#șîeu | VREM AUTOSTRĂZI

15/03/19 ora:10:46am

Astăzi, la ora 15.00, la câțiva kilometri de Suceava, urmează a fi inaugurat simbolic primul (și singurul) metru de autostradă din Moldova. Ştefan Mandachi, omul de afaceri care a avut ideea, spune că și-ar dori ca zeci de mii de oameni să vină la inaugurarea de la Cumpărătura și crede că orașul Suceava își va suspenda activitatea pentru un sfert de oră. “Vrem să fie un protest pașnic, curat. Pace și armonie. Cu huiduiala nu s-a rezolvat nimic până acum. Nu avem autostrăzi prin huiduieli”, spune Mandachi, care promite că va veni și cu alte idei, dacă nu se va construi autostrada către Moldova. Sute de firme și mii de oameni din toate colțurile țării au anunțat că susțin protestul și își vor suspenda astăzi activitatea timp de 15 minute, de la ora 15.00  

Omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi, deținătorul lanțului de restaurante de tip fast-food “Spartan”, a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova și îndeamnă la un protest de solidaritate de 15 minute pe data de 15 martie la ora 15. Acesta  va suspenda timp de un sfert de oră activitatea tuturor restaurantelor și hotelurilor sale.

Organizatorii au anunțat că au obținut autorizația pentru inaugurare, astfel că la fața locului vor fi jandarmi, polițiști, pompieri și echipaje de descarcerare. Metrul de autostradă se găsește la 8 km de centrul orașului Suceava, la 4-5 km de ieșirea din oraș și aproape de Cumpărătura.

“Nu am de unde să știu câți oameni vor veni la inaugarare, toată lumea mă întreabă asta, eu îmi doresc și îmi imaginez că vor fi zeci de mii de oameni. Polițiștii au făcut estimări, dar nu ni le-au spus. Mereu mii de oameni îmi spun că vor să vină, vor să vină. Eu, până nu văd oamenii aici și nu arunc o privire în câmp, nu mă pot ambala să dau o astfel de informație. Este o mobilizare senzațională în rândul românilor. Nu am mai văzut așa ceva”, a spus Mandachi într-un interviu acordat HotNews.

De asemenea, acesta a afirmat că foarte multe companii din Suceava și-au anunțat sprijinul ”Pentru 15 minute cred că toată Suceava își va suspenda activitatea. O pauză de un sfert de oră cred că își permite toată lumea”.

Inaugurarea va fi transmisă live și se va tăia și o panglică. Vor fi distribuite și câteva mii de stegulețe cu mesajul ”șîeu”

Întrebat dacă sunt bineveniți politicienii la ceremonie, dacă vor veni, Mandachi a declarat că aceștia “nu s-au raliat în calitate de polticieni, ci în calitate de conducători în trafic. Sunt și ei bineveniți. Orice român este binevenit, în calitate de cetățean și de șofer. Nu există interzis unui om la noi, la Suceava, atâta timp cât nu înjură, nu diluează mesajul și nu este violent. Vrem să fie un protest pașnic, curat. Pace și armonie. Cu huiduiala nu s-a rezolvat nimic până acum. Nu avem autostrăzi prin huiduieli”.

Întrebat dacă se așteapta ca după “nebunia” creată să aibă mai multe controale la firmele sale, Mandachi a spus că “Eu mi-am pus problema înainte de a lansa clipul, nu îmi pun acum problema că acum vor veni fiindcă s-a creat o astfel de isterie națională. M-am așteptat din prima, mi-am asumat consecințele și poate să vină orice control din lumea asta la firmele mele. Nici nu mă aștept la mai multe controale sau mai puține, ci mă aștept să avem autostradă la Suceava și acesta este obiectivul pentru care voi face tot ce pot. Cu orice preț”

Ştefan Mandachi susține că dacă această manifestare nu va ajuta la grăbirea construcției de autostrăzi “nu mă voi opri, iar dacă vor face, abia atunci mă voi opri. Important este ca mesajul să se răspândească și cât mai mulți români să fie solidari. Semnalul de alarmă va fi atât de sonor, doar în raport cu numărul de oameni care vor veni. Trebuie să fim foarte mulți și să manifestăm pașnic. Cei care manifestă violent nu sunt în tiparul manifestului nostru, nu sunt în perimetrul lui”.

Mandachi a explicat pentru HotNews, din nou,  că ”primul și singurul metru de autostradă din Moldova” este construit pe terenul proprietate privată deținut de el , achiziționat în anul 2014. El a spus că există toată documentația necesară acestui demers.  ”S-au dat avize prin negație fiindcă era vorba de o platformă betonată fără fundație, era la 50 de metri de drum, nu ne trebuiau avize nici de la drumuri, s-a dat practic un aviz negativ, s-a dat apoi autorizație și s-a rezolvat problema. A fost preluată o neînțelegere în presă, dar primarul a ieșit, a explicat că totul este în regulă și că va susține demersul”. Lucrarea are Aviz de urbanism, Avize negație de la mediu și drumuri, emise DRDP Iași, Aviz negație emis de Inspectoratul de Poliție Județean Suceava Serviciul Rutier. Documente care atestă că, datorită amplasării, nu sunt necesare autorizații de la aceste entități. Autorizație de construcție.

La inaugurarea de azi au promis că vor veni și români din străinătate, dar tot infrastructura deficitară le va sta în cale: “Asta este problema, fiindcă dacă vii din Germania faci 10 ore până la Oradea, iar până la Suceava mai faci încă 12 ore”.

Alăturat, puteți vedea amplasamentul terenului unde se găsește metru de autostradă, pe teritoriul comunei Cum­părătura, la câțiva kilometri de Suceava.

Așa după cum se știe, pe lângă inaugurarea simbolică de astăzi de la Cumpărătura, un sprijin imens a primit și îndemnul lui Mandachi pentru toată lumea ca să oprească, începând de la ora 15.00, timp de 15 minute, orice activitate. În toată țara, sute de firme, oameni de afaceri, primării, organizații  și mii de oameni simpli declarând că astăzi, vreme de un sfert de oră își vor întrerupe activitatea în semn de protest pentru lipsa autostrăzilor din România. Şi OBIECTIV se alătură acestui protest, de la ora 15.00 activitatea site-ul obiectivdesuceava.ro va fi oprită pentru 15 minute. (O.S.)