Sase focuri de armă pentru prinderea unor contrabandiști de țigări

18/05/17 ora:11:42pm

In numai 24 de ore, polițiștii de frontieră suceveni au reușit să confiște 14.278 de pachete cu țigări de contrabandă în valoare de 150.400 de lei

contrabandistIeri, în jurul orei 02.30, un echipaj al poliției de frontieră din cadrul sectorului PF Izvoarele Sucevei, aflat în timpul serviciului, a observat mai multe persoane care trans­portau, de la frontiera de stat către interiorul țării, colete voluminoase. La fața locului a fost solicitată echipa de intervenție, care a procedat la somarea prin voce a indivizilor respectivi, moment în care bărbații au abandonat coletele și au fugit în direcții diferite. Polițiștii de frontieră au executat, conform prevederilor legale, șase focuri de avertisment în plan vertical, fiind reținută o persoană, cetă­țeanul român Stefan D., în vârstă de 49 de ani, domiciliat pe raza județului Suceava.

Imediat au fost anunțate autoritățile de frontieră ale statului vecin despre caz, concomitent cu luarea unor măsuri de supraveghere și cercetarea a zonei, fiind descoperite nouă colete care conțineau țigări. În urma inventarierii acestora a rezultat cantitatea de 10.700 de pachete cu țigări de proveniență ucraineană, în valoare de 117.000 de lei, care au fost confiscate. În acest caz sunt făcute cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă, urmând ca la final să fie luate toate măsurile legale ce se impun.

În cadrul unei alte acțiuni, la data de 17 mai a.c., în baza unor date conform cărora la domiciliul unei persoane de pe raza județului Suceava este depozitată o cantitate de țigări de contrabandă, un echipaj al poliției de frontieră de la sectorul PF Vicovu de Sus s-a deplasat, în jurul orei 11.30, la imobilul respectiv, unde a descoperit, în curtea acestuia, un autoturism parcat în care au fost observate mai multe colete cu țigări. Proprietarul imobilului, un cetățean român în vârstă de 48 de ani, a predat de bunăvoie țigările polițiștilor de frontieră, care, împreună cu autoturismul, au fost duse la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor. În urma inventarierii țigărilor a rezultat cantitatea de 2.978 de pachete cu țigări de proveniență ucraineană, în valoare de 32.800 de lei. Autoturismul folosit la transportul țigărilor a fost indisponibilizat, întreaga cantitate de țigări a fost confiscată, iar în acest caz se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.

In noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 01.00, s-a prezentat în PTF Siret, pe sensul de intrare în țară, cetățeanul ucrainean Aleksandru T., în vârstă de 22 de ani, conducând un microbuz Peugeot, înmatriculat în România. În baza analizei de risc, polițiștii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au făcut un control amănunțit asupra mijlocului de transport, persoanei și bagajelor. Astfel, a fost descoperită ascunsă și nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în spații special amenajate în podeaua dublă, cantitatea de 600 de pachete cu țigări, marca Rothmans, de proveniență ucraineană. Tigările, în valoare de 810 lei, au fost confiscate, iar șoferul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei. Totodată, microbuzul Peugeot în valoare de aproximativ 15.000 de lei a fost indisponibilizat în vederea confiscării, deoarece avea spații special amenajate pentru transportul țigărilor. (D.Z.)