Serviciul de securitate a Ucrainei continuă presiunile la adresa Centrului Cultural Român din Cernăuți, după prezentarea unei hărți a României Mari

17/01/19 ora:1:53am

Şeful Direcției Serviciului de Securitate a Ucrainei în regiunea Cernăuți, Ruslan Storojuc, a declarat în cadrul unui recent briefing de presă că în curând vor fi date publicității datele privind cercetările în cazul dosarului penal intentat de Securitatea ucrai­neană (SBU) privind Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” în baza articolului 110 al Codului Penal, inti­tulat „atentarea la integritatea și inviolabilitatea teritorială a Ucrainei”.

Potrivit agenției de presă cernăuțene de limbă română, BucPress, la 11 iunie 2018 au avut loc percheziții în cadrul unui dosar penal iar Serviciul de Securitate al Ucrainei a descins la sediul organizației românești din Cernăuți, care fiindcă deținea hărți ale României din perioada interbelică a ajuns a fi bănuită de răspândirea de literatură și hărți care ar atenta la integritatea statului ucrai­nean.

Membrii societății ar fi distribuit ­li­teratură în care se face apel la restabilirea „adevărului istoric”, prin anu­­­la­rea pactului Ribbentrop-Molotov și readucerea nordului Bucovinei, Ba­sarabiei de Nord și Basarabiei de Sud în componența României.

Într-un comunicat de presă citat de BucPress, Centrul Cultural Român „Eu­doxiu Hurmuzachi” a anunțat că percheziția se încadrează în categoria atacurilor directe și indirecte „împotriva noastră și a întregii comunități românești din Ucraina”. „Constatăm, din păcate, tendința, tot mai des ­ma­nifestată, a contaminării structurilor statului ucrainean cu ideile și compor­­tamentul forțelor ultranaționaliste radicale. Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” respinge „ca­te­goric și fără echivoc orice tentativă a autorităților ucrainene, inclusiv SBU, de a ne eticheta, inventând motive și înscenând violări ale Constituției, ca separatiști, provocatori etc. Suntem cetățeni loiali ai statului ucrainean, dar nu vom accepta discriminările pe criterii etnice”, se spu­ne în comunicat. (D.P.)