Tuesday , March 19 2024

Rata de vaccinare împotriva rujeolei în Suceava, sub nivelul recomandat de OMS

Direcția de Sănătate Publică Suceava va marca în perioada 20-25 aprilie, Săptămâna Europeană a Vaccinării

Direcția de Sănătate Publică a Județului Suceava, în colaborare cu furnizorii de servicii medicale, administrațiile publice locale cu asistență medicală comunitară, marchează Săptămâna Europeană a Vaccinării, în perioada 20-25 aprilie 2019.

“Săptămâna Europeană a Vaccinării este o inițiativă regională condusă și coordonată de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa și este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene. Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale și globale de promovare a sănătății, așa cum se prevede în Planul European de Acțiune pentru Vaccinare”, a declarat medicul Liliana Grădinariu, director executiv în cadrul DSP Suceava. Sub sloganul „Prevenire. Protecție. Vaccinare.”, se vor derula activități de informare și implicare a grupelor țintă de populație. “Săptămâna Mondială a Vaccinării are scopul de a sublinia necesitatea de conștientizare a beneficiilor vaccinării, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare. Tema din anul 2019 “Să ne protejăm împreună -Vaccinurile sunt benefice”, încurajează oamenii să conștientizeze beneficiile vaccinării și să îi celebreze pe toți cei care contribuie în atât de multe feluri la protejarea vieții prin vaccinare”, a completat directorul DSP Suceava.

La nivelul județului nostru, aproape 25% dintre copiii care au împlinit un an în cursul anului trecut au rămas neimunizați împotriva rujeolei, boală care face ravagii în prezent în țară. ~n Suceava, rata de vaccinare împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului a ajuns în cursul anului trecut la un procent de 77,93%, cu aproape 15 procente mai mică decât nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, după cum reiese din Raportul de activitate al Direcției de Sănătate Publică Suceava din 2018. Vaccinul ROR, care protejează împotriva rubeolei, rujeolei și oreionului, se administrează copiilor la vârsta de un an, respectiv la 18 și 24 de luni. Rata de imunizare este puțin mai ridicată la copiii în vârstă de 18 luni, fiind mai mulți copii de această vârstă care au fost imunizați împotriva ROR în cursul anului trecut. Cel mai mare procent al imunizării s-a înregistrat în ceea ce priveşte vaccinul BCG, cu care au fost imunizați 96,34% dintre copii. Un procent ridicat s-a înregistrat și în cazul vaccinului Hepatic B, cu care au fost imunizați 83,88% dintre copiii suceveni. Printre motivele nevaccinării, cea mai mare pondere o are neprezentarea părinților cu micuții la programarea făcută în acest sens de medicul de familie, aceasta înregistrându-se în 11,40% dintre cazurile de nevaccinare. 6,11% dintre părinți s-au prezentat în schimb la programare, dar au semnat pe propria răspundere că refuză vaccinarea copiilor lor. Se pare că doar în 0,16% dintre cazuri vaccinarea nu s-a făcut din cauza lipsei, la acel moment, a vaccinului.

O primă consecință a refuzului vaccinării este îmbolnăvirea copilului nevaccinat, dar și expunerea la riscuri a celor din comunitate. Din același raport DSP reiese că în cursul anului trecut, la nivelul județului au fost mai multe focare epidemice care au pus în pericol sănătatea unor colectivități numeroase. (Cristina RU{TI)

Vezi si

Înscrierile la creşă sau la grădiniţă încep pe 27 mai

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe pe 27 mai şi se încheie pe 14 …