Wednesday , April 24 2024

Sanse minime ca vreun sucevean sa prinda un loc eligibil la europarlamentare

Alegeri-Europarlamentare

De la PSD nu sunt foarte mari speranţe pentru un loc eligibil, ci, cel mai probabil, pentru un loc în partea a doua a listei. PNL trimite propuneri de la Suceava, dar mai mult pentru mobilizarea organizaţiilor locale, decât cu speranţa că vor prinde un loc eligibil. PDL speră să nu aibă un scor naţional mult mai mic faţă de cel din 2009, dar cu toate acestea nu s-a luat o decizie clară cu privire la locul pe care îl vor ocupa pe listă candidaţii de la organizaţia suceveană a PDL. PMP încă este în chinurile facerii şi de la Suceava nu sunt şanse mari ca să aibă un candidat pe primele locuri pe listă 

Partidele lucrează pe ultima sută de metri la listele de candidaţii la alegerile europarlamentare, care vor avea loc în 25 mai, actualii eurodeputaţi vizând noi mandate, însă în competiţie ar urma să intre şi nume noi, fiind vehiculate posibile candidaturi ale lui Geoană sau Baconschi, dar şi Mircea Diaconu.
PSD şi PNL vor merge pe liste separate. PDL va avea de asemenea propria listă, ca şi UDMR. In competiţie vor intra şi Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi Partidul Mişcarea Populară, a cărui înscriere în Registrul partidelor se va finaliza în perioada următoare. Cel mai probabil, PC şi UNPR vor merge pe lista PSD. Pentru cele 32 de mandate de cinci ani ce vor reveni României (faţă de 33 în prezent) se va bate şi PPDD, în frunte cu Dan Diaconescu. Vor intra în competiţie şi candidaţi independenţi, precum Remus Cernea.
In actuala legislatură europeană, PSD, în alianţă cu PC, a avut 12 mandate, în prezent (după excluderea lui Adrian Severin) având 11 eurodeputaţi: Cătălin Ivan (şeful delegaţiei PSD), Ioan Mircea Paşcu, Victor Boştinaru, Minodora Cliveti, Corina Creţu, Viorica Dăncilă, Ioan Enciu, Daciana Sârbu, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Adriana Ticău, Sabin Cutaş. Potrivit declaraţiilor de până în acest moment, niciun europarlamentar PSD nu şi-a manifestat intenţia de a nu mai candida. La alegerile europarlamentare din mai, lista candidaţilor PSD ar putea fi deschisă de fostul preşedinte al partidului, Mircea Geoană, care, potrivit unor surse, ar avea în vedere inclusiv o candidatură la PE.
PSD Suceava nu va da cel mai probabil, niciun europarlamentar, însă caută compensaţii în fonduri pentru lucrări de investiţii sau „cabinete regionale”
După cum se observă, niciunul dintre ei nu era de la Suceava. Deşi PSD mizează la alegerile europene din mai pe două, poate chiar trei locuri eligibile în plus faţă de cele 11 pe care le are în prezent, după cum a recunoscut chiar şi preşedintele executiv al organizaţiei judeţene Suceava a PSD, senatorul Ovidiu Donţu, şansele ca pe una din primele 14 poziţii din lista de candidaţi ai PSD la europalarlamentare să fie şi un sucevean nu sunt deloc mari.
De aceea, chiar dacă în mod oficial niciun lider al PSD nu recunoaşte acest lucru, nici nu este o prea mare bucurie în rândurile celor de la PSD Suceava să fie pe listă, atâta vreme cât şi prezenţa pe un loc neeligibil presupune efort material şi moral specific unei campanii. Asta este boala fiecărei organizaţii de partid pentru că miza nu este una care să aibă mult înţeles pentru electorat, dar cheltuiala şi imaginea partidului oricum rămân în joc.
Tocmai de aceea, în funcţie de negocierile care au loc la Bucureşti, până pe data de 31 ianuarie, s-ar avansa şi o altă variantă de lucru pentru filialele de partid dezavantajate. Este vorba despre negocieri pentru finanţarea cu prioritate a unor proiecte în derulare sau a unor investiţii suplimentare în judeţe. La Suceava s-ar putea discuta despre alocarea de bani cu prioritate pentru finanţarea unor proiecte începute gen: aeroport, rută ocolitoare, drum modernizat spre Botoşani etc.
In plus, din teritoriu apar tot felul de idei noi, de paleative. Spre exemplu, Ovidiu Donţu a avansat şi ideea ca unii europarlamentari să înfiinţeze cabinete preferabil în judeţe în care PSD nu a dat niciun candidat, cel puţin nu pe locuri eligibile. In opinia lui Ovidiu Donţu, ar fi vorba de „cabinete regionale”, înfiinţate de fiecare din cei – după cum el a luat în calcul – 15 viitori europarlamentari ai PSD. Astfel, un „cabinet regional” al unui europarlamentar ar putea să aibă ca zonă două sau mai multe judeţe. Pentru un cabinet regional de europarlamentar la Suceava ar fi în calcul mai multe variante, fie sunt din judeţe mai apropiate, fie au vreo altă legătură de afinitate cu zona Bucovinei.
Două candidaturi ale liberalilor suceveni aruncate pentru mobilizarea oamenilor din rândul PNL
PSD şi PNL vor merge pe liste separate, însă vor avea un program comun, care să împătăşească aceleaşi obiective europene ale României, potrivit declaraţiilor liderilor celor două formaţiuni. Chiar dacă unii în teritoriu, mai mult de la liberali, încă mai au uşoare îndoieli, social-democraţii au stabilit deja că vor merge la europarlamentare împreună cu UNPR, care va avea, cel mai probabil, un loc pe listă. PC nu a răspuns încă la o invitaţie a PSD şi lucrurile ar trebui clarificate până pe 31 ianuarie. Liberalii îşi propun să obţină opt mandate la alegerile din 25 mai pentru Parlamentul European, faţă de cele cinci deţinute în prezent. Norica Nicolai (şeful delegaţiei PNL), Adina Vălean, Renate Weber, Eduard Hellvig şi Ovidiu Silaghi, actuali europarlamentari ai PNL, îşi vor menţine poziţiile eligibile pe lista pentru alegeri, conform anunţului făcut de preşedintele partidului, Crin Antonescu. Niciunul dintre europarlamentarii PNL cu şanse să fie promovaţi pe locuri eligibile la alegerile viitoare nu este din Suceava. Nici măcar despre ceilalţi trei despre care PNL speră să obţină un mandat de europarlamentar nu sunt din Suceava. Preşedintele organizaţiei judeţene Suceava a PNL, Stefan Băişanu, a spus că „în prezent, nu putem şti pe ce loc s-ar putea situa candidaţii noştri”. „Vom discuta la nivel central să vedem ce soluţii sunt pentru candidaţii propuşi de organizaţia noastră”, a afirmat Stefan Băişanu, adăugând că propunerile făcute cu câteva luni în urmă de Biroul Judeţean al PNL Suceava – Ovidiu Doroftei şi Cristina Teodorovici – au rămas neschimbate. Ca şi PSD, cei de la PNL vor avea răspunsuri mai clare cu privire la candidaţi abia după data de 1 -2 februarie când are loc Delegaţia Permanentă a PNL, la Sinaia.
In principiu, PNL are ca obiectiv un scor de 25% în alegeri, respectiv circa 1,5 milioane de voturi, situaţie în care liberalii şi-ar putea revendica cu trei deputaţi europeni în plus faţă de numărul celor aflaţi pe mandat în prezent. Conform unei estimări interne a PNL, filialele judeţene din Iaşi, Prahova, Constanţa şi Timiş îşi propun să obţină cu această ocazie cel mai mare număr de voturi dintre organizaţiile partidului. Si liderul sucevean al PNL anunţase, cu câteva săptămâni în urmă, că vrea să obţină un scor de peste 40% la europarlamentare în condiţiile în care nici atunci şi nici acum nu se întrevăd şanse pentru ca vreun sucevean să fie pe vreun loc eligibil.
PDL Suceava îi propune pe Luhan şi Onofrei, dar la Braşov se decide dacă măcar unul ajunge pe un loc eligibil
PDL are în actualul legislativ european 11 mandate, printre care şi cele ale Elenei Băsescu şi Cristian Preda. Celelalte mandate ale democrat-liberalilor sunt deţinute de: Theodor Stolojan (şeful delegaţiei PDL), Monica Macovei, Marian Jean Marinescu, Iosif Matula, Oana Antonescu, Sebastian Bodu, Petru Luhan, Rareş Niculescu, Traian Ungureanu. După cum se observă destul de lesne, PDL este singurul partid care a propulsat un sucevean în Parlamentul European – Petru Luhan. Democrat-liberalii speră ca la alegerile din mai să obţină 8 sau chiar 9 locuri în PE. Ar fi, practic, o cădere nu foarte abruptă comparativ cu mai 2009, dar o revenire în raport cu alegerile legislative din decembrie 2012 în care scorul electoral a fost dezastruos, după care au urmat tensiuni ba cu foştii parteneri din Forţa Civică, ba cu dizidenţii care au format Partidul Popular. Sunt mai multe necunoscute în ceea ce priveşte PDL, atât cu privire la listele de partid, cât şi în ce priveşte prezenţa pe listele PDL a Elenei Băsescu.
De la Suceava, cel puţin doi au fost cei care în interiorul PDL au dus o luptă internă pentru un loc eligibil la alegerile europarlamentare: Petru Luhan şi Orest Onofrei. Primul are ceva relaţii şi susţinere la Bucureşti, dar şi faţă de cel de-al doilea sunt unele obligaţii din partea unor membri ai PDL Suceava. Preşedintele organizaţiei judeţene a PDL, senatorul Gheorghe Flutur, a spus că încă sunt strategii în discuţie şi nu a vrut să comenteze cu privire la europarlamentare mai devreme de luna viitoare. „După data de 1 februarie, când vom avea şedinţă a Colegiului Director, la Braşov, vom putea comunica mai mult cu privire la strategia de partid pentru aceste alegeri”, a declarat Gheorghe Flutur. Chiar şi în eventualitatea în care PDL poate conta pe opt locuri eligibile, ar fi o realizare pentru organizaţia de la Suceava ca măcar unul să fie ocupa fie de Petru Luhan, fie de Orest Onofrei. Asta în condiţiile în care mai vor europarlamentar încă o tură Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu iar pe listă este posibil să se afle şi Rareş Niculescu, Oana Antonescu şi Anca Boagiu, vicepreşedinte PPE.
PMP are cu ce, zic ei şi la Suceava, dar nu au demonstrat încă nimic
In ceea ce priveşte Partidul Mişcarea Populară, acesta aşteaptă mai întâi data de 22 a lunii pentru înscriereea în registrul partidelor, după care va face publică strategia. Conform liderului judeţean al acestui partid, Corneliu Popovici, înainte de data de 22 nu va fi făcut public niciun anunţ cu privire la europarlamentare, în sensul că o anumită persoană va candida sau nu din partea PMP. El a spus că, în baza unor estimări făcute la nivel naţional, la alegerile europarlamentare PMP ar putea beneficia de trei, poate patru locuri eligibile, maximul fiind cinci doar cu tot cu redistribuire.
„Propunere de la Suceava pentru o candidatură avem. Suntem pe listă, dar nu are sens să discutăm despre nume înainte de 22 ianuarie”, ne-a declarat Corneliu Popovici. Potrivit altor surse politice, este foarte greu însă pentru ca PMP Suceava să aibă vreun loc pe lista de la europarlamentare măcar între primii zece, darămite între primii patru sau cinci.
Aşa cum a anunţat preşedintele PMP, Eugen Tomac, un nume sigur de candidat este al fostului ministru de Externe Teodor Baconschi. Totuşi, o problemă o reprezintă prezenţa pe listele PMP a unui europarlamentar pentru ca partidul să poată să aibă oameni în secţiile de votare. Conform unor surse politice, fiica preşedintelui Traian Băsescu doreşte să-şi reînnoiască mandatul în legislativul european, de această dată urmând să fie susţinută cel mai probabil de PMP, nu de PDL. Si europarlamentarul Cristian Preda s-ar putea regăsi între candidaţii pentru un nou mandat în PE. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …