Friday , April 19 2024

Programul gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin se reia de la 1 iulie

medic

La nivelul judeţului Suceava sunt două centre acreditate de recoltare la Spitalul Judeţean şi la Spitalul Fălticeni. In cursul anului trecut s-au efectuat 1.650 de teste de depistare a cancerului de col uterin. 51 de femei au murit ,anul trecut, din cauza acestei maladii

Programul gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, adresat femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, se va relua începând cu data de 1 iulie, după ce intră în vigoare şI noul Contract Cadru pe care Spitalul Judeţean Suceava îl va semna cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Pentru efectuararea testului, o femeie trebuie să se prezinte la medicul de familie care îi va face fişa de trimitere către centrul de recoltare. Rezultatul va fi trimis în termen de 30 de zile la cabinetul medicului de familie, iar dacă rezultatul este pozitiv vor fi îndrumate către investigaţii suplimentare. In caz contrar, vor fi reprogramate pentru o altă recoltare peste o perioadă de cinci ani.
La nivelul judeţului nostru sunt două centre de recoltare acredidate de către Ministerul Sănătăţii, şi anume la Spitalul Judeţean Suceava şi la Spitalul Municipal Fălticeni. Banii necesari derulării acestui program provin de la bugetul de stat şi din accize şi sunt dirijaţi prin Direcţia de Sănătate Publică Suceava. Pentru anul acesta a fost alocată suma de 40.000 de lei Spitalului din Fălticeni şi 70.000 de lei au ajuns la Spitalul Judeţean Suceava. In cursul anului trecut s-au efectuat 1.650 de teste de depistare a cancerului de col uterin.
Programul de screening a debutat în luna iunie a anului 2012 . Potrivit declaraţiilor medicilor de specialitate, în cazul depistării cancerului de col uterin într-o formă precoce, rata de supravieţuire ajunge până la 90%, iar dacă boala este într-un stadiu avansat la momentul diagnosticării, rata medie de supravieţuire a pacientei este de 20%. In cursul anului 2012 , incidenţa cazurilor de cancer de col uterin a fost de 108 îmbolnăviri, iar prevalenţa, adică numărul cazurilor noi adăugate la cele vechi, a fost de 755. In cursul aceluiaşi an, 54 de paciente au pierdut lupta cu această boală, numărul deceselor scăzând în anul 2013, când au murit 51 de femei din cauza cancerului de col uterin. Pe tot parcursul anului trecut s-au înregistrat 92 de cazuri noi, prevalenţa ajungând la 732 de cazuri.
“Trebuie să conştienţizăm populaţia de riscurile acestei boli, iar din moment ce îţi începi viaţa sexuală, trebuie să-ţi controlezi şi organele genitale. Trebuie să ne obişnuim să ne prezentăm la medic şi când suntem sănătoşi. Este foarte important gradul de informare a populaţiei pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi utilizarea programelor de prevenţie”, ne-a declarat doctorul Cristian Irimie, şeful secţiei de Neonatologie şi Ostetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean Suceava.
In fiecare an, în România sunt descoperite anual 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin, de 16 ori mai mult decât media europeană, iar şase femei mor zilnic din cauza acestei maladii, adică de patru ori mai mult decât în Europa. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …