Friday , March 29 2024

Sentințe definitive în dosarul de corupție al lotului “Marian Ionescu”

După zece ani de procese în dosarul de corupție în care au fost implicați 13 funcționari din Primăria Suceava și afaceriști, inclusiv fostul primar Marian Ionescu, Curtea de Apel Iași a scăzut de la doi ani și jumătate la un an de închisoare cu suspendare pedeapsa pentru fostul primar al municipiului Suceava. Neculai Bujor a rămas cu 3 ani de închisoare, tot cu suspendare. Lui Constantin Bâtă i s-a aplicat o pedeapsă cu 6 luni mai mare, ajungând și el la trei ani, cu suspendare. Sapte din cei 13 inculpați au scăpat basma curată pentru că a intervenit prescripția faptelor pentru care au fost judecați

 
Ionescu 000

Curtea de Apel Iași s-a pronunțat definitiv în dosarul în care au fost trimiși acum zece ani în judecată pentru infracțiuni de corupție – dare și luare de mită, abuz în serviciu, delapidare etc. – fostul primar al municipiului Suceava, Marian Ionescu (foto), fostul director economic al instituției, Neculai Bujor, fostul șef de serviciu Constantin Bâtă, alți funcționari din primărie și administratori de firme. Deși, conform portalului instanțelor de judecată titulatura sentinței este “agravarea pedepsei”, în fapt, așa cum se va vedea, este vorba mai degrabă de o diminuare o pedepsei, în cazul majorității inculpaților fiind vorba despre încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor pentru care au fost trimiși în judecată.
Cu mențiunea că toate pedepsele acordate sunt cu suspendare, dar sub supraveghere, prezentăm în cele ce urmează soluția definitivă dată pentru fiecare din cei 13 inculpați din “lotul Ionescu” (Neculai Bujor mai are un proces pe rol la Curtea de Apel Cluj, unde s-au dat la prima instanță pedepse mult mai aspre, n.r.)
Neculai Bujor a rămas cu aceeași pedeapsă, de 3 ani de închisoare, suspendată
Astfel, după o suită de descontopiri și analizări în parte ale fiecărei infracțiuni pentru care a fost trimis în judecată, Neculai Bujor a rămas, după recontopiri, cu aceeași pedeapsă de 3 ani de închisoare,  cu interzicerea drepturilor.
Instanța respinge, ca neîntemeiată, cererea de schimbare a încadrării juridice la data faptelor prin actul de sesizare al instanței, formulată de inculpatul Bujor Neculai. Descontopeste pedeapsa resultantă de 3 ani închisoare ce i-a fost aplicată inculpatului Bujor Neculai prin sentința penală.
Mai apoi se dispune recontopirea pedepselor cu închisoarea aplicate inculpatului Bujor Neculai prin sentința penală apelată și prin prezenta hotărâre pentru infracțiunile concurente, urmând să fie executată pedeapsa cea mai grea, de 2 ani și 10 luni închisoare, la care adaugă un spor de pedeapsă de 2 (două) luni închisoare. Total pedeapsă de executat pentru inculpatul Bujor Neculai a rămas pedeapsa de 3 ani închisoare. În baza art. 35, alin.(3) Cod Penal din 1969, aplică inculpatului Bujor Neculai alături de pedeapsa principală de 3 ani închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pentru o periodă de 3 ani și se dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pentru o durată de 7 ani, ce constituie termen de încercare. Marea majoritate a infracțiunilor pentru care a fost acuzat au fost prescrise.
La fel s-a procedat și în cazul  lui Ioan Bogdan Dumitraș, condamnat de asemenea în primă instanță la 3 ani de închisoare. După descontopiri, recontopiri și constatări ale prescrierilor unor infracțiuni pentru care a fost trimis în judecată, Dumitraș a  rămas tot cu 3 ani de închisoare și 3 ani de interzicere a unor drepturi, pedespe suspendate sub supraveghere pe timp de 7 ani, ce constituie termen de încercare.
Fostului primar Marian Ionescu i-a fost scăzută pedeapsa de la doi ani jumătate la un an cu suspendare
In ceea ce îl privește pe fostul primar al municipiului Suceava, Marian Ionescu, după descontopirea pedepsei rezultate la prima instanță, de  2 ani și 6 luni de închisoare, repunere în individualitate a pedepselor componente, constatarea prescrierii unora și contopirea celor rămase, cea mai importantă fiind delapidarea, Marian Ionescu a fost condamnat să execute în final pedeapsa de 1  an de închisoare. Si în cazul său s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pentru o durată de 5 ani, ce constituie termen de încercare.
In ceea ce îl privește pe Stefan Vasile Lulcaciuc, s-a dispus, după descontopire, recontopire și mai multe prescrieri, reducerea de la 3 la 2 ani de închisoare pentru înșelăciune, pedeapsă suspendată sub supraveghere pentru o durată de 4 ani.
Constantin Bâtă, singurul căruia i s-a dat o pedeapsă mai mare, dar tot cu suspendare
Pedeapsa de 2 ani și 6 luni de închisoare la care a fost condamnat Constantin Bâtă a fost de asemenea descontopită, infracțiunile perimate au fost prescrise și după recontopire, fostul funcționar al Primăriei Suceava a primit o pedeapsă mai aspră, de 3 ani de închisoare, pentru luare de mită, cu pedeapsă complementară de interzicere a drepturilor pe o perioadă de 2 ani. Si în cazul său s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Bâtă Constantin pentru o durată de 6 ani.
Sapte inculpați au scăpat datorită prescripției faptelor
Ceilalți șapte inculpați au scăpat toți fără condamnări penale datorită intervenirii prescripției răspunderii penale, pentru infracțiunile săvârșite, de genul: înșelăciune, complicitate la înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, dare de mită, etc. Este vorba despre Maricica Emilia Sveică,  Mihai Strugariu fost Câmpan, Vasile Trifan, Dragoș Radu Târpan, Liviu Daniel Balan-Cîrlan, Dumitru Tirpulea și Viorica Carmenica Caciuc.
Ceva confiscări de la Bujor, Ionescu și Bâtă
In ceea ce privește latura materială, s-a dispus  confiscarea de la Neculai Bujor a următoarelor sume bănesti: 46.615 lei, 3.000 USD sau valoarea în lei a acestei sume calculată la cursul BNR de la data executării și 454 euro sau valoarea în lei a acestei sume calculată la cursul BNR de la data executării. De la  Bogdan Ioan Dumitraș s-a dispus confiscarea sumei de 4.745 lei. De la  Marian Ionescu s-a dispus confiscarea sumei de 5.000 USD sau valoarea în lei a acestei sume calculată la cursul BNR de la data executării. De la Constantin Bâtă s-a dispus confiscarea sumei de 1.000 lei.
Obligarea la plată a inculpaților către Primărie și ANAF înlăturată. Cele două instituții, dacă vor să-și recupereze prejudiciul trebuie să deschidă acțiuni în civil
In plus, s-au înlăturat din sentința penală apelată dispozițiile referitoare la obligarea în solidar a inculpaților către partea civilă Primăria Municipiului Suceava, după cum urmează: Neculai Bujor, Bogdan Ioan Dumitraș, Stefan Vasile Lucaciuc, Teodor-Cristian Lauric, Constantin Bâtă, în solidar, la plata sumei de 117.117 lei; Neculai Bujor, Bogdan Ioan Dumitraș, Stefan Vasile Lucaciuc, Dragos Radu Târpan, Mihai Strugariu, în solidar, la plata sumei de 105.422 lei; Neculai Bujor, Bogdan Ioan Dumitraș și Marian Ionescu, în solidar, la plata sumei de 129.153 lei.
Curtea de Apel Iași a lăsat nesoluționată acțiunea civilă formulată de partea civilă Primăria Municipiului Suceava în contradictoriu cu inculpații pentru sumele mai sus descrise.
Instanța obligă, în solidar, pe inculpații Neculai Bujor, Constantin Bâtă, Vasile Stefan Lucaciuc și partea responsabilă civilmente SC Genius SRL Suceava să plătească părții civile Primăria Municipiului Suceava, cu titlu de despăgubiri civile, suma totală de 161.543 lei, din care în solidar și cu inculpatul Bogdan Ioan Dumitraș, în limita sumei de 17.486 lei, în solidar si cu partea responsabilă civilmente SC Elsa Rova Com-Impex SRL Suceava, în limita sumei de 48.763  lei și în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC Edcris Com SRL Suceava, în limita sumei de 22.087  lei. Înlătură din sentința penală apelată dispoziția de admitere a acțiunii civile formulată de ANAF și de obligare a inculpaților Bogdan Ioan Dumitraș, Stefan Vasile Lucaciuc,Teodor-Cristian Lauric, în solidar, la plata către ANAF a sumei de 10.410 lei cu titlu de despăgubiri civile. Instanța lasă nesoluționată acțiunea civilă formulată de ANAF, acceptă menținerea măsurii sechestrului asigurător dispusă în cursul urmăririi penale față de inculpații cu privire la care, prin prezenta hotărâre, a fost lăsată nesoluționată acțiunea civilă. Sentința este definitivă.
Concluzia este că, după un deceniu de procese, cu excepția tracasărilor inerente, majoritatea inculpaților au ieșit curați ca lacrima pentru că a intervenit prescripția pedepselor pentru care au fost trimiși în judecată, așa cum avansam de altfel într-un articol publicat în ziarul “Obiectiv” la începutul acestei primăveri. Cei care au fost totuși condamnați au scăpat cu pedepse cu suspendare, doar într-un singur caz mai mare decât pedeapsa dată la instanța de fond. Poate doar termenele de supraveghere ce merg până la 7 ani în unele cazuri pot însemna ceva în spiritul “agravării pedepsei”. Pentru că, dacă privim la obligarea la plata despăgubirilor către Primărie și ANAF, acestea au fost transferate către un eventual proces civil, pe care cele două instituții l-ar putea intenta, process care ar putea să dureze încă un deceniu.
Dosarul “Ionescu”, pe scurt
Fostul primar al municipiului Suceava, Marian Ionescu și complicii săi, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Suceava în 2006 este. Dosarul a fost preluat inițial de Tribunalul Suceava, de aici fiind strămutat în anul 2007 la Tribunalul Iași. Conform rechizitoriului întocmit la acea vreme de procurorii DNA, fostul primar Marian Ionescu a fost acuzat de comiterea a șapte infracțiuni de corupție sau infracțiuni conexe celor de corupție – primire de foloase necuvenite, abuz în serviciu, delapidare, dar și fals în declarații. Printre faptele ce i s-au imputat a fost și aceea că în anul 2002 Ionescu a cumpărat 50 de ari de teren în zona Metro, suprafață pe care a revândut-o un an mai târziu la un preț de câteva ori mai mare față de cel de achiziție.
Alte aspecte ce au făcut obiectul rechizitoriului vizează contractele de închiriere din Bazarul Suceava, vizând faptul că între contractele de închiriere și suprafețele efectiv închiriate era o diferență foarte mare, astfel încât Primăria nu a încasat peste 1,2 miliarde de lei vechi. Pe lângă fostul primar Ionescu, au mai fost considerați vinovați fostul director economic Neculai Bujor și Ioan Bogdan Dumitraș, fost auditor în cadrul Primăriei, dar și foștii administratori ai Bazarului de la acea vreme – Mihai Strugariu și Mircea Botezatu. In același rechizitoriu se mai arată că Primăria a plătit facturi către SC Ralf Impex SRL, firmă patronată de Ioan Bogdan Dumitraș, Teodor Cristian Lauric și Stefan Lucaciuc, aceștia din urmă angajați ai Primăriei, pentru mărfuri care nu au fost niciodată furnizate, această afacere fiind făcută cu complicitatea directorului economic Neculai Bujor și a administratorului Primăriei, Constantin Bâtă. In plus, au fost făcute deconturi fictive din casieria unității, în baza unor referate întocmite în fals, în valoare de peste 1,6 miliarde de lei vechi. O bună parte din această sumă – peste 1,2 miliarde de lei vechi – ar fi fost însușită de Neculai Bujor. Dumitraș ar fi încasat 300 de milioane de lei vechi, primarul Ionescu 25 de milioane, iar Constantin Bâtă 17 milioane de lei vechi. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …

2 comments

  1. Apartament abandonat in Suceava, pe strada M. Viteazu, nr.5, sc.B, et.1, de doi ani, de la decesul locatarului!

  2. Asa sa tot furi in ROMANIA.
    Prescriptia e doar datorita celor care au tergiversat dosarele la infinit. Poate se sesizeaza cineva in acest sens.
    Cel mai mare rau facut tarii asteia a fost facut in opinia mea de JUDECATORII+PROCURORII CORUPTI. Ca sa fiu foarte corect, trebuie mentionat ca nu toti sunt corupti, dar pana nu a inceput DNA sa-i ia, erau cred mai bine de 99% dintre ei.