Friday , April 19 2024

“Sera floricolă”, un studiu de fezabilitate plin de lecții de istorie si geografie locală predate membrilor CL

Pentru proiectul unei sere modeste, care urmează să primească votul consilierilor locali suceveni, autorii studiului de fezabilitate au folosit jumătate din spațiul redactat prezentând lecții de istorie și geografie locală votanților proiectului – aleșii locali suceveni

sera flori


Un proiect de hotărâre foarte im­portant va fi supus atenției consilie­rilor municipali suceveni la ședința de Consiliu Local din data de 28 iulie a.c.. Este vorba despre realiza­rea obiectivului de investiții “Sera floricolă”, investiție în valoare de 2,85 milioane de lei, reprezentând sera ca atare, plus toate dotările aferente. Dacă va fi votat, durata de reali­zare a investiției ar urma să fie de 12 luni. De menționat că studiul de fe­zabilitate este realizat de SC MOLDPROIECT ASD Suceava. Pe parcursul mai multor pagini, în cadrul studiului de fezabilitate, pro­­iectanții au prezentat lecții de is­to­rie și geografie aleșilor locali, ca și când i-ar suspecta de mari carențe în ceea ce privește cultura generală.
O prezentare amplă a părții din țară un­de este amplasat municipiul Su­cea­va, coordonate ale Cetății de Scaun, intersecția drumurilor rutiere și a căi­lor ferate, calitatea orașului Suceava ca centru urban al județului cu ace­lași nume, anul în care a fost decla­rată Suceava municipiu, când alte târguri nici nu se gândeau vreodată la așa mare statut. Proiectanții au mai arătat cum Suceava reprezintă principalul centru economic, social, po­litic și cultural al județului, cum se află, cu excepția cartierului Burdu­jeni, în regiunea istorică Bucovina, fiind localitate de frontieră austro-ungară și al doilea centru urban al Bucovinei, ca mărime și importanță, după Cernăuți. Urmează date geografice detaliate: unde e situat orașul Suceava, ce suprafață are, cu cine se învecinează în cele patru puncte cardinale. Se a­ra­­tă cum teritoriul actual a fost locuit încă din paleolitic, “din timpuri stră­vechi”, au fost aici și dacii liberi, “des­­­­coperirile arheologice relevând și puternice influențe romane”. In ace­­lași expozeu dedicat construcției unei sere modeste este trecută în re­vistă și “epoca migrației”, populația autoh­tonă “continuând să viețu­ias­că”.
Dizertația continuă cu epoca lui Petru Mușat și a urmașilor săi, se arată cum cetatea a fost preluată de Movilești, până când Alexandru Lăpușneanu a mutat capitala la Iași. Istoria continuă în argumentația arhitecților care vor să amenajeze o seră de flori pe ceva mai mult de 13 ari, cu alte episoade istorice, argumentul final fiind acela că amenajarea acestei investiții de 2,85 milioane de lei este neapărat necesară. Urmează datele tehnice, în care se explică modul în care va fi amenajată sera floricolă, care poate fi amenajată într-un interval de 12 luni contra sumei de 2,85 milioane de lei, conform proiectanților care au realizat studiul de fezabilitate al lucrării. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …