Thursday , March 28 2024

Rămășițele unui posibil templu preistoric uriaș, vechi de 7.000 de ani, descoperite de cercetători de la USV și din Botoșani

Rămășițele unei structuri uriașe, de peste 1.000 de metri pătrați, au fost descoperite pe malul Prutului, lângă localitatea Ripiceni, județul Botoșani, în cadrul unei campanii de săpături arheologice realizată în comun între Muzeul botoșănean, Facultatea de Istorie a Universității “Stefan cel Mare” din Suceava și Platforma Arheoinvest de la Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași. “Această mega-structură, unicat deocamdată în preistoria românească, putea fi un templu, locuință a căpeteniilor sau avea altă funcționalitate. Poziționarea centrală și dimensiunile uriașe demonstrează importanța sa deosebită în cadrul așezării”, a declarat arheologul Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean de Istorie Botoșani. Dumitru Boghian, conferențiar universitar doctor la USV, participant la cercetări, este uimit de dimensiunea structurii: “Este foarte mare. În alte sit-uri, o asemenea megastructură ar reprezenta întregul sit”, declară arheologul sucevean  

 

dumitru boghian
Arheologul Dumitru Boghian, conferențiar universitar doctor la USV (FOTO: adevarul.ro)

Cercetătorii botoșăneni, suceveni și ieșeni au găsit în cadrul unei uriașe așezări a fascinantei culturi Cucuteni, o mega-structură impresionantă.  Este vorba de rămășițele unei clădiri de peste 1.000 de metri pătrați, cu numeroase dependințe, situată probabil în centrul așezări. Uriașa mega-structură a fost descoperită în cadrul campaniei de săpături începută acum 2 săptămâni. ”Această mega-structură, este unicat deocamdată în preistoria românească”, a declarant, ieri, arheologul Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean de Istorie Botoșani.
Potrivit acestuia, descoperirea a fost făcută în cadrul unui proiect realizat în colaborare cu Facultatea de Istorie a Universității “Stefan cel Mare” din Suceava și Platforma Arheoinvest de la Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași, care vizează studierea “Evoluției habitatului uman preistoric și protoistoric în depresiunea Prutului Mijlociu”.
În timpul săpăturilor arheologice, demarate la sfârșitul lunii iunie, pe malul Prutului, lângă localitatea Ripiceni din județul Botoșani, arheologii au făcut descoperiri de excepție pentru arealul românesc de răspândire a Civilizației Cucuteni.
“Pe lângă cele peste 100 de locuințe rămase în zona neafectată de apele lacului de acumulare, a fost descoperită o structură uriașă, de circa 1.000 de metri pătrați, cu o incintă împrejmuită și fortificată printr-un șanț și palisadă. Această mega-structură, unicat deocamdată în preistoria românească, putea fi un templu, locuință a căpeteniilor sau avea altă funcționalitate. Poziționarea centrală și dimensiunile uriașe demonstrează importanța sa deosebită în cadrul așezării, care și ea este una dintre cele mai mari cercetate până în prezent în cadrul arealului cucutenian din România”, a mai spus Melniciuc.
Acesta a arătat că, deocamdată, din uriașa structură a fost cercetată, în campania din luna iunie, doar o mică parte (aproximativ 100 de metri pătrați), din cauza fondurilor insuficiente și a dificultății efectuării cercetărilor în teren.
“În zilele următoare vor fi demontate resturile locuinței pentru recuperarea întregului inventar — vase, arme, unelte, plastică zoomorfă și antropomorfă etc — și pentru stabilirea mai cu exactitate a funcționalității sale”, a adăugat Melniciuc.
Uriașul templu sau locuință de șef de trib a fost cercetată și de arheologul Dumitru Boghian, conferențiar universitar doctor la Universitatea ”Stefan cel Mare” din Suceava.   Acesta spune că această structură este de-a dreptul uriașă. Conform specialistului din Suceava, mega-structura era dotată inclusiv cu palisadă și val de pământ, structuri de apărare. ”Spațiul interior are aproximativ 1.000 de metri pătrați, împreună cu incinta, împreună să spunem cu construcția, șanțul cu palisadă lutuită, în jur de 1.500 de metri pătrați. Este foarte mare. În alte sit-uri, o asemenea megastructură ar reprezenta întregul sit”, spune Dumitru Boghian.  Despre posibilitatea ca acestă structură să fi fost un centrul politic al unei căpetenii care domina regiunea, specialistul arată că ipoteza unor structuri paleopolitice poate fi luată în considerare, dar deocamdată imposibil de dovedit arheologic.
Cei care au locuit în uriașa așezare de pe malul Prutului, dar și cei care au ridicat mega-structura din centrul ei sunt oameni ai Culturii Cucuteni de acum 7000 de ani. O civilizație misterioasă, dezvoltată, dar mai ales uimitoare prin spiritualitatea ei, prin reprezentările ei artistice unicat, care uimesc la nivel mondial.
”Aveau și un nivel de trai suficient de ridicat, puteau să construiască aceste sate, unele cu locuri centrale care puteau să aibă și funcții administrative, poate religioase, poate de tipul acesta comercial, să construiască arme și unelte la nivel respectiv, să folosească aramă pe o scară destul de ridicată. Să folosească o serie de invenții care au fost prezente în neoliticul și eneoliticul est-central și sud–est european să le folosească pe scară largă și bineînțeles expresia artistică atât de bine încetățenită în splendida ceramică pictată care nu este ceea ce pare la prima vedere, are o serie de coduri culturale bine încetățenite dar insuficient puse în valoare”, a mai declarant Dumitru Boghian.
La descoperirile arheologice de la Ripiceni au fost folosite tehnologii de ultimă generație, printre care scanări magnetometrice și scanări 3D, ce au permis determinarea exactă a amplasării locuințelor în cadrul așezării. (O.S.)

Vezi si

Comuna Cârlibaba continuă să se dezvolte în cel de-al patrulea mandat al primarului Gabriel Danciu

 Dispensarul Medical este primul dintre cele șase proiecte care urmează să fie finalizate în această …

One comment

  1. Ha,ha,ha…boghiane,poate găseşti şi tezaurul româniei,să creşti pibul tării!