poliţiştii veniţi şi ei la centrul din Valea Putnei au concluzionat că pe fondul depresiei, bărbatul s-a urcat în podul mansardei căminului şi s-a aruncat, murind ca urmare a rănilor suferite.

„In acest caz poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă, cer­cetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a circumstanţelor în care a decedat bărbatul de 56 de ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul de poliţie Ionuţ Epureanu.

Ancheta a scos la iveală faptul că centrul de bătrâni de la Valea Putnei nu avea niciun fel de autorizaţie din partea vreunei instituţii abilitate a statului. Acolo sunt instituţionalizate 17 persoa­ne vârstnice, ale căror pensii sunt di­rec­ţionate către administratorul cămi­nului, preotul Corneliu Constantin Luca, care s-a arătat nemulţumit de faptul că nu poate încasa decât 70% din cuantumul pensiilor ce le revin bătrânilor.

„Legea nu-mi permite să iau mai mult de 70% din pensii. Ii ţin aproape degeaba. Probabil voi închide centrul pentru că nu mai fac faţă financiar cheltuielilor. După ce s-a întâmplat şi acest eve­ni­ment, mulţi apar­­­ţinători s-au arătat interesaţi să-şi ia acasă rudele. Acest bărbat era la noi de cam cinci luni de zile. Nu avea familie, doar o mătuşă, care ne-a spus că a mai avut două tentative de suicid. Imi pare rău că nu am ştiut nimic despre asta, că nu l-aş mai fi primit”, a declarat preotul Corneliu Constantin Luca.

Centrul Filantropic „Vasile cel Ma­re” a fost inaugurat la Valea Putnei, comuna Pojorâta, în toamna anului 2011. De atunci şi până în prezent, acest cămin de bătrâni privat a funcţionat ilegal, fără să fi avut vreo autorizaţie.

popa luca corneliu constantin1
Preotul Constantin Corneliu Luca

„Am depus documentaţia necesară după controlul din iulie 2017 efectuat de Prefectura Suceava, dar nu am primit niciun răspuns”, a completat preotul Luca, el susţinând că centrul ar fi funcţionat legal.

Autorităţile locale şi judeţene îl contrazic însă pe slujitorul Domnului, explicând că centrul de la Valea Putnei nu a deţinut niciodată autorizaţiile necesare funcţionării în legalitate.

„Nu au avut niciodată eliberată vreo autorizaţie de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică, ISU, ITM şi nu au fost niciodată înregistraţi ca centru de asistenţă socială la Ministerul Muncii. Vara trecută, Prefectura judeţului Suceava a verificat 22 de astfel de unităţi, acest cămin regăsindu-se printre centrele care funcţionau ilegal. Aceste centre au profitat de faptul că nu s-a stabilit un termen concret pentru intrarea în legalitate, ci s-au dat mai mult recomandări şi şi-au continuat activitatea ca şi până atunci. Doar trei dintre acestea s-au acreditat între timp, majoritatea aparţinând de biserici. Este foarte greu instituţiilor statului să verifice activitatea acestor centre, Prefectura obţinând infor­ma­ţiile dorite prin IPS Pimen. Sper ca admi­­nistratorii acestor centre să în­­ţe­­leagă că trebuie să respecte legis­la­ţia în vigoare şi să intre în legalitate”, a declarat prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi.

In comuna Pojorâta se ştia încă de la inaugurare că Centrul Filantropic „Va­sile cel Mare” păstorit de preotul Luca funcţiona în ilegalitate.

„Reprezentanţii serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei comunei Pojorâta nu au avut niciodată acces în acest centru. Nu putem vorbi despre niciun fel de autorizaţie de func­ţionare, dacă administratorii centrului nu au finalizat nici măcar autorizaţia de construire a imobilului”, a spus şi primarul comunei Pojorâta, Bogdan Codreanu. Prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a arătat că va face un nou control pe la unităţile clandestine de asistenţă socială din judeţ pentru a stabili ce s-a modificat şi ce nu la acestea. In vara anului trecut, Prefectura a făcut controale prin judeţ, printr-o comisie mixtă alcătuită din reprezentanţi ai DSP, ISU, ITM, DSVSA, în urma cărora a confirmat că sunt cel puţin 22 de astfel de instituţii care funcţionează ilegal. Deşi au fost descoperite aceste nereguli, nu s-a luat nicio măsură. Raportul a arătat că „majoritatea centrelor de asistenţă socială din judeţul Suceava îndeplinesc condiţiile de acreditare” şi totuşi acestea funcţionează ilegal şi astăzi. Potrivit raportului întocmit de autorităţile sucevene, doar două dintre unităţile de asistenţă socială verificate puteau depune atât documentaţia în vederea acreditării ca furnizor de servicii sociale, cât şi documentaţia pentru licenţierea serviciului social. (Cristina RUSTI, Dănuţ ZUZEAC)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …