Tuesday , April 23 2024

Senatorul PSD Ioan Stan anunţă că legea privind transferarea Parcului Sipote şi a Pădurii Zamca în administrarea municipiului Suceava a trecut de Senat

Ca urmare a acestei iniţiative 148 ha din Parcul Sipote şi Pădurea Zamca vor trece în administrarea Consiliului Local al municipiului Suceava, care are dreptul de a face investiţii doar pentru amenajări de agrement, în zonă fiind interzise construcţiile şi dezvoltările edilitare. Senatul a fost prima cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilorioan stan suceava

Luni, 12 martie 2018, a trecut de votul final al Senatului propunerea legislativă susţinută de ­se­natorul PSD Ioan Stan privind trecerea a 14.000 ha de fond forestier din grupa I funcţională – ­ve­getaţie forestieră cu funcţie specială de protecţie din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurii, Romsilva, în domeniul public al Unitaţiilor Administrativ Teritoriale şi în administrarea Consiliilor locale a acestora.

In judeţul Suceava ca urmare a acestei iniţiative 148 ha din parcul Sipote şi pădurea Zamca vor trece în administrarea Consiliului Local al municipiului Suceava, care are dreptul de a face investiţii doar pentru amenajări de agreement, în zonă fiind interzise construcţiile şi dezvoltările edilitare.

Proiectul, iniţiat de parlamentari PSD, PNL şi ALDE, a fost adoptat cu 83 de voturi ”pentru”, zece ”abţineri” şi şapte ”împotrivă”.

În ceea ce priveşte suprafeţele de fond forestier care fac obiectul trecerii, odată transmise în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora, ”este interzisă trecerea terenurilor forestiere din domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale în domeniul privat al acestora prin hotărâre a consiliului local, a consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit legislaţiei în vigoare, pădurile sunt în proprietatea publică a statului, motiv pentru care comunităţile locale nu pot face investiţii de amenajare a acestor păduri parc. Pentru a se realiza acest obiectiv este necesară trecerea acestor zone din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a unităţii administrativ-teritoriale.

Pădurile parc se vor constitui la solicitarea proprietarului, respectiv administratorului, în baza unor studii de specialitate, cu avizul Comisiei tehnice de specialitate.

Senatul a fost primă cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …

3 comments

  1. Eu cred ca e o mare greseala.
    Sa lasi la mana lui Lungu parcul = cu aparitia de chioscuri si tarabe, cupavele Simetrica cu lampi de iluminat solare ca in parcul areni, adica NEFUNCTIONALE.
    A se citi si peste 10 ani ce am scris EU.

  2. Alta actiune nu mai au de facut ? Are perfecta dreptate Mitica! Mai vedeti cu padurile din Bucovina ca este dezestru. Pokii le exploateaza fara mila! Distrug drumurile, polueaza cu deseuri etc.

  3. A mai zis de 10 ori pana acum si el, si Baisanu, si altii. Trebuie sa-l afisati zilnic, nu?