Thursday , April 18 2024

Rezultatele testelor DSP permit reluarea activității la creșa care a băgat în spital cinci copii

DSP a închis singura creșă din Suceava la începutul acestei săptămâni, după ce mai mulți copii au ajuns la spital cu rotavirus

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava a anunțat, prin vocea directorului Liliana Grădinariu, că rezultatele testelor parțiale efectuate după ce inspectorii sanitari au recoltat probe de la creșa care a băgat mai mulți copii în spital, au ieșit conforme și permit reluarea activității. “Rezultatele parțiale sunt conforme. Așteptăm și rezultatele finale, iar creșa își va relua activitatea, luni dimineață”, a explicat medicul Liliana Grădinariu, director general în cadrul DSP Suceava. Reamintim că DSP a decis să închidă singura creșă din municipiul Suceava, la începutul acestei săptămâni, după ce cinci copii au ajuns la spital cu febră, vărsături și diaree, fiind internați la secția de Boli Infecțioase.

“Cinci copii, colegi de grupă la creșă, au fost internați în secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava cu gastroenterită cu rotavirus, boală digestivă extrem de contagioasă specifică copiilor, care apare îndeosebi în sezonul rece. Direcția de Sănătate Publică Suceava a declanșat ancheta epidemiologică. În urma verificărilor efectuate, reprezentanții DSPJ Suceava au recomandat efectuarea curățeniei generale și a dezinfecției cu o firmă specializată”, aexplicat medicul Liliana Grădinariu, director general al DSP Suceava. Întrucât aceste operațiuni nu se puteau efectua în prezența copiilor, activitățile creșei au fost suspendate pentru această săptămână. După finalizarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție, reprezentanții DSP au preluat joi, probe de sterilitate pentru a decide dacă se poate, sau nu relua activitatea.

Gastroenterita cu rotavirus este o infecție foarte contagioasă. Copiii prezintă diaree, febră, vărsături, care pot duce la deshidratare. “Pentru a preveni transmiterea virusului, copiii infectați cu rotavirus nu trebuie duși la creșă sau în oricare alt loc unde pot intra în contact cu alți copii, cel puțin două zile după dispariția simptomelor”, a completat directorul DSP.

Deoarece virusul se transmite prin preluarea acestuia din materiile fecale infectate pe mâini și apoi în cavitatea bucală, cel mai probabil, infirmierele nu s-au spălat pe mâini după ce au schimbat micuții. Tocmai din aceste motive, inspectorii sanitari au recomandat spălarea frecventă a mâinilor, atât în cazul copiilor cât și al persoanelor care întră în contact cu aceștia, încercarea de a limita contactul mână-cavitate bucală și dezinfectarea periodică a spațiului de joacă și a jucăriilor pentru a reduce riscul de transmitere a altor infecții. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …