S-a rezolvat. PSD a scumpit artificial Axa rutieră strategică 1 Iași-Suceava, așa că ne împrumutăm toți ca să nu pierdem banii europeni

19/08/19 ora:6:09am

După ce nimeni nu s-a prezentat nici la Iași, nici la Suceava la licitațiile pentru modernizarea celor aproape 170 km de drum județean între municipiul Iași și Dărmănești – Suceava, liderul de proiect, Consiliul Județean Iași, a propus actualizarea devizului general stabilit la semnarea contractului de finanțare europeană. Astfel, cele 73 de milioane de euro (327 milioane de lei), pe care s-a bătut palma în septembrie 2017, vor deveni 103 milioane de euro (487 de milioane de lei). Banii în plus vor proveni din bugetele locale. Mai precis, CJ Iași va aloca 83,25 milioane de lei, iar CJ Suceava, 76,87 milioane. Sumele suplimentare provin din credite de angajament eșalonate pe patru ani. Practic, finanțarea europeană ar fi pierdută fără această actualizare a devizului general. „Din buzunarele noastre vom plăti salariile crescute cu forța de stat firmelor private din construcții. În loc să luăm bani nerambursabili de la UE pentru acest proiect, iată că suntem obligați de prostia guvernanților PSD să plătim aproape 40 la sută din această lucrare”, spune liderul consilierilor liberali din CJ Iași 

Consilierii județeni ieșeni s-au întrunit ieri în ședință extraordinară ca să adopte modificarea proiectului Axei rutiere strategice 1 Iași-Suceava. Este vorba de finanțarea necesară modernizării celor aproape 170 km de drum județean, cât măsoară traseul între municipiul Iași și Dărmănești -Suceava.

Reamintim că cele două licitații organizate de CJ Iași și Suceava au eșuat, nefiind depusă nicio ofertă. În consecință, conducerea CJ Iași, lider de proiect, a propus actualizarea devizului general stabilit la semnarea contractului de finanțare europeană. Astfel, cele 73 de milioane de euro (327 milioane de lei), pe care s-a bătut palma în septembrie 2017, vor deveni 103 milioane de euro (487 de milioane de lei).

Președintele CJ Iași, liderul de proiect, spunea că diferența va fi acoperită din fonduri guvernamentale după rectificarea care se discută în aceste zile la București. Însă proiectul de hotărâre pe care urmau să se pronunțe ieri consilierii ieșeni arată că banii în plus provin din bugetele locale. Mai precis, CJ Iași va aloca 83,25 milioane de lei, iar CJ Suceava, 76,87 milioane. Sumele suplimentare  provin din credite de angajament eșalonate pe patru ani, respectiv 20,8 milioane de lei/an.

Practic, finanțarea europeană ar fi pierdută fără această actualizare a devizului general.

Este de menționat că subevaluarea lucrărilor prevăzute a se realiza prin proiectul cu finanțare europeană „Regiunea Nord-Est – Axa rutieră strategică 1: Iași – Suceava” s-a produs nu din vina proiectantului, ci prin raportare la prevederile din OUG nr. 114/2018 în baza căreia au fost modificate mai multe acte normative printre care și Codul Muncii iar asta a dus la creșterea salariului minim brut în construcții la 3.000 lei. Documentațiile de atribuire au fost realizate ținându-se cont de valorile din proiectul tehnic, elaborat înaintea ordonanței de la finele lui decembrie 2018 când salariul minim brut pe țară orar era de 11,4 lei/oră, nu de 17,9 lei/oră cât a ajuns după 28 decembrie 2018. Nu este exclus ca o altă cauză să fie legată de creșterea prețurilor la materialele de construcții, energie, combustibili, bitum etc.

„Din buzunarele noastre vom plăti salariile crescute cu forța de stat firmelor private din construcții. Toate aceste creșteri vor genera inflație, vor duce la deprecierea accelerată a valorii leului și ne vor sărăci mai mult pe cei care nu lucrăm nici în construcții, nici la stat. În loc să luăm bani nerambursabili de la UE pentru acest proiect, iată că suntem obligați de prostia guvernanților PSD să plătim aproape 40 la sută din această lucrare. Din euforia obținerii fondurilor europene din 2017 pentru acest proiect important de infrastructură, șefii Consiliului Județean Iași au căzut acum în crunta realitate creată de postulatele propriului guvern“, a declarat pentru “Ziarul de Iași” liderul grupului liberal din CJ Iași, Romeo Vatră.

Drumul dintre Dărmănești – Suceava și Iași, prin Dolhasca, se va moderniza pe patru tronsoane, iar pe 10 kilometri se va turna îmbră­căminte asfaltică nouă, în prezent fiind drum pietruit. Proiectul prevede modernizarea a 167,933 de kilometri de drumuri, din care 75,73 de km pe raza județului Suceava și 92,19 pe raza județului Iași. Proiectul este promovat în parteneriat cu consiliile locale din localitățile străbătute. În proiect sunt incluse drumurile județene de la limita cu județul Iași până la Dolhasca, Suceava-Ipotești-Bosanci-Udești-Liteni-Dolhasca, Suceava-Frumoasa-Liteni și Liteni-Stroiești-Costâna-Dărmănești. Valoarea totală a proiectului pentru județul Suceava a fost stabilită inițial la 73 de milioane de euro, din care 58 de milioane reprezintă fonduri europene. (O.S.)