Saturday , April 20 2024

“Sala Tronului” a fost instalată temporar în Iulius Mall

sala tronului` [800x600]

Motivul pentru care Sala Tronului a fost mutată din Muzeul de Istorie este acela al lucrărilor de restaurare şi modernizare a clădirii care aparţine de Muzeul Bucovinei. La finalizarea lucrărilor de restaurare şi modernizare a Muzeului, va fi schimbată şi configuraţia Sălii Tronului care, fiind realizată în perioada comunistă, a avut nişte influenţe politice care nu erau în acord cu regulile din Evul Mediu privind curţile domneşti
 
„Sala Tronului” de la Curtea lui Stefan cel Mare, unul din principalele puncte de atracţie al Muzeului de Istorie din Suceava, a fost mutată pe durata lucrărilor de modernizare a clădirii care aparţine de Muzeul Bucovinei la Iulius Mall, unde va putea fi vizitată în regim de muzeu. „Sala Tronului” face parte din expoziţia permanentă de la Muzeul Bucovinei şi reconstituie atmosfera de la Curtea lui Stefan cel Mare, fiind unul din cele mai vizitate sectoare din Muzeul de Istorie şi unde unele cupluri au ales chiar să oficieze cununia civilă. Sala Tronului, la fel ca întregul Muzeul de Istorie, a fost închisă din data de 15 martie, în condiţiile în care clădirea, construită în anul 1903, urmează să fie restaurată printr-un proiect european cu fonduri atrase din Programul Operaţional Regional (POR).sala tronului3 [800x600]
Totuşi, „Sala Tronului” a fost deschisă la Iulius Mall într-o prezentare un pic diferită faţă de cea de la Muzeul de Istorie. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a explicat că noua prezentare a „Sălii Tronului” este un preambul pentru cum va arăta în clădirea modernizată as Muzeului de Istorie. Emil Ursu a explicat că în anul 1980, atunci când a fost inaugurată, deşi a fost o lucrare de excepţie în domeniul muzeal din ţară, influenţele politicii de atunci s-au făcut simţite vizibil în condiţiile în care domnitorul era pus într-un colţ, mitropolitul lipsea iar în schimb era accentuat rolul ţărănimii, doi ţărani fiind în punctul central al ansamblului care include în prezent 15 personaje – domnitorul Stefan cel Mare, doamna Maria Voichiţa, mitropolitul, postelnicul, plăieşi, boieri, preotul şi ţărani. Precizăm că, la toate exponatele, hainele şi podoabele purtate de personaje sunt lucrate manual, respectând straiele originale. „Noua sală a tronului va avea ca element central voievodul”, a spus Emil Ursu.
„Sala Tronului” va fi deschisă vizitării şi va putea fi vizitată în regim de muzeu, iar 35 la sută din suma obţinută din vânzările de bilete va reveni mall-ului care găzduieşte această expoziţie.
Consiliul Judeţean (CJ) Suceava a semnat, la sfârşitul lunii martie, un contract de finanţare de 60,6 milioane de lei cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est pentru consolidarea, restaurarea şi reamenajarea Muzeului de Istorie. După modernizarea Muzeului de Istorie vor fi regândite expoziţiile permanente, urmând să fie prezentate două teme majore: Suceava medievală şi Bucovina.
Pentru depozitarea patrimoniului cultural-naţional se află în derulare procedura de selecţie a unui spaţiu special, cu microclimatul necesar conservării acestor obiecte. In paralel cu procedura de încheiere a contractului de finanţare a proiectului s-au desfăşurat şi procedurile de selecţie a firmelor care se vor ocupa de execuţie, iar în perioada următoarea va fi anunţat şi câştigătorul licitaţiei.
Corpul central al clădirii actualului sediu al Muzeului Bucovinei a fost construit în perioada 1901-1903, după planurile arhitectului austriac Johann Buchner pentru sediul Prefecturii Districtului Suceava din perioada administraţiei austriece din Bucovina. Arhitectura clădirii are o dominantă neoclasică caracteristică instituţiilor administrative austriece. (Dan PRICOPE)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …