Thursday , March 28 2024

Seful de tură de la Poliţia de Frontieră Vicov şi încă şase indivizi, arestaţi preventiv în dosarul de contrabandă cu ţigări de peste 5 milioane de lei

traficanti la instanta 3

Inspectorul Adrian Ghiţă Parasca, şef de tură la Sectorul de Poliţie Frontieră Vicov, împreună cu alţi şase inculpaţi au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, fiind acuzaţi de „contrabandă în formă continuată”. Aceştia sunt acuzaţi că au introdus în România ţigări de contrabandă în valoare de peste 5 milioane de lei 

Tribunalul din Suceava a admis propunerea formulată de DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, dispunând arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaţilor Adrian Ghiţă Parasca, de 34 de ani, din Vicovu de Sus, sub aspectul comiterii infracţiunilor de „sprijinirea unui grup infracţional organizat”, „complicitate la contrabandă în formă continuată” şi „abuz în serviciu în formă calificată”, Mihai Rusu, de 20 de ani, Ilie Cotos, de 27 de ani, ambii din Vicovu de Sus, Marius Ferrari Husdup, de 33 de ani, Steluţa Violeta Antimie, de 39 de ani, ambii din Rădăuţi, Rafael Emanuel Nistor, de 19 ani, din judeţul Timiş şi Szabolcs Fazakas, de 28 de ani, din judeţul Harghita, sub aspectul comiterii infracţiunii de „contrabandă în formă continuată”.
Amintim că marţi, 19 noiembrie 2013, poliţiştii Biroului de Combatere a Fraudelor Vamale din cadrul IPJ Suceava, sub coordonarea DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, au destructurat două grupări de crimă organizată transfrontalieră, specializate în trafic cu ţigări de contrabandă şi care au acţionat pe raza judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Mureş, Harghita, Satu Mare, Sibiu şi municipiul Bucureşti. Pe parcursul investigaţiilor membrii grupărilor au introdus în România 509.200 de pachete de ţigări de contrabandă în valoare totală de 5.092.000 de lei din care s-au confiscat 88.791 de pachete de ţigări, cu o valoare de piaţă de circa 888.000 de lei. Astfel, au fost făcute 43 de percheziţii domiciliare care au vizat locaţii de pe raza judeţelor mai susmenţionate şi municipiul Bucureşti, două dintre acestea având loc la Sectorul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, respectiv la punctul de lucru Vicov. Percheziţiile din judeţul Suceava au fost făcute de poliţişti din cadrul IPJ Suceava şi DGA – Serviciul Teritorial Suceava cu sprijinul luptătorilor SAS şi IJJ Suceava. Una dintre grupări a beneficiat de sprijinul şi protecţia unui ofiţer de poliţie de frontieră din cadrul ITPF Sighetu – Marmaţiei, respectiv şeful de tură de la SPF Rădăuţi – punct de lucru Vicov, Adrian Ghiţă Parasca. traficanti la instanta 1
In urma percheziţiilor au fost găsite şi ridicate 1.284 de pachete de ţigări de contrabandă, un autoturism Mitsubishi Pajero, 3.700 de euro, 4.480 de lei, 10 cartuşe de vânătoare, 51 de telefoane mobile, trei unităţi de calculator, patru laptop-uri, 12 unităţi de memorie, precum şi înscrisuri. Suportul informativ şi tehnic al operaţiunii a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii, Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă şi Direcţia de Operaţiuni Speciale – Structuri Teritoriale.
In urma probatoriului administrat au fost reţinuţi 13 inculpaţi, respectiv Adrian Ghiţă Parasca, de 34 de ani, ofiţerul de poliţie de frontieră, Mihai Rusu, de 20 de ani, Ilie Cotos, de 27 de ani, Laura R., de 24 de ani şi Constantin R., de 44 de ani, toţi din oraşul Vicovu de Sus, Marius Ferrari Husdup, de de 33 de ani, Steluţa Violeta Antimie, de 29 de ani, ambii din municipiul Rădăuţi, Petru B., de 36 de ani, din comuna Ulma, Szabolcs Fazakas, de 28 de ani, Zsolt F., de 22 de ani, ambii din judeţul Harghita, Casian G., de 35 de ani, din municipiul Suceava, Attila B., de 34 de ani, din judeţul Covasna şi Emanuel Rafael Nistor, de 19 ani, din judeţul Timiş, care au fost introduşi în arestul IPJ Suceava. Ieri au fost prezentaţi în faţa instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă doar cei şapte inculpaţi. De asemenea procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea faţă de inculpaţii Arcadie A., de 42 de ani, Constantin R., de 32 de ani, Gheorghe C., de 42 de ani, toţi din Rădăuţi, Maria S., de 58 de ani, Ilie C., de 44 de ani, ambii din Vicovu de Sus şi Ionuţ B., de 24 de ani, din Suceava.
Tigările erau introduse pe la Vicovu de Sus şi Ulma şi vândute ulterior cu preponderenţă în Harghita şi Sibiu
Potrivit unui comunicat al DIICOT, una dintre grupările infracţionale organizate formată din cetăţeni români şi ucraineni a avut ca principal scop introducerea pe teritoriul României, din Ucraina, în zona de frontieră verde adiacentă localităţilor sucevene Vicovu de Sus şi Ulma, a unor importante cantităţi de ţigări care ulterior au fost vândute atât în judeţul Suceava, cât în alte judeţe.
În urma cercetărilor s-a stabilit că gruparea era foarte bine organizată şi structurată pe segmente, fiecare dintre membrii reţelei având un rol bine determinat, astfel că furnizarea de ţigări era asigurată de segmentele ucrainene, iar preluarea, livrarea şi valorificarea ţigărilor erau asigurate de către segmentul român.
“Pentru a-şi proteja activitatea infracţională, liderul acestei grupări a beneficiat de sprijinul şi protecţia unui alt învinuit, ofiţer de poliţie de frontieră, cu acordul şi protecţia căruia au fost introduse cantităţi importante de ţigarete (între 60 şi 400 de baxuri la un singur act material)”, spun procurorii DIICOT.traficanti la instanta 2
Aceştia mai precizează că pentru preluarea, transportul şi valorificarea ţigărilor au fost utilizate metode extrem de variate, cum ar fi folosirea de aparate de zbor ultra uşoare pentru livrarea şi preluarea ţigărilor, “cărăuşi” care cunoşteau foarte bine zona de frontieră pe unde urmau să fie introduse ţigările, autoturisme de teren pentru preluarea şi transportul ţigărilor din zona verde, autoturisme special modificate pentru acest gen de infracţiuni, precum şi autoutilitare în care ţigările erau transportate prin metoda “capac”.
Cealaltă grupare a avut ca principal scop procurarea şi colectarea de ţigări de provenienţă extra comunitară şi revânzarea acestora pe piaţa neagră din România, cu preponderenţă în judeţele Harghita şi Sibiu.
Anchetatorii au mai stabilit că liderul acestei grupări prelua din judeţul Suceava, de la un alt învinuit, prin intermediul unei firmei de curierat rapid, cantităţi importante de ţigări care ulterior erau valorificate de alţi membri ai grupării.
Pentru a-şi proteja activitatea infracţională, membrii acestei grupări utilizau pentru transportul ţigărilor autoturisme închiriate de la o firmă din Sighişoara. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …