Friday , April 19 2024

Sanse mici spre microscopice pentru sucevenii care intră azi în bătălia pentru fotoliul de europarlamentar

euro_vote [800x600]

Oferta partidelor este slabă pentru electoratul sucevean care va da votul ca să vadă candidaţi din alte judeţe în Parlamentul European şi care vor trece doar în campanii electorale prin Suceava. Sucevenii Orest Onofrei, Tiberius Brădăţan, Ovidiu Doroftei şi Florin Hrebenciuc sunt pe listele principalelor partide politice, dar şansele pentru a lua „calea Bruxelles-ului” sunt aproape ca şi inexistente

Debutul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare este astăzi, iar oferta partidelor politice pentru electoratul din judeţul Suceava este mai slabă ca niciodată.
PDL Suceava vine cu un candidat despre care nu mai sunt multe de spus, bine cunoscut şi care pare că ar vrea mai degrabă un loc frumos de unde să se pensioneze politic. Nu degeaba a fost pus pe un loc considerat de conducerea PDL a fi eligibil pe lista de candidaţi, care este la nivel naţional.
PSD nu a găsit pe nimeni în toată organizaţia judeţeană dispus să îşi sacrifice banii şi, în funcţie de prestaţia sa în campanie, imaginea pentru a intra pe lista de candidaţi ai partidului, dar pe un loc neeligibil. A găsit totuşi un om de sacrificiu, un medic tânăr care a mai candidat şi a pierdut. A fost pus, însă, pe un loc neeligibil iar ca să spere că va ajunge în Parlamentul European ar trebui ca măcar jumătate din candidaţii cu şanse ai PSD să renunţe la mandat.
La PNL situaţia este şi mai tragică. Doi oameni au fost anunţaţi, iniţial, ca posibil candidaţi la alegerile europarlamentare. Din start s-a ştiut că nu vor prinde un loc eligibil. In final, doar un sucevean membru al PNL a ajuns pe listă, dar pentru că acestui partid i se prevăd rezultate nu tocmai fericite, ar trebui ca măcar 25 din candidaţii de pe lista naţională să nu accepte mandatul de europarlamentar ca el să poată ajunge în Parlamentul European. Asta în condiţiile în care estimările cele mai optimiste, uşor utopice chiar, indică pentru PNL maxim de opt mandate de europarlamentar.
Dacă şansele pe care candidatul PDL Suceava sunt încă incerte în ciuda afişării unui optimism major de către colegi de partid, cele ale candidatului PSD Suceava sunt şi mai mici iar cele ale candidatului PNL Suceava sunt minuscule. Ei bine, şansele candidatului PMP sunt însă de-a dreptul microscopice. In cazul absurd în care toate mandatele ar fi adjudecate de PMP, candidatul sucevean tot nu ar avea şansa să intre fiind pe poziţia 34.
Rechizitoriul politic al candidatului care vrea un loc bun pentru o pensionare politică liniştită
Mai detaliat, lucrurile ar sta în felul următor: oferta electorală a PDL pentru Suceava este un politician care, în prezent, se poate lăuda doar cu categoria „fost” şi anume Orest Onofrei. Fost director la Direcţia Sanitar Veterinară, fost asprirant la fotoliul de primar, fost lider judeţean al PNTCD, fost lider judeţean al PNL, fost prefect nu înainte de a fi, pentru câteva săptămâni, deputat, fost subprefect, fost senator.
In trecutul său figurează un trist eveniment: viaţa unui copil a fost curmată într-un accident rutier, dar instanţa a constatat că nu ar fi din vina lui Orest Onofrei. Cu toate acestea, acest eveniment l-a costat pe Orest Onofrei pierderea susţinerii la mandat de ministru al Agriculturii pe care, la un moment dat, era cât pe ce să îl dobândească.
A fost, în decembrie 2012, aspirant apoi la un fotoliu de deputat şi înfrânt destul de umilitor, într-un colegiu în care majoritatea localităţilor erau conduse de primari ai PDL. Asta spune mult despre cât de multă priză avea la primarii săi un om care nu este nicidecum virgin în politică.
Si-a găsit, după înfrângerea din 9 decembrie 2012, un cuib printr-un birou al Senatului, dar nu ca senator, ci ca angajat în aparatul administrativ al acestei camere superioare a Parlamentului. A stat aproape un an şi jumătate cu capul la cutie, foarte rare fiind atacurile la adresa Puterii actuale iar acum, odată cu alegerile europarlamentare, a întrezărit oportunitatea unui loc mai călduţ decât în Senat. De data aceasta, va ataca Puterea vreo lună de zile, în cazul în care va face acest lucru timp de o lună, în speranţa că vreo cinci ani lumea i se va adresa, cu deferenţă, „domnule europarlamentar”. Nu neapărat de asta, dar merită menţionat şi faptul că va câştiga, dacă va ajunge europarlamentar, în două luni mai mult de 35 de mii de lei, cât a câştigat într-un an pe funcţia de consilier parlamentar.
Averea sa constă într-un teren strâmt pe care şi-a făcut o vilă mare în municipiul Suceava – chiar mai mare decât este suprafaţa terenului, două terenuri în comuna natală – Marginea, care i-au fost donate, soţia sa moştenind două terenuri la Cluj şi Bicaz Chei, pe care este o casă de vacanţă. Deţine, de asemenea, un apartament spaţios în Iaşi. Cât despre bani, încasează anual vreo 10 mii de lei din închirierea unei case, iar 200.000 de euro a reuşit să obţină anul trecut din vânzarea unui teren în Cluj – 152 de mii de euro şi a unei locuinţe mai modeste, de 70 de metri pătraţi. Cele 200 de mii de euro le-a împrumutat, ulterior, societăţii Orest Impex SRL la care este acţionar unic iar valoarea părţilor sociale la această societate fiind de 85 de mii de lei. Nu are bani depuşi în bancă, dar are două împrumuturi de la persoane fizice, ambele scandente în acest an, valoarea cumulată fiind de 70 de mii de euro. La acestea se adaugă un împrumut pe 15 ani la BCR, scadent în 2027, suma depăşind 76 de mii de euro.
Oferta electorală a PSD este, de asemenea, un fel de momeală pentru electorat, în speranţa că baronii locului îşi vor putea realiza targetul şi vor putea defila ţanţoşi pe la Bucureşti.
Medicul Brădăţan câştigă experienţă electorală
Istoricul politic al candidatului PSD Suceava la alegerile pentru Parlamentul European este mai subţire decât cel al candidatului PDL Suceava, măcar pentru simplu motiv că Tiberius Marius Brădăţan este încă nou în politică. Nu mai este însă la categoria „fată mare” pentru că a văzut cum este să pierzi pe mâna altuia, când te laşi băgat într-o cursă electorală pentru alte alegeri.
Tiberius Brădăţan a candidat, la alegerile din 9 decembrie 2012, din partea USL, pentru un mandat de senator în colegiul 2 uninominal, cel care include municipiul Suceava şi mai multe localităţi apropiate. Si-a făcut o echipă de oameni cu multă iniţiativă, care au luptat pentru el în campanie, el a dus o campanie care s-a vrut a fi decentă, dar nici măcar valul imens al USL nu l-a ajutat să prindă un mandat de senator.
Astfel, medicul Tiberius Brădăţan a fost perdantul dintre candidaţii USL la alegerile parlamentare din data de 9 decembrie. Iar acum câştigă experienţă în materie candidând din partea alianţei PSD – UNPR – PC. Altfel nu se explică de ce a acceptat să fie pus abia pe locul 23, iniţial surse credibile din mediul politic dădeau ca sigur un loc 17 sau 18 pe lista naţională a acestei alianţe electorale. Asta chiar dacă nici în cele mai optimiste iluzii, PSD nu poate câştiga peste 15 mandate pentru Parlamentul European.
Fire modestă, cel puţin în spaţiul public, medicul Tiberius Brădăţan nu a epatat printr-o avere deosebită. Are un teren de 300 mp în Drăgoieşti pe care are o casă cu o suprafaţă de 69 de metri pătraţi. Deţine două autoturisme Renault, cu vechime de doi, trei ani. Nu are niciun cont deschis la bancă şi nici împrumuturi, conform declaraţiei de avere postată pe pagina de internet a Biroului Electoral Central. Veniturile sale pe anul precedent sunt de aproape 58 de mii de lei, cu peste cinci mii de lei mai mici decât ale soţiei sale care este, de asemenea, medic primar la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Totuşi, Tiberius Brădăţan a declarat şi venituri de peste 13 mii de lei obţinute în calitate de consilier local şi de membru în AGA la societatea TPL SA.
La PNL Suceava, mălaiul de europarlamentar îl visează fratele şefului de la Botoşani
Deşi nu îşi face speranţe să câştige multe voturi, PNL Suceava a aruncat în cursă o tânără speranţă: viceprimarul Ovidiu Doroftei. Ceva mai vechi, totuşi, în politică decât Tiberius Brădăţan, consecvent în ce priveşte viziunea liberală şi apropierea mare de actualul lider judeţean Stefan Băişanu, viceprimarul Sucevei va avea un dublu rol în aceste alegeri: candidat şi coordonator de campanie la PNL pe mediul urban din judeţul nostru.
Cu toate acestea, locul 30 de pe lista Partidului Naţional Liberal la alegerile europarlamentare din data de 25 mai nu este decât o zonă pentru figuraţie. Nu este neapărat o palmă la adresa lui Ovidiu Doroftei, cât la adresa organizaţiei judeţene a PNL care oricum nu avea şanse mult mai bune cu vreun alt candidat, indiferent cât de experimentat era acesta.
Lui Ovidiu Doroftei îi revine, practic, rolul de a coordona o campanie electorală în care nu el este vector de imagine, ci trebuie să aducă voturi pentru fratele şefului mai mare de la Botoşani. Mihai Turcanu, fratele liderului liberal botoşănean Florin Turcanu, este plasat pe locul 7 pe lista PNL, ceea ce pe o formulă mai optimistă i-ar asigura acestuia un loc în Parlamentul European, în următorii cinci ani. Cum mai mult de opt locuri cei de la PNL nu au cum să câştige conform celor mai optimiste iluzii sociologice scoase pe piaţă, şansele pentru Ovidiu Doroftei sunt sub unu la mie să ajungă în Parlamentul European.
Totuşi, Ovidiu Doroftei îşi va lua concediu, măcar pe partea a doua a campaniei electorale când va părăsi, temporar, biroul de viceprimar. Oricum, semnalele sunt aşteptate de la Braşov, în acest weekend, când au loc mai multe evenimente organizate de PNL şi „se bat în cuie” unele lucruri. O eventuală prezenţă, pe la începutul săptămânii viitoare, la Suceava, a unor membri din conducerea centrală nu a putut fi confirmată, urmând a fi analizate trei propuneri.
PMP Suceava are candidatul cel mai slab plasat din toate partidele
Cea mai aiurea situaţie este la PMP. Partidul care îşi propune să aducă un suflu nou în politică a adus membri vechi din mai multe partide politice, nu neapărat toţi foarte vizibili în plan mediatic, dar cunoscători în ale vrăjelii din politică. Nu toţi sunt buni practicanţi ai vrăjelii, mulţi merg pe colaborare şi încredere iar rezultatul apare în astfel de momente: stabilirea candidaţilor la alegerile europarlamentare. Pentru PMP Suceava nu s-a putut găsi un loc nici măcar cât s-a lăsat de la centru pentru cei de la PNL Suceava sau PSD Suceava.
Tânărul Florin Hrebenciuc ocupă un loc 4 după primii 30 de candidaţi de pe listă. Acest insucces arată clar, după cum chiar şi Florin Hrebenciuc admite, că PMP Suceava nu are căi de comunicare foarte bune cu alte organizaţii politice din nou înfiinţatul partid. In aceste condiţii, singurele motive pentru suceveni de a da votul pentru PMP, în afară de abureala cu „suflul nou din politică” ar fi ciuda faţă de PDL unde va fi pusă aceeaşi placă a „tăierii pensiilor şi salariilor” ori dezamăgirea faţă de partidele din defunctul USL unde registrul acuzaţiilor va suna de genul: plagiatori, au crescut taxele în ciuda aburelii cu desfiinţarea a 70 de taxe şamd.
Florin Hrebenciuc a mai candidat, în 2007, din partea fostului PD, la alegerile europarlamentare, când a fost pus pe locul 26. Atunci măcar era pe aproape de jumătatea listei naţionale din partidul pe care îl reprezenta, lista cuprinzând 45 de nume, în condiţiile în care numărul de europarlamentari era de 35. Acum este pe locul 34 dintr-o listă de 42 de candidaţi, numărul de europarlamentari pentru ţara noastră fiind de 32 în mandatul 2014 – 2019.
Florin Hrebenciuc este un tânăr întreprinzător, deţine două terenuri în Suceava, un apartament şi spaţii comerciale în suprafaţă de 500 de metri pătraţi. Are trecut în declaraţia de avere un VW Polo, un împrumut la BRD de 35 de mii de euro, scadent în 2025. Ca manager la societatea ProAct, a încasat 15 mii de lei anul trecut, valoarea totală a părţilor sociale la această societate unde este unic asociat fiind de 50 de mii de lei. Mai este asociat, de asemenea, la Depozitul de Piese Agricole, valoarea părţilor sociale deţinute fiind de 10 mii de lei. Este secretar executiv la Rotary Club Suceava Bucovina şi secretar general al organizaţia judeţeană a PMP. (Dan PRICOPE)
 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …