Thursday , April 18 2024

Revizia care a lăsat oraşul fără apă caldă s-a încheiat, pierderile au rămas aceleaşi

conducte-termoficare-5 [800x600]

Primarul Ion Lungu a explicat că, în urma probelor făcute de firma furnizoare de apă caldă, s-au identificat o sumedenie de scurgeri de agent termic pe traseul reţelelor de distribuţie. Primarul Ion Lungu a făcut încă o dată apel la consilierii locali şi la comisia constituită în cadrul Consiliului, pentru ca disputa Termica – Thermonet să înceteze. De la începutul anului, Primăria a plătit în contul subvenţiilor 150 de miliarde de lei vechi, care au acoperit în principal pierderi de pe reţeaua de transport a agentului termic 

Reluarea furnizării apei calde începând de duminică a produs noi controverse la nivelul administraţiei publice locale, în condiţiile în care Consiliul Local municipal Suceava nu au decis încă cine va asigura activitatea de distribuţie a agentului termic în oraşul reşedinţă de judeţ. Primarul Sucevei, Ion Lungu a explicat ieri că în urma probelor făcute de firma furnizoare de apă caldă, s-au identificat o sumedenie de scurgeri de agent termic pe traseul reţelelor de distribuţie. Situaţia este aproape scăpată de sub controlul Consiliului Local iar primarul Ion Lungu a făcut încă odată apel la consilierii locali şi la comisiia constituită în cadrul acestuia, pentru ca disputa Termica – Thermonet să înceteze. “S-a reluat furnizarea apei calde dar probele făcute au arătat că este în continuare mult de lucrat pe traseele de distribuţie. Primăria a alocat în acest an 150 de miliarde de lei vechi pentru subvenţii la căldură şi apă caldă, către Termica. Dacă aceşti bani se duc în pământ, cine este responsabil?”, şi-a pus întrebarea primarul Ion Lungu. “Fac apel la comisia Consiliului Local care funcţionează pentru clarificarea situaţiei termoficării din municipiul Suceava să nu mai tărăgăneze lucrurile, să reia negocie-rile cu Thermonet pentru că iarna bate la uşă”, a mai spus primarul Ion Lungu.
Negocierea privitoare la viitorul termo-ficării sucevene va continua în această săptămână, miercuri urmând să se desfăşoare o nouă întrevedere între comisia de analiză a ofertei şi reprezentanţii firmei Thermonet SRL Suceava, singura ofertă rămasă în cursă după deschiderea plicului conţinând detaliile acestei oferte. Obiectiv de Suceava a arătat că situaţia este departe de a se fi clarificat, anunţându-se o serie de negocieri la care ambele părţi vor trebui să facă multe analize, compromisuri şamd. Unul din motivele pentru care se preconizează negocieri destul de îndelungate este legat de numărul de salariaţi cu care va trebui să funcţioneze societatea care va asigura serviciile de alimentare cu energie termică.
In ce priveşte salariaţii societăţii care va asigura serviciul de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat, datele din oferta prezentată de Thermonet indică un număr de maxim 94 de oameni, putând coborî până la circa 70 de anagajaţi, în condiţiile în care în Consiliul Local Suceava s-a votat un proiect conform căruia în caietul de sarcini urma să fie trecută preluarea unui număr de minim 157 de persoane.
Mai trebuie spus că varianta de preţ a Thermonet este cu 50% mai scumpă faţă de cea actuală. Dacă s-ar adopta acest tarif, avantajul este că ar fi mai redus decât preţul real de producţie la vechiul CET pe huilă şi CT 2 care funcţiona pe hidrocarburi. Asta fără a se lua în calcul şi tariful actual pentru serviciile de transport şi distribuţie de aproape 124 de lei cu tot cu TVA pe gigacalorie. Precizăm însă că acesta din urmă nu a mai fost actualizat de opt ani. Acum, preţul gigacaloriei la Suceava este de 267 de lei cu tot cu TVA, populaţia plătind doar 185 de lei/gigacalorie, la acest preţ ajungându-se după ce Primăria suportă subvenţii de 82 de lei/gigacalorie. (N.R.)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …