Monday , April 29 2024

PSD Suceava, în corzi. Eugen Bejinariu, primul pe lista de candidați la Deputați, pus de conducerea partidului să-și dea demisia din actualul și din viitorul Parlament

Ieri, ședința de plen a Camerei Deputaților în care trebuia să se voteze cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva deputatului sucevean Eugen Bejinariu a fost suspendată din lipsă de cvorum. Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, a anunțat că partidul îi va solicita lui Eugen Bejinariu să demisioneze din Parlament, inclusiv în cazul în care va fi reales pentru un nou mandat pe 11 decembrie. “Nu va beneficia de nicio umbrelă a PSD. Noi îi cerem demisia acum și sperăm ca această demisie să rămână și pentru viitorul mandat”, a spus Neacșu, care a completat că “Nu avem cum să-l retragem (de pe liste – n.r.), inclusiv în cazul unui deces rămâne pe listă și i se și atribuie mandatul”. Demisia deputatului sucevean a fost cerută și de PNL. Bejinariu: “De ce să demisionez?”. Eugen Bejinariu este plasat pe prima poziție a listei de candidați ai PSD Suceava pentru Camera Deputaților și este acuzat de DNA de abuz în serviciu în formă continuată, în dosarul “Microsoft 2”, dosar soldat cu un prejudiciu estimat de procurori la 66.965.343 de dolari  

 
bejinariu cu rosu


PSD Suceava a primit ieri o lovitură extrem de dură, în același caz Bejinariu. Cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare, organizația județeană a PSD s-a trezit ieri că Eugen Bejinariu, ocupantul locului 1 pe lista pentru Camera Deputaților, este “sfătuit” să părăsească Parlamentul chiar de către conducerea centrală a Partidului. Mai mult, secretarul general al PSD, i-a transmis ieri lui Bejinariu că trebuie să-și dea demisia și din actualul Parlament și din viitorul legislativ, în care foarte probabil va intra după alegerile din 11 decembrie. “Nu va beneficia de nicio umbrelă a PSD. Noi îi cerem demisia acum și sperăm ca această demisie să rămână și pentru viitorul mandat. Dacă domnia sa aduce prejudicii de imagine partidului, atunci e necesar să i se aplice o sancțiune care poată să meargă până la excludere”, a declarat ieri deputatul Marian Neacșu, secretarul general al PSD. Practic, acum pesediștii suceveni se văd în situația nefericită de a-l vota degeaba pe Bejinariu, care se pare că oricum își va pierde mandatul sau, oricum, nu va mai reprezenta PSD Suceava în Parlament. Astfel, din “locomotivă” electorală, Bejinariu a devenit pentru PSD Suceava o frână imensă, care probabil că va afecta masiv scorul pe care aceștia sperau să-l obțină în județ.
Sedința de plen în care trebuia să se voteze cererea DNA pe numele lui Bejinariu, suspendată din lipsă de cvorum
Sedința de plen în care trebuia să se voteze cererea DNA pe numele deputatului PSD Eugen Bejinariu a fost suspendată din lipsă de cvorum, președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, anunțând că în sală sunt prezenți doar 130 de deputați.
La ședință au fost prezenți doar 130 de deputați, astfel că cvorumul de ședință nu a fost asigurat. „Neavând cvorumul de ședință de 177, suspendăm ședința”, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache.
Pentru ca ședința de plen să aibă cvorum, în sală trebuia să fie prezenți cel puțin 177 de deputați din cei 353 de deputați.
Comisia Juridică din Camera Deputaților a adoptat, luni, un raport pozitiv pentru cererea DNA de începere a urmăririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinariu, iar raportul ar fi trebuit să primească vot final în plenul Camerei Deputaților.
Conform conducerii Camerei, plenul va fi convocat pentru un nou vot în cazul Bejinariu lunea viitoare, dar este și mai puțin probabil că atunci se va întruni cvorumul necesar.
Secretarul general al PSD: Îi vom cere lui Eugen Bejinariu să demisioneze din Parlament, chiar dacă va fi reales în 11 decembrie
Deputatul Marian Neacșu, secretarul general al PSD, a anunțat, luni, că social-democrații îi vor solicita lui Eugen Bejinariu să demisioneze din Parlament, inclusiv în cazul în care va fi reales pentru un nou mandat 11 decembrie.
„Sperăm că luni o să fim mai mulți decât am fost astăzi, iar până luni, în mod ferm, îi solicităm colegului nostru să-și depună demisia. Am avut o discuție cu domnia sa, până în acest moment nu este convins că este un gest bun pentru domnia sa să își depună demisia. Eu cred că este o datorie față de partid să facă acest lucru și o să îi cerem în continuare să demisioneze”, a afirmat secretarul general al PSD, Marian Neacșu.marian-neacsu-psd
Neacșu a spus că un eventual refuz al lui Bejinariu va trebui discutat în conducerea partidului. ”Nu va beneficia de nicio umbrelă a PSD. Noi îi cerem demisia acum și sperăm ca această demisie să rămână și pentru viitorul mandat. Dacă domnia sa aduce prejudicii de imagine partidului, atunci e necesar să i se aplice o sancțiune care poată să meargă până la excludere. Este poziția mea personală”, a spus Neacșu.
El a arătat că, în momentul de față, candidatura lui Eugen Bejinariu pentru un nou mandat de de­putat nu mai poate fi împiedicat deorece listele partidului au rămas definitive. ”Astea sunt procedurile legale. Nu avem cum să-l retragem, inclusiv în cazul unui deces rămâne pe listă și i se și atribuie mandatul”, a mai spus Neacșu.
PNL: Bejinariu să-și dea demisia
Anterior începerii ședinței de plen la Cameră, intuind tactica pe care o vor adopta deputații care doresc să-l salveze pe Bejinariu, liberalii au solicitat demisia acestuia din Parlament încă de ieri dimineață, susținând că social-democrații intenționează să blocheze prin absență votul din Camera Deputaților.
“Ne așteptăm de la majoritatea PSD-ALDE la aceeași atitudine parșivă de a sfida ideea de egalitate în fața legii și de a încerca să amâne decizia în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, pentru după alegerile parlamentare din 11 decembrie. PSD-ALDE le e frică de votul românilor, dar nu le este suficient de frică pentru a permite organelor de urmărire penală să-și continue ancheta”, susțin liberalii într-un comunicat transmis, luni, presei.
Potrivit PNL, niciun cetățean nu trebuie să se așeze deasupra legii, iar protecția politică în fața justiției afectează funcționarea normală a unui stat de drept, vinovăția ori nevinovăția unei persoane fiind decise exclusiv de instanțele de judecată, nu de Parlament.”Atragem atenția că doar PSD-ALDE pot asigura cvorumul de ședință, întrucât dețin majoritatea parlamentară necesară, motiv pentru care trebuie să își asume dacă îndeplinesc condițiile necesare pentru un vot regulamentar sau dacă vor scăpa de justiție încă un PSD-ist”, precizează liberalii în comunicat.
Bejinariu:  De ce să demisionez? Sunt nevinovat
Deputatul PSD Eugen Bejinariu a declarat luni că le-a cerut colegilor parlamentari să voteze conform conștiinței, afirmând că nu intenționează să demisioneze din Parlament deoarece este nevinovat. “I-am rugat pe colegii mei să se uite pe materialul probator și să dea un vot conform conștiinței fiecăruia”, a afirmat Bejinariu, după audierea sa în Comisia juridică. El a spus că nu îl surprinde decizia deputaților din Comisia juridică de a da un aviz favorabil în privința cererii de urmărire penală.
“Este decizia colegilor mei, mergem mai departe. Nu mă surprinde nimic, deoarece Comisia juridică dă, în general, un vot pe formă și nu pe conținutul dosarelor sau referatului transmis de procurori”, a adăugat deputatul.
Bejinariu a arătat că nu intenționează să demisioneze din funcția de deputat, așa cum au solicitat liberalii, deoarece se consideră nevinovat.
“De ce să demisionez când acuzațiile de abuz în serviciu nu mi se par relevante, ținând cont că toate acele documente pe care le-am semnat alături de alți miniștri aveau toate avizele de la Ministerul Justiției, Consiliul Legislativ (…). Nimeni nu a spus niciodată că nu este așa”, a susținut Bejinariu. După cum a declarant secretarul general al PSD, deputatul Marian Neacșu, Bejinariu le-ar fi dat acelașt răspuns și colegilor săi de partid, care i-au cerut ieri după amiază să se retragă din Parlament pentru a nu aduce prejudicii de imagine partidului.
Până aseară, la închiderea ediției, pesediștii suceveni nu formulaseră încă o poziție oficială vizavi de această problemă cu care se confruntă organizația locală, care, aproape fără vina ei, s-a trezit că personajul de pe prima poziție a listei pentru  Camera Deputaților nu mai este dorit nici măcar de propriul partid.
 De ce a cerut DNA începerea urmăririi penale
Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru că, în perioada în care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, încălcând dispozițiile privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectele hotărârilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 și nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitații publice.
Eugen Bejinariu mai este suspectat că a inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778 din 21 octombrie 2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15 aprilie 2004 între Guvern și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Procurorii susțin că Bejinariu a semnat contractul comercial de închiriere licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 și actul adițional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziția din sursă unică.
Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la bază hotărâri de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la 66.965.343 de dolari, sumă care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH. (T.V.)
 
 

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …