Friday , March 29 2024

Sapte cazuri noi de infectare cu stafilococul auriu, la Maternitatea Radauti. Trei nou-nascuti se afla in stare mai grava

bebelusi

Şapte noi cazuri de infecţii intraspitaliceşti cu stafilococ auriu la nou-născuţi au fost înregistrate la Maternitatea Rădăuţi, patru dintre bebeluşii infectaţi fiind internaţi la SJU Suceava, iar conducerea DSP spune că au fost preluate probe microbiologice de la personalul unităţii sanitare.
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat că, începând cu 30 ianuarie, la Maternitatea Rădăuţi au început să apară noi cazuri de infecţii intraspitaliceşti cu stafilococ auriu la nou-născuţi.
Zorescu a precizat că primii bebeluşi infectaţi cu stafilococ auriu au prezentat o formă uşoară a bolii, respectiv afecţiuni cutanate, nou-născuţii fiind trataţi la Maternitatea Rădăuţi.
Ulterior însă, au apărut cazuri cu forme mai grave de îmbolnăvire, respectiv abcese cu diferite localizări, asemănătoare celor întâlnite şi anul trecut, care au necesitat internarea în secţia de Chirurgie Infantilă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, pentru tratament şi intervenţii chirurgicale.
Directorul adjunct al DSP Suceava a menţionat că, până în 5 martie, la Maternitatea Rădăuţi au fost înregistrate şapte cazuri de infecţii intraspitaliceşti la nou-născuţi, trei dintre aceştia, aflaţi în stare mai gravă, fiind internaţi la secţia de Chirurgie Infantilă a SJU Suceava, unul care are afecţiuni cutanate la secţia de Pediatrie a aceluiaşi spital.
Conform sursei citate, ceilalţi trei bebeluşi infectaţi nu au necesitat reinternarea, întrucât au fost trataţi la Maternitatea Rădăuţi, apoi au fost externaţi. “Pe noi ne îngrijorează aceste cazuri grave, respectiv pacienţii cu abcese, ceea ce demonstrează că nu stăpânim sursa de infecţie despre care noi presupunem că există în rândul personalului. De aceea, în 4 martie, DSP Suceava a recoltat probe microbiologice de la personalul Maternităţii Rădăuţi, iar rezultatele analizelor ar urma să fie cunoscute în cursul zilei de joi, astfel încât să putem să luăm o decizie”, a afirmat Zorescu.
Ea a spus că deşi condiţiile hoteliere la Maternitatea Rădăuţi sunt foarte bune, iar managerul Spitalului Rădăuţi a asigurat Maternităţii materiale sanitare şi dezinfecţanţi, DSP Suceava urmând să monitorizeze în continuare personalul unităţii sanitare.
Zorescu a precizat că DSP Suceava a solicitat o echipă de experţi de la Iaşi, iar în 28 februarie un medic neonatolog şi doi medici epidemiologi de la Iaşi au venit la Maternitatea Rădăuţi.
Ea a spus că, în urma verificărilor, echipa de experţi de la Iaşi a făcut o serie de recomandări privind respectarea unei igiene riguroase personale, dar şi ca personalul maternităţii să respecte protocoalele de lucru specifice, respectiv toaleta nou-născuţilor, curăţarea şi dezinfectarea instrumentarului, a suprafeţelor şi saloanelor.
Zorescu a mai spus că înainte de apariţia focarului de infecţie cu stafilococ auriu medicilino-rezistent la Maternitatea Rădăuţi, DSP Suceava a recomandat managerului Spitalului Rădăuţi să ia măsuri administrative, anume să fie schimbat asistentul şef al maternităţii, să fie sancţionat medicul epidemiolog şi medicul şef de secţie, însă, până în prezent, instituţia suceveană nu a fost informată despre luarea unor astfel de măsuri.
Ea a adăugat că toate infecţiile nosocomiale înregistrate la Maternitatea Rădăuţi au fost confirmate ca fiind determinate de stafilococul auriu medicilino-rezistent, arătând că noile cazuri de îmbolnăvire sunt o continuare a focarului de infecţie înregistrat la sfârşitul anului trecut.
“Ne vom axa pe reinvestigarea personalului Maternităţii, aşteptăm şi rezultatele analizelor probelor microbiologice şi vom decide”, a spus Zorescu, precizând că vor fi luate şi măsuri de dezinfecţie. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a dispus, în 18 decembrie 2013, închiderea temporară a Maternităţii Rădăuţi după apariţia unui focar de infecţie intraspitalicească cu şase cazuri de nou-născuţi care au contractat stafilococ auriu medicilino-rezistent.
Ulterior, în 6 ianuarie, maternitatea a fost redeschisă, după ce rezultatele probelor de laborator recoltate din Maternitatea Spitalului Municipal “Sf Cosma si Damian” Rădăuţi au fost corespunzătoare din punct de vedere microbiologic.
Atunci, DSP Suceava a solicitat, între altele, Maternităţii Rădăuţi să respecte cu stricteţe prevederile privind dezinfecţia, curăţenia şi sterilizarea, să raporteze eventualele cazuri de infecţii intraspitaliceşti, iar în ceea ce priveşte personalul să facă periodic analize medicale specifice, să respecte regulile de igienă şi să folosească în mod corect echipamentul de protecţie.
Maternitatea Rădăuţi s-a mutat în actuala locaţie în 4 decembrie 2013, după ce clădirea a fost modernizată în cadrul unui program de reabilitare a maternităţilor finanţat de Banca Mondială. Până în 4 decembrie 2013, maternitatea a funcţionat în alt spaţiu.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, declara, la sfârşitul anului trecut, că au fost depistate în focar 19 cazuri de infecţie, iar la 14 a fost necesară spitalizarea. El menţiona că, în urma analizelor efectuate, din totalul celor 45 de angajaţi ai Maternităţii Rădăuţi 22 de persoane au fost depistate ca fiind purtătoare de stafilococ auriu. (Mediafax)
 
 

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …