Râuri din Suceava, sub cod galben de inundații până la miezul nopții

17/08/18 ora:4:23pm

Hidrologii au emis atenționări cod galben de inundații valabile până vineri, aproape de miezul nopții, pentru râuri din nouă județe, fiind prognozate depășiri ale cotelor de atenție.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), mai multe bazine hidrografice din Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Buzău, Suceava, Neamț și Bacău sunt sub avertizare cod galben de inundație.

Hidrologii spun că din cauza precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.

Sunt vizate râurile din bazinul hidrografic Bistrița – bazin aferent amonte S.H. Frunzeni, în județele Suceava, Harghita și Neamț, Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai ridicată pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Neagra.

Avertizarea hidrologică pentru județele Suceava, Harghita, Neamț, Covasna, Bacău este valabilă până la miezul nopții, iar cea pentru județele Brașov, Prahova, Buzău și Mureș, până la ora 22.00.