Saturday , April 20 2024

Recrutări pentru admiterea în instituțiile militare de învățământ de stat, colegii, academii, școli postliceale, pentru anul școlar 2016-2017

Candidații din județul Suceava se vor adresa Centrului Militar Județean Suceava, situat în strada Alexandru cel Bun, nr. 45 D, zilnic de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00 

 liceu militar


Ministerul Apărării Naționale, prin Centrul Militar Județean Suceava, a anunțat desfășurarea în aceste zile a activităților de recrutare a candidaților (băieți și fete) pentru admiterea în instituțiile militare de învățământ, pentru anul școlar 2016-2017.
Admiterea elevilor în învățământul militar liceal: 360 de locuri
Pe cele 360 de locuri, respectiv 100 de locuri pentru băieți, și 20 de locuri pentru fete, pentru fiecare din cele trei Colegii Naționale Militare, “Stefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, “Dimitrie Cantemir” din Breaza, județul Prahova, “Mihai Viteazul” din Alba Iulia, județul Alba se pot înscrie candidații care nu depășesc vârsta de 16 ani în cursul anului 2016, care fac dovada promovării evaluării/testelor naționale sau care, în prezent, sunt în clasa a VIII-a.
Termenul limită de depunere a dosarului este de 5 aprilie 2016.
Etapele de admitere în cele trei Colegii Naționale prevăd susținerea și promovarea unei probe eliminatorii cu durata de 3 ore. Examenul constă într-un test grilă de evaluare a cunoștințelor la Limba și Literatura Română și la Matematică, care se va desfășura în acest an pe data de 27 mai 2016. Vor fi declarați admiși candidații care au obținut la proba eliminatorie cel puțin nota 6.00.
Într-o altă etapă, candidații vor susține probele de evaluare națională pentru elevii clasei a VIII-a, conform reglementărilor în vigoare emise de Ministerul Educației Naționale.
După aceste două etape, urmează clasificarea candidaților, care se va face în limita numărului de locuri aprobate, în ordinea descrescătoare a mediilor finale de admitere, calculate astfel: media finală de admitere (MFA)  va fi obținută din suma împărțită la doi a notei obținută la testul grilă (NT) și media de admitere (MA), adică: MFAâ (NT+MA): 2. Media de admitere se calculează având ca pondere 25% din media de absolvire a claselor V-VIII și 75% din media obținută la evaluarea națională.
Admiterea la academiile militare:539 de locuri
În oferta educațională din acest an pentru formarea ofițerilor licențiați sunt 539 de locuri repartizate astfel:  la Academia Militară a Forțelor Tereste “Nicolae Bălcescu” Sibiu  sunt 215 locuri (din care 32 locuri pentru fete), la Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă” Brașov sunt 98 de locuri (din care 10 locuri pentru fete), la Academia Navală “Mircea cel Bătrân” Constanța sunt 35 de locuri (din care 4 locuri pentru fete), la Academia Tehnică Militară-București sunt 135 de locuri (din care 19 locuri pentru fete), la Institutul Medico-Militar București și Târgu Mureș, sunt 56 de locuri.
Candidații nu trebuie să depășească vârsta de 26 de ani împliniți în cursul anului 2016, respectiv 24 de ani, pentru aviatori/naviganți. Aceștia trebuie să aibă diploma de bacalaureat sau să fie în clasa a XII-a.
Termenul limită de depunere a dosarului este 29 aprilie 2016.
Admiterea la școlile postliceale militare, pentru formarea maiștrilor militari: 407 de locuri
Candidații care dețin diploma de bacalaureat sau care sunt în clasa a XII-a și care au împlinit vârsta de 28 de ani în cursul anului 2016 se pot înscrie la școlile postliceale militare, pentru formarea maiștrilor militari pe cele 407 locuri puse la dispoziția lor. Astfel, la Scoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre “Basarab I” Pitești sunt 197 de locuri, din care 13 locuri pentru fete, la școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene “Traian Vuia”, din localitatea Boboc, județul Buzău sunt 150 de locuri, din care 24 de locuri pentru fete, iar la Scoala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale “Amiral Ion Murgescu” Constanța sunt 60 de locuri, din care 4 locuri pentru fete.
Termenul limită de depunere a dosarului este 17 mai 2016.
Învățământul militar este învățământ de stat, vocațional, gratuit și face parte din sistemul național de învățământ. Pentru a participa la la concursul de admitere, de la toate cele trei forme de învățământ militar enumerate mai sus, candidații vor parcurge următoarele etape: prezentarea pentru luarea în evidență la sediul Biroului de Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Suceava; urmează efectuarea unui examen medical la o clinică militară (pentru candidații din județul Suceava cel mai apropiat este Spitalul Militar Iași); a treia etapă este definirea dosarului de candidat, la sediul Biroului de Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Suceava; a patra etapă este susținerea a două teste aptitudinale, de evaluare psihologică și de evaluare a aptitudinilor fizice, la Centrul Zonal de Selecție și Orientare Câmpulung Moldovenesc. Acestea vor fi apreciate cu calificativele admis/respins. Si ultima etapă, participarea la concursul de admitere în instituțiile militare de învățământ.
Candidații din județul Suceava, de la toate cele trei forme de învățământ, se vor adresa Centrului Militar Județean Suceava, situat în strada Alexandru cel Bun, nr. 45 D, zilnic, de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00. Pentru informații suplimentare, au fost puse la dispoziția celor interesați două numere de telefon: 0230 /52 0986 și 0230 /52 0920. (C.S)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …