Friday , April 26 2024

Scandal inutil pe tema unei grădiniţe cu program prelungit în Obcini

Consiliu local [800x600]

Consilierii locali suceveni s-au certat aiurea, mai bine de jumătate de oră, cu privire la un proiect de hotărâre prin care primarul Ion Lungu să fie mandatat a iniţia demersuri pentru o grădiniţă cu program prelungit. Intruncât cele două mari grupuri politice din Consiliul Local au propus varinate diferite de aplicare, nu s-a ajuns la niciun consens, proiectul a picat la vot, iar primarul nu a mai putut fi mandatat

Infiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit în cartierul Obcine a fost o temă care în loc să îi unească pe consilierii locali suceveni, i-a dezbinat mai tare şi a arătat, pe de o parte, majoritatea volatilă a celor de la PSD împreună cu câţiva aşa zişi independenţi iar, de cealaltă parte, incapacitatea celor de la noul PNL de a se impune. Paradoxal este că ambele părţi – poate cu o nuanţare în ce priveşte afirmaţiile social-democratei Doiniţa Cocriş – au afirmat că este necesară încă o grădiniţă în cartierul Obcine. Ba mai mult, până şi primarul Ion Lungu şi-a mai potolit accentele ascuţite faţă de unii consilieri locali suceveni, renunţând la a mai face trimitere la conceptul de „naţionalizare” a unui imobil şi a recunoscut din capul locului că „trebuie încă o grădiniţă cu program prelungit în Obcine”.
Cu toate acestea, orgoliile ambelor tabere de consilieri locali au făcut ca proiectul să pice. Consecvent unor mai vechi afirmaţii ale sale, primarul a încercat, într-o manieră ponderată, să încline balanţa în favoarea ideilor venite din zona PSD, mai puţin ale Doiniţei Cocriş care a spus că ar trebui un studiu de oportunitate pentru a se vedea cât de necesară este o grădiniţă. Astfel, Ion Lungu a admis că Niculai Barbă (mai nou în PNL după fuziunea cu PDL-ul) are dreptate, doar că a spus că nu este atât de optimist în privinţa înfiinţării unei grădiniţe în clădirea în care funcţionează Agenţia de Protecţie a Mediului.
Fără a face vreo referire directă la cealaltă variantă privind clădirea de la aşa zisa piaţă Ichim, consilierii din PNL au perceput abordarea lui Ion Lungu ca fiind încă o încercare a acestuia, susţinut de PSD, de a cumpăra clădirea respectivă. Unul dintre cei mai înverşunaţi opozanţi ai cumpărării clădirii de la piaţa Ichim a fost Gheorghe Onofrei – Răileanu. „Cred că trebuie aprobat proiectul. Ii rog pe colegii de la PSD să nu le fie frică pentru că nu îi va trage nimeni de urechi la Bucureşti. Eu în schimb nu sunt aşa de optimist că vom avea la Ichim o grădiniţă. Din discuţiile cu mai mulţi colegi, nimeni nu vrea să facă puşcărie la ce sume se vehiculează”, a spus Gheorghe Onofrei – Răileanu.
Cei de la PSD au insistat asupra faptului că ar trebui amendat proiectul iniţial de colegii lor de la PNL şi anume de a-l mandata pe primar să facă demersurile pentru a prelua de la Ministerul Mediului clădirea unde este sediul Agenţiei de Protecţie a Mediului pentru a o transforma în grădiniţă cu program prelungit. Cel care şi-a asumat un rol ingrat de a se pune de-a curmezişul faţă de proiectul PNL a fost Cornel Grosar. El a arătat că primarul ar trebui mandatat pentru a face demersurile necesare nu doar cu privire la imobilul indicat de cei de la PNL, ci cu privire la identificarea celor mai bune oportunităţi din cartierul respectiv, într-un interval de 90 de zile şi apoi să fie luată o decizie în Consiliul Local.
Cum era de aşteptat, cei de la PNL au sărit ca arşi, Gheorghe Onofrei – Răileanu spunând că atunci ar trebui exclusă varianta cu piaţa Ichim, însă i s-a replicat că nu se pot afce discriminări.
Simţind că trebuie clarificate nişte aspecte, Ion Lungu a intervenit şi a readus în discuţie faptul că municipalitatea a investit, în baza unui iniţiative din primul său mandat de primar susţinute chiar de unii consilieri între care Niculai Barbă, sume de bani în piaţa Ichim. Din cauză că afacerea nu a fost atât de profitabilă pe cât a sperat patronul iar Consiliul Local a considerat că este mai bine să fie recuperată investiţia, s-a optat pentru cumpărarea clădirii cu scopul schimbării destinaţiei iar o posibilă variantă este cea de grădiniţă.
Au urmat discuţii lungi şi pe tema mutării Agenţiei de Protecţia a Mediului iar de la PNL, Lucian Harşovschi a avansat o posibilă locaţie în clădirea Centrului Militar Judeţean, invocând şi exemplul mutării Arhivelor Naţionale.
Până la urmă, după îndelungate tergiversări şi discuţii în contradictoriu, inclusiv o pauză, s-a trecut mai întâi la votul amendamentului propus de Cornel Grosar în numele PSD. Din 23 de aleşi locali cu drept de vot în şedinţa Consiliului Local – primarul nu are voie să voteze proiectele, ci doar să le iniţieze – 22 au fost de faţă. Jumătate din ei s-au propunţat pentru respectivul amendament iar ceilalţi fie s-au abţinut, fie au votat contra. Astfel, nefiind 50%^1 din voturi nu a putut fi amendamentul trecut la vot. A rămas să se voteze şi proiectul în forma propusă de PNL – doar cu varianta preluării sediului APM şi transformării în grădiniţă. De data asta, proiectul a avut 11 voturi pentru, zece împotrivă şi o abţinere. Practic, a picat întregul efort, orgoliile PSD şi PNL anulându-se unele pe celelalte, în vreme ce Harşovschi ameninţa cu publicarea „listei ruşinii” iar Lungu, încercând să fie mai împăciuitor, dădea asigurări că din punctul său de vedere o nouă grădiniţă cu program prelungit în Obcine rămâne o prioritate. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …