Thursday , March 28 2024

Ruperea USL produce frisoane în PNL Suceava. Lista şefilor numiţi politic care şi-ar putea pierde scaunele

uslasii [800x600]

Intr-o logică politică elementară, primul care pică va fi subprefectul Constantin Harasim, iar una dintre piesele de domino va fi Adela Băişanu, director al Casei de Asigurări de Sănătate – menţinerea în funcţie va fi interpretată ca un blat în teritoriu pe care liderul liberalilor suceveni îl face cu PSD-ul. Este posibil ca măcar doi dintre liberalii aflaţi la şefia instituţiilor deconcentrate să acţioneze în instanţă o eventuală îndepărtare a lor din funcţie, având antecedente din precedentele guvernări. Epurări politice masive sunt de aşteptat şi la nivelul şcolilor din judeţ

Divorţul dintre PSD şi PNL pare să devină o chestiune de ore până la oficializare, iar cel puţin în privinţa instituţiilor deconcentrate, situaţia este înclinată în favoarea PSD care va putea să îşi pună în funcţii oameni agreaţi din structurile de partid. Asta în condiţiile în care actualilor şefi ai instituţiilor respective, membri în structurile de conducere al PNL, li se clatină scaunul odată cu prefigurata trecere în Opoziţie a PNL.
Deocamdată, nicio vorbă nu se spune în partide, însă tot mai multe persoane îşi fac calcule pentru a pleca din funcţie sau, în funcţie de partid, pentru a ajunge director. Primul care pleacă din funcţie în cazul tot mai probabil al unei scindări a USL este subprefectul Constantin Harasim. Teoretic, prefecţii şi subprefecţii sunt apolitici, dar practic lucrurile nu stau aşa. La Suceava, după căderea Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, în mai 2012, prefectul de atunci – Sorin Arcadie Popescu, susţinut de PDL – a fost înlocuit de Florin Sinescu, susţinut de PSD. La fel şi în locul subprefectului de atunci Angela Zarojanu, susţinut de PDL, a fost instalat Constantin Harasim, susţinut de PNL. In condiţiile în care USL se sparge şi vine un Guvern al USD, de fapt un PSD cosmetizat, atunci una dintre primele măsuri ale noului Guvern va fi în legătură cu reprezentanţii din teritoriu, iar asta înseamnă că în locul lui Constantin Harasim va veni un alt subprefect agreat de USD.
Pe aceeaşi logică politică, toţi şefii de instituţii deconcentrate şi adjuncţii care sunt în tabăra PNL vor trebui schimbaţi. Probabil că în cazul unora situaţia este mai complexă, fiind posibil ca o parte să poarte prin procese ministerul în subordinea căruia era instituţia pe care o conducea. Un astfel de caz ar putea fi la Direcţia de Cultură unde Aurel Buzincu are astfel de „antecedente” şi este de presupus ca în cazul în care cei din PSD vor încerca să îl îndepărteze din funcţie, el să îi cheme în judecată.
Una din situaţiile cele mai critice va fi la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, unde la conducere este Adela Băişanu, adică soţia liderului judeţean al liberalilor suceveni, deputatul Stefan Alexandru Băişanu. Adela Băişanu a ajuns la şefia Casei de Asigurări de Sănătate cu un an de zile în urmă, după retragerea destul de dubioasă ca contracandidatului acesteia de la concurs.
Fiul fostului primar de Vatra Dornei, Ioan Moraru, este la conducerea Oficiului Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, o instituţie care gestionează multe dintre proiectele cu finanţare europeană din mediul rural sucevean, care permite celor de pe o astfel de funcţie să îşi construiască anumite relaţii şi în mediul de afaceri, nu doar cel politic. Mihai Liviu Moraru a venit pe filiera PNL la şefia OJPDRP, conservându-şi postul şi branduindu-se ca fiind unul din fidelii liderului PNL Suceava. In treacăt fie spus, este de presupus că nici tatăl său, Ioan Moraru, nu va reuşi să îşi păstreze funcţia de director general la Compania Naţională a Uraniului (CNU).
Apropiaţi şi adversari din PNL ai lui Băişanu vor avea aceeaşi soartă dacă iese partidul de la guvernare
Un alt apropiat al liderului PNL Suceava care îşi va pierde funcţia în cazul unei scindări a USL este Vasile Băiţan. De când a ajuns director, a contabilizat o serie largă de insuccese în plan financiar, tot mai mulţi sportivi fiind nemulţumiţi de acest lucru.
Nici liberali care nu erau dintre fidelii lui Băişanu nu vor scăpa de stresul pierderii funcţiei. Vasile Mocanu este unul dintre aceştia, el având în decursul timpului o atitudine oscilantă, însă în orice caz nu se poate spune despre el că ar fi dintre fanii înfocaţi ai lui Băişanu. A revenit la şefia Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară după ce fusese îndepărtat în timpul guvernării PDL. Riscă să îşi piardă funcţia pe fondul tensiunilor între PSD şi PNL. Un alt liberal „infidel” lui Băişanu, dar cu o funcţie deloc de neglijat este Corneliu Vornicu. Nu a reuşit să ajungă pe fotoliul de viceprimar al Sucevei, aşa cum dorise şi negociase iniţial, dar a ajuns director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, structură unde ocupase alte funcţii chiar în mandatul PDL.
Alte instituţii importante din judeţ conduse de liberali sunt: Agenţia de Protecţie a Mediului, Protecţia Consumatorului şi Inspectoratul Teritorial de Muncă. Intr-o logică politică nefavorabilă PNL, există riscul pentru Vasile Oşean, Vasile Latiş şi chiar Romeo Butnariu să fie îndepărtaţi din funcţiile de conducere de la instituţiile mai sus menţionate. De precizat că şi Vasile Oşean se numără printre liberalii care, la fel ca Aurel Buzincu de la Direcţia de Cultură, au avut câte ceva de spus şi prin instanţe, neîmpăcându-se cu eliberarea din funcţie şi fiind posibil ca şi după ruperea USL să aplice aceeaşi tactică.
Dintre adjuncţii la unele instituţii mai importante care riscă să fie îndepărtaţi din funcţie menţionăm pe Dorin Mihăilă, unul din cei doi adjuncţi de la ITM Suceava şi pe Cristina Teodorovici, inspector general adjunct la Inspectoratul Scolar al Judeţului Suceava.
Posibile schimbări la Poliţie şi unele ocoale silvice
Rămân în discuţie, totuşi, unele funcţii importante de la instituţii de primă mărime în judeţul nostru. Este vorba despre Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, condus interimar de Adrian Daniel Ilisei – despre care se spune că este suţinut de liberali.
Nu este exclus nici ca epurările politice care vor fi făcute de PSD să aibă în plan şi alte scaune decât cele la instituţiile menţionate până acum. Spre exemplu, este preconizată o politizare excesivă a conducerii unităţilor de învăţământ, mulţi dintre directorii şi directorii adjuncţi de la şcoli, grădiniţe şi licee riscând să îşi piardă funcţiile din motive găsite de cei din conducerea PSD a Inspectoratului Scolar. Un exemplu ar putea fi la Scoala „Miron Costin” din municipiul Suceava unde adjunct este Dumitru Moraru, fratele fostului primar de Vatra Dornei, Ioan Moraru şi care în 2012 a fost la un pas de a ajunge director, din câte se pare cel care a făcut demersuri în vederea menţinerii în funcţie a actualului director Constantin Sîrghi fiind primarul Ion Lungu.
Nu doar în învăţământ vor fi epurări politice la eşaloane inferioare. Cinci dintre conducerile celor 24 de ocoale silvice aflate în subordinea Direcţiei Silvice Suceava vor fi schimbate în perioada imediat următoare scindării USL, din cauza apropierii mari dintre şefii de ocol silvic şi liderul judeţean al PNL Suceava. (Dan PRICOPE)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …

4 comments

  1. Nu fac nimic PSD.Atâția dir.și dir.adj.de școli -licee care stau de ani și de fiecare dată își rezolvă problema.

  2. Adjuncta I.Ș.J SUCEAVA,care a fixat toate fostele colege ale șefului.

  3. Este adevarata trecerea in revista a functiilor si posturilor, dar ati uitat de o functie importanta, cea de vicepresedinte a C. Judetean. Ce o fi in sufletul domnului Nita?????????

  4. PSD-niste papusari care stiu sa se joace doar cu papusile lor. Nu o sa faca nimic, cum nu au facut nici cu Chitul.