Thursday , April 25 2024

Sefii de asociații de proprietari, chemați la Primărie pentru a negocia cu Thermonet achiziționarea de contoare pentru căldură

Primarul Ion Lungu speră să obțină de la Guvern 800.000 de euro pentru înlocuirea gigacalorimetrelor nefuncționale. “Este o problemă de gestionare a pierderilor, dar este a municipalității și a operatorului. Cetățenii trebuie să plătească atât cât consumă și de aceea trebuie să  avem aparate de măsură care să arate cât se consumă, pentru ca cetățenii să plătească un preț corect”, a spus Ion Lungu 

 calorifer [800x600]


Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat ieri într-o conferință de presă că săptămâna viitoare va invita reprezentanții asociațiilor de proprietari la o discuție la care vor participa și reprezentanții firmei Thermonet, pentru a se stabili cea mai bună modalitate de comunicare între furnizorul de agent termic și consumatorii suceveni racordați la sistemul public de furnizare a acesteui serviciu.
Primarul Ion Lungu a arătat că “marți, săptămâna viitoare vom avea o discuție cu asociațiile de proprietari, vom discuta problemele legate de operare cu Thermonet. Este vorba de a schimba acei contori. A  venit o adresă și de la Guvern, am fost informați că mai sunt anul acesta bani pentru un program 2016-2020. Dacă ar fi posibil să luăm acești bani pentru contori, cam 800.000 de euro de la guvern ar fi foarte bine. Noi înaintăm o documentație în acest sens la Guvern.
Cât privește proiectul european de înlocuire a conductelor pentru a elimina pierderile în rețeaua de termoficare, trebuie să fim realiști, anul acesta nu se va putea obține finanțare. “Este o problemă de gestionare a pierderilor, dar este a municipalității și a operatorului. Cetățenii trebuie să plătească atât cât consumă și de aceea trebuie să  avem aparate de măsură care să arate cât se consumă, pentru ca beneficiarii, cetățenii, să plătească un preț corect”, a spus Ion Lungu.
Cu un alt prilej am anunțat că Primarul Ion Lungu a readus în atenția locuitorilor din municipul Suceava o problemă anunțată deja, ce vizează înlocuirea ori recondiționarea contoarelor  de apă caldă ori gigacalorimetrelor care stau la baza calculării consumului de apă caldă sau căldură în municipiul Suceava, ulterior facturat. “Cei de la Thermonet ne-au adus două programe – unul pentru schimbarea contorilor, repararea și înlocuirea acestora, altul pentru investiții în rețelele primare și secundare de furnizare a agentului termic”, Ion Lungu a arătat că “în ceea ce privește aparatele de măsură – contoare și gigacalorimetre, de doi ani încoace, SC Termica SA, acum în faliment, nu a mai făcut verificări la aparatele de măsură în așa fel încât este necesar să facem acest lucru acum”. Lungu a arătat că recomandările europene impun reducerea pierderilor pe rețea, dacă se dorește accesarea de fonduri în acest domeniu. “Pe de altă parte, responsabilitatea este a administrației publice locale dar și a operatorilor însă trebuie să ne asigurăm că beneficiarii finali, locuitorii orașului plătesc în mod corect ceea ce consumă”, a arătat Ion Lungu, el explicând că primul pas este verificare, reabilitarea și, după caz, înlocuirea acestor aparate denumite generic “contori”.
 
Conform primarului Ion Lungu, în municipiul reședință de județ sunt 3.297 de astfel de aparate de măsură care contorizează agentul termic, apă caldă pentru robinete și pentru caloriferele racordate la sistemul centralizat de termoficare. Sunt 1.638 de asemenea contoare pentru încălzire și 1.659 pentru apă caldă, în municipiul Suceava. Ca atare, 2.161 de contoare (gigacalorimetre, în limbajul uzual, n.r.) vor fi verificate, iar 1.136 de contoare se propun a fi schimbate pentru că au o vechime mai mare de zece ani și nu mai sunt bune. “Eu voi face această propunere consilierilor locali să fie schimbate 570 de contoare pe încălzire și 566 de contoare pe apă caldă menajeră”, a spus Ion Lungu, care a mai arătat că  verificarea și repararea contoarelor funcționale se va face de către operatorul de funrnizare a agentului termic dar schimbarea celor defecte se va face pe bani publici, din bugetul primăriei, conform prevederilor legale. In acest context, primarul Ion Lungu a anunțat că vor fi făcute modernizări la punctele termice Zamca 4, Obcini 4, Ion Vodă Viteazu Parc – Zona centrală, precum și lucrări pe o porțiune  a rețelei centrale de transport a energiei termice. (N.R.)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …

2 comments

  1. Ce pot să spun: șmecher mai e și primarul nostru!
    1) Dacă îi iese bine treaba, va ieși cu declarații în presă să arate cum s-a zbătut de mult și de tare să atragă bani de la Guvern și cum crede domnia sa că este bie să plătească sucevenii corect și doar cât consumă.
    2) Dacă iese nasol treaba, va ieși cu declarații în presă în care va spune că vinovați sunt ba cei de la Thermonet, ba asociațiile de proprietari iar în caz că treaba se îngroasă și se imune un sacrificiu sau două am și eu un nume sau două: Harșovschi și Doroftei.
    Restul calculelor sunt frumoase, interesante, utile, dar nu și electorale, iar aici mi-e îmi miroase a ELECTORALĂ.

  2. Cei de la ELSACO Botosani, actionari la firma de distributie a agentului termic din Suceava, Thermonet, subtil il “invata de bine” pe primarul Sucevei privind inlocuirea a 570 contoare de incalzire si 566 contoare de apa calda de la scarile de bloc, cu un cost de la bugetul primariei de 37 miliarde de lei vechi pe spinarea tuturor locuitorilor Sucevei si un profit gras pentru ELSACO Botosani. ELSACO Botosani, importatorul si furnizorul acestor aparate, abia asteapta “unda verde”, ca primarul sa-i puna pe consilieri sa voteze pentru o asa zisa licitatie, unde ELSACO sa castige sigur. Deci iarasi am ajuns piata de desfacere. Prezenta interes si se facea ordine in distributie daca se contorizau apartamentele individual, asa cum este normal si locatarii isi doresc si se renunta la acel seviciu de repartitoare de la ELSACO. Daca primaria ar aduna toate costurile cu inchirieri si carpeli in termoficarea centralizata, ar vedea ca iese mai ieftin sa ofere fiecarui consumator o centrala pe gaz si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem CONCURENTIAL are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem CONCURENTIAL. Diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava, unii dintre ei mari specialisi in frigotehnica, cu centrale de apartament si bine platiti, inteleg mai greu aceste probleme.