Proiecte imobiliare sistate din cauza crizei de acum un deceniu încep să fie construite din acest an

14/06/18 ora:1:26am

Două din blocurile care ar fi trebuit să se construiască în urmă cu zece ani în municipiul Suceava, dar a căror construcție nu a început din cauza crizei ce și-a făcut simțită apariția din a doua jumătate a anului 2008 vor fi ridicate, începând din acest an, în cartierul Burdujeni 

În acest sens, Primăria munici­piului Suceava a emis pe data de 11 iunie autorizația de construcție pentru două blocuri de locuințe cu regim de înălțime P+4E+POD CIRCULABIL, situate pe strada Calistrat Hogaș, în cartierul Burdujeni.

Singura diferență este că auto­ri­zația de construcție care, practic, a fost reînnoită după cea din anul 2008, a fost dată pe o altă societate de­­cât cea din anul 2008, anume pentru SC COMTRANSPORT SA Su­cea­va.constructii blocuri

Demersurile inițiate și abandonate în urmă cu un deceniu pe fondul crizei economice au fost ale SC MARELVI CONSTRUCT SRL, societate care între timp și-a schimbat denumirea în Regional Total Construct SA. Înfiin­țată în anul 2006, MARELVI CONSTRUCT SRL a inițiat la nivelul Primăriei Suceava demersurile pe linie de urbanism în vederea obținerii autorizației de construire a celor două blocuri. În august 2008 a fost aprobat de către Consiliul Local Suceava proiectul de hotă­râre vizând Planul de Urbanism Zonal cu cele două blocuri de pe strada Calistrat Ho­gaș, iar în luna septembrie a anului 2008 a fost emisă de către Primărie autorizația de construire. La un an de la data emiterii respectivei autorizații deja criza economică își făcuse simțită prezența și încă nu începuseră lucrările. Totuși, pe data de 14 septembrie 2009 este dată la Primăria Suceava, de către so­cietatea care obținuse autorizația de construcție, o declarație privind începerea lucră­rilor. Cu toate acestea, nu a mai fost demarat proiectul deoarece criza a continuat în 2010 și sectorul imobiliar a fost afectat din plin. În februarie 2017, potrivit unei note de consta­ta­re a Primăriei municipiului Suceava, ridica­rea blocurilor respective încă nu fusese de­ma­rată.

Deși nici acum nu s-a revenit la situația anterioară anului 2009, din 2014 încoace se cunoaște o oarecare evoluție a prețurilor pe piața imobiliară din mai multe orașe ale țării, inclusiv Suceava, fapt care a determinat unii dezvoltatori imobiliari să reia proiecte abandonate. Avantajul cumpărării unui teren pe ca­re s-a făcut deja un PUZ și s-a obținut o au­­torizație de construcție pentru blocuri de lo­cuințe este considerabil față de cazul în care un dezvoltator imobiliar ar vrea să înceapă un proiect de la zero.

Practic, dezvoltatorul imobiliar care continuă demersurile inițiate de SC MARELVI CONSTRUCT SRL este COMTRANSPORT SA Suceava, care nu a mai parcurs aceiași pași premergători emiterii autorizației de construcție deoarece planul de urbanism rămă­sese același. Potrivit acelui PUZ aprobat prin HCL nr. 162 din 28.08.2008, în cele două blo­curi de locuințe de pe strada Calistrat Hogaș vor fi amenajate

60 de apartamente de 2 camere, suprafața construită pentru fiecare bloc fiind de 550,5 mp, iar cea desfășurată este de 2752,5 mp. Practic, cele două blocuri de locuințe vor fi ridicate pe o suprafață având 11 ari, iar aria desfășurată va fi de 55,05 ari.

Nu este singurul caz de acest gen în care proiecte care fuseseră blocate de precedenta criză sunt reluate acum de alți dezvoltatori, în speranța că pe aceștia nu-i va prinde criza și nu vor păți la fel. În urmă cu o lună de zile, cotidianul «Obiectiv de Suceava» publica un articol în care erau prezentate mai multe date ale unor proiecte imobiliare, inclusiv unul din cartierul George Enescu, care, asemeni celui de pe strada Calistrat Hogaș, a fost inițiat în 2008 și nu a mai fost demarat din cauza crizei. (Dan PRICOPE)

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Ala 14/06/2018 la ora 9:51 -

    Alo di nr de parcari pt cele 69 de apartamente care este? Sau se vor mai face si alte apartamente?