Friday , May 3 2024

Rețelele termice ale defunctei Termica, supraevaluate, pe cale să pice pe mâna unei firme obscure din satul Tătărani, județul Prahova

Primăria Suceava dorește să le cumpere, dar la prețul pieței, nicidecum la prețul supraevaluat pretins de lichidatori

 cazane termica1


Primarul Ion Lungu a anunțat ieri într-o conferință de presă că Primăria municipiului Suceava este interesată și vrea cât mai repede să cumpere activele ce deservesc transportul și distribuția agentului termic ale fostului CET, acum Termica, firmă intrată în faliment.
Nemulțumirea primarului Lungu provine din faptul că pe data de 5.07.2016 este organizată o licitație pentru vânzarea acestor active, iar cei de la Termica aduc la cunoștință că o firmă din satul Tătărani, din județul Prahova vrea să cumpere activele care deservesc transportul și distribuția energiei termice în municipiul Suceava. “Este vorba despre conductele de care avem noi nevoie, inclusiv cele de aducțiune de apă de la ACET, stațiile aferente se dorește să fie cumpărate de o firmă dintr-un sat din județul Prahova. Eu am făcut un apel la cei de la Termica și voi avea discuții în continuare cu domnii consilieri locali. Noi vrem să cumpărăm aceste bunuri, dar la un preț corect al pieței. Astăzi, ele sunt supraevaluate. Unicom Holding, când a aprobat aceste rapoarte de evaluare, a făcut o supraevaluare. Primăria Suceava dorește să cumpere aceste active, dar la piețul pieței. Când văd că o firmă dintr-un sat din Prahova vrea  să cumpere exact activele care interesează Primăria municipiului Suceava, mă pune pe gânduri. Voi avea discuții cu cei de la Termica, voi avea discuții și cu domnii consilieri locali, vom avea o ședință de Consiliu Local pe data de 30 iunie în acest sens. Vom intra atunci cu un proiect prin care vom cere Consiliului Local să facă o evaluare a noastră, cu evaluatori autorizați, cu care Primăria are contract, să avem o bază corectă de negociere. Vrem să cumpărăm aceste active, dar la un preț corect, nu la un preț supraevaluat”,  a concluzionat primarul Ion Lungu. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Un tânăr s-a retras de pe lista AUR de la Consiliul Local Suceava

Nu doar de la PSD Suceava și-a retras candidatura unul din cei de pe lista …

2 comments

  1. Domnilor, de ce nu sunteti obiectivi si nu lasati comentariile lui Dorulet? Va ocupati cu manipularea?

  2. Era de asteptat sa se intample toate astea. Sa nu uitam ca toate aceste incurcaturi cu ternurile si bunurile de la TERMICA, le-au facut actualul primar si marii conducatori de la TERMICA, determinand firma Adrem Invest sa construiasca noua centrala, Bioenergy fara utilitatile si capabilitatile necesare pentru transportul energiei termice si electrice, primaria Suceava, Bioenergy si Thermonet fiind nevoite sa inchirieze in prezent instalatii si utilitati de la actuala TERMICA aflata in faliment.
    Primarul Lungu trebuia sa aiba mare grija ca producatorul de energie electrica si termica, transportatorul si distribuitorul de energie termica din Suceava – SC TERMICA SA – sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si in faliment. Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea SC TERMICA le-au facut primaria, in frunte cu primarul Lungu, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la SC TERMICA, marii directori generali ( Placinta, Gemanari ) si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la SC TERMICA, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat la SC TERMICA in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, cu CONTORIZARE INDIVIDUALA PE APARTAMENT, nu cu schimbari de contoare la scara de bloc din 10 in 10 ani cum se vrea acum, are mari avantaje tehnico – economice. Niciunul dintre responsabilii – mereu iresponsabili -, care considera ca si-au facut datoria in termoficarea Sucevei nu fac decat sa-si dovedeasca incapacitatea si lipsa de eficienta. Imbuibarea le-a intunecat mintea si le-a anihilat ratiunea.
    Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem Invest Bucuresti – „bijuteria ” edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica, fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete cu camioane, cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale si ingreunarea circulatiei rutiere. Termica a avut personal foarte competent, dar acolo a condus/consiliat un grup care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.