Thursday , April 25 2024

S-a terminat Evaluarea, începe Admiterea

Incepând cu data de 4 iulie, absolvenţii claselor a VIII-a trebuie să completeze fişa de înscriere la liceul unde doresc să înveţe, iar în data de 15 iulie va avea loc repartizarea computerizată. Faţă de acum doi ani, anul trecut, liceele din judeţ au ridicat ştacheta, cea mai mare ultimă medie cu care un elev a fost admis la liceu, anul trecut, fiind 9.61.  Colegiul Naţional “Petru Rareş“ Suceava se află pe primul loc în judeţ şi pe locul 39 în ţară, în urma notelor obţinute de către elevi la Evaluarea Naţională

 admitere liceu


Admiterea la liceu începe în data de 4 iulie, când elevii trebuie să completeze fişa de înscriere la liceul unde doresc să înveţe. Este obligatorie completarea următoarelor câmpuri: CNP, data naşterii, nume, prenume, codul judeţului, media la Evaluarea Naţională, media tezelor, media claselor V-VIII, precum şi media de admitere, potrivit Ministerului Educaţiei şi Cercetării Stiinţifice. Media de admitere se calculează ca fiind suma dintre media generală de absolvire şi de trei ori media la Evaluarea Naţională, împărţit la patru.
Repartizarea computerizată în liceu va avea loc în trei etape. În prima etapă de admitere, din data de 4 iulie până în data de 8 iulie vor fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi părinţii acestora, iar în data de 15 iulie va avea loc repartizarea computerizată. A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 15-30 iulie, repartizarea computerizată fiind programată în 23 iulie. În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc între 3 şi 4 septembrie a.c.
Perioada de înscriere la liceu a început din data 1 mai a.c. şi se va încheia în luna septembrie 2015. Potrivit calendarului de înscriere în învăţământul liceal, între 11 şi 29 mai s-a desfăşurat Sedinţa de instruire cu părinţii şi elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere şi a planului de şcolarizare, iar în data de 17 iunie 2015 s-a transmis de către fiecare unitate de învăţământ gimnazial către comisia de admitere judeţeană de date cuprinzând mediile generale de absolvire ale absolvenţilor clasei a VIII-a, precum şi a listei elevilor corigenţi, repetenţi, cu situaţia neîncheiată sau exmatriculaţi, iar în data de 19 iunie 2015 s-a transmis de către comisiile de admitere judeţene către Comisia naţională de admitere baza de date care cuprinde mediile generale de absolvire ale absolvenţilor clasei a VIII-a.
Faţă de acum doi ani, anul trecut, liceele din judeţ au ridicat ştacheta, cea mai mare ultimă medie cu care un elev a fost admis la liceu, anul trecut, fiind 9.61. Dacă anul trecut, la Colegiul Naţional “Petru Rareş“ din municipiu, ultima cea mai mică medie de admitere era peste ceva peste 9, anul acesta, cea mai mică medie de admitere a fost la matematică – informatică bilingv engleză 9.40, la matematică – informatică 8.82, la ştiinţe ale naturii 9.02, la ştiinţe sociale 8.61 iar la filologie 8.00. La Colegiul Naţional “Stefan cel Mare” Suceava, ultima medie de admitere la specialitatea matematică – informatică bilingv engleză a fost 9.61, la matematică – informatică 9.05, la ştiinte ale naturii 8.86 iar la ştiinţe sociale 8.72. Dacă acum doi ani, cea mai mică medie de admitere la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Suceava era 8.44, anul trecut, la matematică – informatică ultima medie de admitere a fost 8.31, la ştiinţe sociale 8.13 şi la filologie 8.13. Si Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” din municipiu a coborât mult ştacheta anul trecut, aici ultimele medii de admitere fiind: 7.73 la matematică – informatică, 6.41 la economic, 6.98 la comerţ şi 6.34 la turism şi alimentaţie. La Colegiul de Informatică “Spiru Haret”, ultima medie de admitere la matematică – informatică a fost 6.7, la ştiinţe ale naturii 6.62 iar la filologie 7.15. In ceea ce priveşte celelalte licee importante din judeţ, mediile de admitere de anul acesta au fost, ca şi la liceele din Suceava, mai mici faţă de acum doi ani. La Colegiul Naţional “Edoxiu Hurmuzache” din Rădăuţi, cea mai mare ultimă medie de admitere a fost 8.96 la specializarea ştiinţe ale naturii iar cea mai mică ultimă medie de admitere a fost 8.52 la filologie. Colegiul Naţional “Nicu Gane” din Fălticeni a admis ultima medie de 8.59 la specializarea ştiinţe ale naturii, 8.46 la matematică – informatică, 7.78 la ştiinţe sociale şI 7.90 la filologie. La Colegiul “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului ultimele medii de admitere au fost între 7.86 la filologie şi 5.46 la specializarea mecanică din cadrul instituţiei. Colegiul “Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc a avut ca ultime medii de admitere 8.60 la matematică – informatică, 8.35 la ştiinţe ale naturii, 8.29 la filologie şi 8.01 la ştiinţe sociale iar ultimele medii de admitere la Colegiul “Ion Luca” din Vatra Dornei au fost 8.62 la matematică – informatică, 5.31 la ştiinţe ale naturii, 5.96 la filologie şi 4.36 la ştiinţe sociale.
Cele mai bune note la Evaluarea Naţională din judeţul Suceava au fost obţinute de elevii de la Colegiul Naţional “Petru Rareş“ Suceava. Unitatea de învăţământ fiind clasată, într-un top efectuat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Stiinţifice, pe primul loc în judeţul Suceava. Topul creat de MECS se referă la şcolile gimnaziale din judeţ, dar şi la liceele care  organizează învăţământ gimnazial. După Colegiul Naţional “Petru Rareş“ care are o medie de 9,15 se clasează Colegiul Naţional “Stefan cel Mare”, cu o medie a notelor de la Evaluarea Naţională de 8,75, pe locul al treilea clasându-se Colegiul Naţional “Nicu Gane” Fălticeni, cu media 8,49.
Precizăm că Colegiul Naţional “Petru Rareş“ ocupă poziţia 39 în topul 50 al şcolilor din ţară, cu cele mai mari note obţinute la Evaluarea Naţională. Totodată, este singura unitate de învăţământ din judeţul Suceava prezentă în topul creat de Ministerul Educaţiei. (Iulia Greta NIGA)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …