Thursday , April 18 2024

Salarii întârziate pentru 9.000 de dascăli suceveni

salarii profesori

Cei 9.000 de profesori din învăţământul sucevean îşi vor primi salariile cu până la o săptămână întârziere Scuza oficială ar fi un ordin al Ministerului Finanţelor, apărut în decembrie şi aplicabil de la 1 ianuarie a bulversat trezoreriile şi contabilităţile scolilor, obligate peste noapte să-şi modifice logistica şi sistemul de operare în calcularea salariilor

 
Ministerul Finanţelor susţine totuşi că “Toate solicitările primite de Trezorerie privind plata salariilor au fost procesate imediat” u ministrul Invăţământului dă asigurări că “salariile din învăţământ vor fi plătite în câteva zile” u liderii de sindicat spun că după sărbătorile de iarnă bugetul familiilor profesorilor a fost cheltuit, iar întârzierea plăţii salariilor nu e benefică, mai ales dacă au de plătit rate la bănci sau au copii la şcoală sau la facultate u „Ne trezim întotdeauna în faţa unor fapte pe care nu ni le spune nimeni”, declară Gheorghe Sorodoc, liderul Sindicatului Învăţământ “Bucovina” Rădăuţi t
Cei aproximativ 9.000 de dascăli suceveni vor primi, la fel ca şi colegii lor din ţară, salariile cu o întârziere de până la o săptămână, explicaţia oficială fiind aceea că Ministerul Finanţelor Publice a emis, în luna decembrie a anului trecut, un ordin pentru punerea în aplicare a OU 88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare. Actul normativ a trebuit să fie pus în practică începând din 1 ianuarie 2014, în condiţiile în care Trezoreriile judeţene nu au o logistică adaptată noilor cerinţe, iar serviciile de secretariat şi de contabilitate din unităţile de învăţământ au foarte mult de muncă pentru întocmirea documentelor care stau la baza plăţii salariilor. Se dovedesşte astfel încă o dată că, măsurile dispuse la nivel central nu prea ţin cont de consecinţele pe care acestea le produc în teritoriu.
Sindicatele din învăţământ au luat atitudine împotriva acestei întârzieri, atât la nivel naţional cât şi pe plan judeţean. Astfel, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, Giani Leonte, a declarat că personalul din învăţământul preuniversitar este afectat de întârzierea plăţii salariilor şi că angajaţii au fost puşi în faţa faptului împlinit. „După sărbătorile de iarnă bugetul familiilor profesorilor a fost cheltuit, iar întârzierea plăţii salariilor nu e benefică, mai ales dacă au de plătit rate la bănci sau au copii la şcoală sau la facultate. Am fost puşi în faţa faptului împlinit şi se pare că nu avem de ales. Totuşi, cred că întârzierea nu va dura mai mult de o săptămână”, a spus Leonte.
El a mai arătat că prin aplicarea noilor măsuri fiscal bugetare ale Ministerului Finanţelor Publice volumul de muncă al celor care lucrează în compartimentele de contabilitate şi secretariat din unităţile de învăţământ va creşte în condiţiile în care calculul salariilor se va face pe cicluri de învăţământ, iar numărul ordinelor de plată aproape că se triplează.
La rândul său, liderul Sindicatului Învăţământ “Bucovina” Rădăuţi, Gheorghe Sorodoc, a declarat că situaţia creată prin punerea în aplicare a noilor norme se răsfrânge negativ mai ales asupra angajaţilor şcolilor care aveau planificată acordarea salariilor în zilele de 5,6,7 ianuarie, arătând că speră ca situaţia să fie reglementată într-o săptămână, iar cadrele didactice să-şi primească salariile.
“Noi ne trezim întotdeauna în faţa unor fapte pe care nu ni le spune nimeni”, a spus Sorodoc, precizând că personalul din sistemul bugetar ar fi trebuit atenţionat în privinţa acestor măsuri financiar-bugetare, pentru a fi discutate şi înţelese acele modificări la nivelul unităţilor de învăţământ, astfel încât de la începutul anului 2014 acele proceduri să fie cunoscute şi să nu existe întârzieri în plata salariilor.
“Ne pune pe gânduri acest lucru. Avem darul de a complica lucrurile, în loc să le simplificăm. Nu înţelegem de ce trebuie să se facă trei rânduri de acte”, a precizat Sorodoc, subliniind că volumul de muncă al salariaţilor din compartimentele de contabilitate şi secretariat va creşte, dar salariile lor rămân aceleaşi.
Intr-un comunicat de presă transmis la nivel naţional, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) arată că angajaţii din educaţie vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână, din cauza unui ordin al Ministerului Finanţelor privind noile măsuri fiscal-bugetare, care a fost emis în decembrie şi pus în aplicare la începutul acestei luni, ignorându-se atât faptul că Trezoreriile judeţene nu au o logistică adaptată multiplelor cerinţe care derivă din aceste instrucţiuni, cât şi volumul enorm de muncă pe care trebuie să-l facă serviciile de secretariat şi de contabilitate din unităţile de învăţământ pentru întocmirea documentelor care stau la baza plăţii salariilor.
“Victimele acestei măsuri prost aplicate sunt, în primul rând, salariaţii din învăţământ care vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână. Având în vedere că noile cerinţe impuse de Ministerul Finanţelor Publice implică calculul salariilor pe cicluri de învăţământ, serviciile de secretariat şi de contabilitate din unităţile şcolare vor fi excesiv birocratizate pentru că sunt foarte multe cadre didactice care predau la două sau trei cicluri de învăţământ (primar, gimnazial şi liceal) şi salariile acestora şi dările aferente către stat trebuie calculate separat”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu. El a mai spus că nu trebuie omis nici faptul că mulţi dintre salariaţii din educaţie au rate la bănci, iar întârzierea achitării acestor rate înseamnă penalizări, pe care nu le plăteşte Guvernul.
In opinia sindicatelor din învăţământ Ministerul Finanţelor Publice ar fi trebuit să facă această schimbare treptat, astfel încât personalul din învăţământ să nu aibă de suferit.
Toate solicitările primite de Trezorerie privind plata salariilor au fost procesate imediat
Toate solicitările primite de Trezorerie privind plata salariilor sau a altor obligaţii au fost procesate imediat, fără a exista probleme în asigurarea resurselor bugetare şi fără a crea disfuncţionalităţi în activitatea instituţiilor publice, eventualele reprogramări realizându-se numai la solicitarea acestora, precizează Ministerul Finanţelor Publice (MFP), referitor la informaţiile apărute privind întârzierea salariilor profesorilor.
În luna septembrie 2013, a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 88/ 2013 având ca scop creşterea transparenţei în utilizarea fondurilor publice, cunoaşterea în timp real a modului de utilizare a resurselor bugetare şi reducerea sarcinii administrative în relaţia cu sectorul public, prin eliminarea obligativităţii instituţiilor publice de a raporta lunar şi trimestrial, pe suport de hârtie, aproximativ 27 de formulare care furnizau informaţii cu întârziere, din cauza procesului de centralizare a unui număr mare de indicatori.
“Pentru implementarea acestei aplicaţii informatice, instituţiile publice aveau obligaţia să se înregistreze electronic în noul sistem. Din cele 13.300 de instituţii publice, până la finele anului 2013, au fost înregistrate 11.300 de instituţii, iar în primele zile două zile ale acestui an au fost înregistrate celelalte 2.000 de instituţii. Subliniem faptul că noua soluţie informatică nu a modificat modul de calcul al salariilor. Potrivit legii, plata salariilor pentru personalul din cadrul instituţiilor publice se poate face între 5 şi 15 ale lunii curente pentru luna precedentă. Până pe data de 8 ianuarie 2014, la unităţile trezoreriei statului s-au prezentat, potrivit programărilor, şi au fost decontate salariile pentru 2.300 de instituţii publice, utilizând noua soluţie implementată, inclusiv pentru unităţile de învăţământ”, se arată într-un comunicat remis, joi, AGERPRES, de către MFP
Pricopie: Salariile din învăţământ vor fi plătite în câteva zile
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, dă asi-gurări că salariile din învăţământ vor fi plătite “în câteva zile”, întârzierea din ianuarie nefiind cauzată de lipsa banilor, ci de “un nou sistem de prezentare a datelor în trezorerie”, valabil nu doar în sectorul educaţie.
“Nu sunt probleme legate de lipsa banilor, ci despre un nou sistem de prezentare a datelor în trezorerie, nu numai în sectorul de învăţământ. Este vorba despre o nouă formulă de raportare, mult mai analitică, pentru a face distincţia între diferitele tipuri de categorii de capitole bugetare, corelate cu activităţile. De exemplu, la noi în educaţie, va fi făcută corelaţia cu ciclurile de învăţământ”, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Potrivit ministrului, în prezent, nu există o situaţie defalcată privind sumele cheltuite pentru învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial. “Acum, nu putem spune cât am cheltuit cu grădiniţele sau cu învăţământul primar. Cu excepţia universităţilor, în toate celelalte zone sunt cifre aproximative”, a mai spus ministrul Educaţiei. .
Potrivit lui Pricopie, chiar şi în raportul Comisiei Europene, unde România este menţionată ca având cea mai mare rată de creştere a bugetului învăţământului în perioada 2012-2013, nu sunt precizate cheltuielile pe cicluri de învăţământ, aşa cum sunt prezentate de alte state.
“În Raportul Comisiei Europene, aproape toate statele au trecute cheltuieli pe cicluri de învăţămâmt. Noi nu am putut raporta în acest fel, pentru că nu am avut statele de funcţii în acest sistem. Ministerul Finanţelor doreşte, şi noi dorim, ca după o lună de plată să ştim câţi bani au fost alocaţi pentru activităţile didactice desfăurate pe grădiniţă, pe ciclul primar, pe gimnazial etc. Sigur că, fiind o formulă nouă de prezentare a documentelor privind salarizarea, probabil că nu au fost bine înţelese toate problemele. Dar cred că vorbim de o problemă de câteva zile, iar de luna viitoare să nu mai fie probleme. De fapt, este vorba despre trecerea de la un sistem de raportare la alt sistem de raportare”, a mai spus ministrul Pricopie. (O.S.)

Vezi si

Camion și remorcă în valoare de 60.000 de euro, confiscate de polițiști în urma interceptării unui transport ilegal de lemn

De asemenea, au fost confiscați și peste 23 m.c. gater buștean, în valoare de cca. …

One comment

  1. Si ce daca intarziearzie.dupa ce au avut vacanta ,se mai intampla.vor cheltui mai putin.
    Mare chestie de dat la ziar.