Friday , April 19 2024

Protagoniștii din „Lotul Dîmbu”, la un pas de a fi liberi ca pasărea cerului

Judecătorii au dispus revocarea tuturor măsurilor preventive luate față de inculpații din „Lotul Dîmbu”. Astfel, la aproape doi ani de la arestarea celor mai importante nume din acest dosar, magistrații au considerat că inculpații nu mai pot influența bunul mers al procesului. In plus, Aurel Olărean, Bogdan-Ilarion Costică Bărbuță și Daniela Marinela Prandea au fost lăsați de judecători să meargă în concediu de odihnă la mare  

 dimbu23


Judecătorii au dispus revocarea măsurii preventive a controlului judiciar față de următorii inculpați: Bogdan-Ilarion Costică Bărbuță, Dumitru Dîmbu (foto), Aurel Olărean, Constantin Gavril Babiuc, Daniela Marinela Prandea, Isabela Zorica Vega, Constantin Mihai Prelipcean, Victoria Tâcșă și Ancuța Alina Solovăstru. Decizia nu este defi­nitivă, ea poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare cu toți inculpații, precum și cu procurorul.
Magistrații au admis cererea formulată de inculpatul Aurel Olărean, privind încetarea temporară a obligației inculpatului de a se deplasa la Poliția municipiului Rădăuți, conform programului de supraveghere întocmit de poliție sau ori de câte ori este chemat, în perioada 10 august 2016 și până în data de 20 august 2016, pe perioada efectuării concediului de odihnă ce include și intervalul de deplasare și întoarcere de la localitatea de domiciliu, respectiv Rădăuți, în stațiunea Olimp, județul Constanța, precum și în perioada 28 august 2016 și până în data de 22. septembrie 2016, pe perioada efectuării tratamentului medical la Centrul de Sănătate și Medicină Preventivă România, cu sediul în Târgu Mureș.
Cererea formulată de către inculpatul Bogdan-Ilarion Costică Bărbuță privind încetarea temporară a obligației de a se deplasa la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, Poliția Municipiului Rădăuți, conform programului de supraveghere întocmit de poliție sau ori de câte ori este chemat, în perioada 7 august 2016 și până în data de 22 august 2016, pe perioada efectuării concediului de odihnă ce include și intervalul de deplasare și întoarcere de la localitatea de domiciliu, respectiv Rădăuți, în stațiunile Mamaia și Venus, județul  Constanța, a fost admisă de judecători.
De asemenea, cererea formulată de către inculpata Daniela Marinela Prandea privind încetarea temporară a obligației de a se deplasa la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, Poliția Municipiului Rădăuți, conform programului de supraveghere întocmit de poliție sau ori de câte ori este chemat, în perioada 7 august 2016 și până în data de 22 august 2016, pe perioada efectuării concediului de odihnă ce include și intervalul de deplasare și întoarcere de la localitatea de domiciliu, respectiv Rădăuți, în stațiunile Mamaia și Venus, județul Constanța, a fost și ea admisă de ma­gistrați.
De ce sunt acuzați protagoniștii  „Lotului  Dîmbu”
Dumitru Dîmbu, fost procuror șef secție urmărire penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, Bogdan Bărbuță, fost judecător la Judecătoria Rădăuți, și Constantin Babiuc, om de afaceri rădăuțean, au fost arestați în luna iunie a anului 2014 pentru fapte de corupție de către procurorii DNA București. Si-au petrecut vara în arestul IGPR, iar după trimiterea în judecată a dosarului, în luna octombrie a anului 2014, și după ce s-a stabilit ca dosarul să fie judecat la Curtea de Apel Cluj, aceștia au fost transferați în Penitenciarul Gherla. Aici i-a ajuns din urmă, două luni mai târziu, și primarul Rădăuțiului, Aurel Olărean, procurorii anticorupție dispunând conexarea dosarului penal ce îl viza pe Olărean cu cel în care erau deja inculpați ceilalți trei suceveni. S-a arătat că aceștia ar fi fost promotorii unor afaceri imobiliare de anvergură în zona Rădăuțiului, cu terenuri care au intrat ulterior în proprietatea so­cie­tății cu capital austriac Holzindustrie Schweighofer, dar și cu spații comerciale din centrul munici­piului Rădăuți.
Alături de aceștia, Daniela Mariana Prandea, fost judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuți, a fost trimisă în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și complicitate la șantaj. Isabela Zorica Vega, avocat în cadrul Baroului Suceava, a fost judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și două infracțiuni aflate în concurs real de uz de fals. A mai fost trimis în judecată și comisarul șef Constantin Mihai Prelipcean, ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, șeful Punctului Poliției de Frontieră Siret la momentul săvârșirii faptelor, sub aspectul comiterii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și instigare la compromitere a intereselor justiției.
Procurorii anticorupție au mai trimis în judecată pe Victoria Tâcșă, din Milișăuți, și Ancuța Alina Solovăstru, tot din Milișăuți, care vor fi judecate pentru cumpărare de influență. Pensionara Silvia Panțîru a fost de asemenea trimisă în judecată pentru complicitate la cumpărare de influență în formă continuată, iar Maria Cociorvan, din Iaslovăț, pensionara devenită oarecum vedetă TV, după ce a fost dusă cu duba la DNA București, iar după audieri a fost lăsată în stradă, în Capitală, fără niciun leu în batistă, să-și caute singură un mijloc de transport către casă, a fost trimisă în judecată pentru cumpărare de influență în formă continuată, însă aceasta a decedat între timp.
In acest  dosar s-a mai dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Onufrei, primar al comunei Marginea, pentru complicitate la abuz în serviciu. Pentru ultimii enumerați nu s-a luat nicio măsură preventivă încă din startul declanșării procedurilor de inculpare publică. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …