Tuesday , March 19 2024

Salariile celor 10.600 de angajați din învățământul sucevean sunt blocate

Aplicația Edusal, care gestionează drepturile salariale ale personalului din învățământ, a fost blocată de Ministerul Educației, drept urmare nu se pot face plățile salariale pentru cei circa 10.600 de angajați din județ, deși banii sunt în conturile IŞJ. S-a ajuns în această situație din cauza neconcordanței dintre numărul de norme aprobate de Ministerul Educației și numărul cadrelor didactice angajate efectiv la nivelul județului, din care a rezultat un număr de 70 de profesori în plus. In cursul acestei dimineți, inspectorii școlari suceveni și reprezentanți ai Ministerului Educației vor dezbate problema în cadrul unei videoconferințe  

Zilele acestea trebuiau aprobate toate statele de plată pentru personalul din învățământ, urmând ca vineri, 13 decembrie, să fie virate salariile. Luni, reprezentanții Inspectoratului Şcolar Județean (IŞJ) Suceava au constatat cu stupoare că aplicația Edusal, care gestionează drepturile salariale ale angajaților din învățământ, este blocată, drept urmare nu se pot face plățile salariale. S-a ajuns în această situație din cauza neconcordanței dintre nu­mă­­rul de norme aprobate de Ministerul Educației și numărul cadrelor didactice angajate efectiv la nivelul județului. ”A reieșit un număr de 70 de profesori în plus față de numărul posturilor aprobate de Ministerul Educației și ni se cere să renunțăm la ei, dar așa ceva este imposibil. Este vorba despre clase sub efectiv, în special în zona de munte, unde avem, spre exemplu, o clasă cu 9 elevi, alta cu 11 și încă una cu 6 elevi. Deci rezultă trei clase, nu una singură, cu 25 de copii. Ministerul Educației a făcut calculele posturilor aprobate raportându-se la efectivele standard, dar avem situațiile acestea care fac excepție de la regulă. Ei nu cunosc realitatea din teren, iar acum aplicația Edusal este blocată și nu se pot plăti salariile, care ar fi trebuit să ajungă vineri la toți angajații. Situația este cu atât mai gravă pentru că suntem în prag de sărbători”, a explicat Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava. El a precizat că această situ­ație este veche, iar IŞJ și directorii școlari au reușit să facă tot felul de jon­glerii administrative pentru ca acei 70 de profesori să fie plătiți pentru munca lor.

Problema neconcordanței dintre posturile aprobate pentru județul Su­ceava și numărul cadrelor didactice care lucrează efectiv în școli a ajuns în atenția Ministerul Educației luna trecută, însă măsurile pentru remedierea ei au fost amânate pe fondul alegerilor electorale. ”Neconcordanțe de acestea există peste tot în țară, însă am rămas pe poziții doar noi și colegii din Bistrița și Mehedinți, și nu vrem să renunțăm la acești profesori, pentru că nu avem cum. Fără ei, ar trebui să apelăm la cadre didactice care să fie încadrate la plata cu ora, deci tot aici ajungem”, a declarat sindicalistul Leonte, care a ajuns în cursul zilei de ieri la Bucu­rești pentru a discuta cu liderii sindicaliști situația de la Suceava și pentru a stabili următorii pași în vederea deblocării salariilor din învățământ.

IŞJ Suceava caută soluții la această situație pentru a putea plăti salariile angajaților la timp. În acest sens, în cursul acestei dimineți, inspectorii școlari și reprezentanți ai Ministerului Educației vor dezbate problema în cadrul unei videoconferințe. ”Am trimis tot felul de informări și adrese către Ministerul Educației cu privire la situația blocării aplicației Edusal și urmează ca mâine (azi, n.r.) di­mineață, la ora 08.00, să avem doar noi, cei din Suceava, o videoconferință la care vor participa cei de la Contabilitate și Resurse umane, din cadrul Inspectoratului, și cei din minister pentru a găsi o soluție. Nu putem negocia normele, dar pot să vă spun că încadrarea personalului s-a realizat corect și am respectat planurile cadru. Avem tot felul de situații care au dus la diferența de norme, cum sunt clasele sub efectiv, clasele cu copii cu CES, care trebuie divizate, integrarea minorităților sau situații cum sunt cele de la Sadova sau Poiana Stampei, unde grădi­nițele cu program normal au devenit grădinițe cu program prelungit după modernizare și, automat, a mai apă­rut o normă pe unitate. Soluțiile identificate pentru fiecare situație în parte au fost aprobate în Consiliul de Administrație al IŞJ și eu nu le pot anula. Așteptăm să vedem ce ni se va comunica în videoconferința cu cei de la Ministerul Educației și sperăm să se rezolve situația”, a declarat inspectorul școlar general Ga­briela Mihai.

Potrivit IŞJ Suceava, este vorba de circa 10.600 de angajați, cadre didactice, personal auxiliar și personal nedidactic, pentru care plata salariilor nu poate fi efectuată. Inspectorul școlar general Gabriela Mihai a precizat că banii sunt în conturile IŞJ, însă nu se pot efectua plățile dacă Ministerul Educației nu deblochează aplicația Edusal. (Oana NUȚU)

Vezi si

Înscrierile la creşă sau la grădiniţă încep pe 27 mai

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe pe 27 mai şi se încheie pe 14 …

8 comments

  1. Au perfecta dreptate sunt scoli unde doamne invatatoare se joaca cu 9- 11 copiii si in rest umbla cu minciuni.In plus au angajati ca personal auxiliar prea multe persoane care nu fac nimic in conditiile in care au centrala .Ce fac soferii de microbuze dupa ce duc elevii la scoala merg acasa sau casca gura prin sat.Oare nu ar trebui sa faca treburi administrative pana elevii acasa.

  2. Oare câți din cei care au clasele pline ar trebui sa fie acolo?! Este o presupunere ca dacă ești plin, ești și bun…
    Cum poți preda la 30-37 copii, între care și 3-4 cu CES, și sa mai și pretinzi ca “faci performanța” ????
    Jos impostorii!!!

  3. Dar a crescut subit nr. de copii de a trebuit sa fie angajati 70 de profesori ? Suspiciunile de la minister , trebuiau elucidate in vara , nu la sf. semestrului.

  4. Afară cu pensionarii din invatamant!!! Au salarii de 7000 lei si nu vor sa plece.

  5. Pline scolile de pensionari în prelungire. Acestia trag greu la salarii. Pe langa ca stau pe pisturi bune, vor și 2 norme, unii au si doctorate luate pe bani si uite așa ce bine stai la stat după pensie!!!! Rusine!!!

  6. La liceul alimentar se fac angajari aiurea, posturi pentru cunostinte și pile, pentru sotii unor profesoare din scoala.

  7. Au perfectă dreptate cei de la minister, însă nu mi se pare corect să sufere atâtea persoane, acum în prag de sărbători! Într-adevăr sunt foarte multe clase cu 10 – 11 copii, deși numărul minim ar trebui să fie 12, dar cred că ar trebui trași la răspundere directorii și inspectorii de la personal. Nici mie ca și cadru didactic, nu mi-ar convini să vin la serviciu și să susțin activitatea la o clasă goală fiindcă un director încăpățânat mai vrea să țină o persoană care ar trebui să fie la pensie și mai vrea să lucreze un an, sau că un suplinitor este ,, pila” lui x sau y și trebuie numaidecât să aibă post!

  8. Au perfectă dreptate cei de la minister. Într-adevăr sunt numeroase clase cu 10 sau 11 copii, dar nu mi se pare corect să fie pedeapsite toate cadrele pentru aceasta. Ar trebui sancționați directorii și inspectorii de la personal care au încălcat legea! Nici mie ca și cadru didactic nu mi se pare corect să lucrez cu 10 copii fiindcă directorul păstrează posturi neviabile fiindcă există unele persoane, care deși ar trebui să iasă la pensie, mai vor să stea un an la catedră sau sunt cadre care nu sunt titulare și sunt pila lui x sau y și trebuie să se găsească un loc și pentru ele!